美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從生完bb之後出左好多荷爾蒙斑,打pico同M22加埋十幾次都冇好轉,繼續咁樣打落去只係燒錢冇意思,如果亂咁轉打其他野又怕打到反黑,所以決定好認真四圍睇資料

舊年7月左右開始轉左另一間醫美度打, 個光師話荷爾蒙斑係絕對唔好用皮秒打,用excel V幫我打荷爾蒙斑,目前打左6次效果好明顯

見到久唔久都有jm話搞唔掂荷爾蒙班,有d使左好多錢都冇效果,甚至打到反黑,我都有朋友打黎打去d皮膚同斑都冇改善,所以分享一下我自己case俾大家參考下

大宅

Kim23456 發表於 24-3-18 15:59
其實要點樣知道有冇效?我自己用緊m22同excel v仲有pico打,分開一個月打一部機,醫生睇住我情況,冇講要打 ...

我轉場打excel V,係因為而家個間醫美俾到好多打荷爾蒙斑既資訊我,對荷爾蒙班了解多左好多,成件事都好透明,佢地話荷爾蒙斑唔可用太勁既能量打,當中做左好多研究先證明到,加上佢地專門打荷爾蒙斑儲左好多經驗,好多人以為太勁既能量係指能量既高低,但其實都要揀岩機,要用慢火力去打,唔可以用皮秒依d咁猛既機打,就算較低能量都唔適合

之前遇過d呃呃氹氹既,sell你買幾十次慢慢hea打,局你打多幾次,真心搵笨

大宅

lalaland321 發表於 24-3-18 16:46
點解會話唔好用pico打荷爾蒙斑?我見好多都係用pico打

佢地解釋話pico係屬於爆破力好強既激光機 ,爆破力太勁,荷爾蒙斑就會易反黑,降低能量又有冇乜效果,所以我之前打極都冇變化,好彩無反黑咋,如果要降低火力係要用毫秒先岩,佢地話M22、excel v同 excel v+都係用毫秒,做皮膚分析後,建議我用excel v比較合適

大宅

mimi674 發表於 24-3-19 14:42
excel v係打微絲血管,用來折斷微絲血管供應營養俾d荷爾蒙斑,唔係打荷爾蒙斑色素
...

我最初都以為係咁,因為見好多公司都係用excel v打血管,再加埋pico打d荷爾蒙斑,但我睇完而家間醫美d資訊先知,excel v間廠無教點樣打荷爾蒙斑色素方法,所以好多公司用pico黎打

佢地自己研究用毫秒機打斑係最好, 唔係跟廠教既果套去打

大宅

長毛貓 發表於 24-3-20 09:55
真係得?excel v出左好多年喎

佢地有分享過之前有份香港大學研究證明,係十幾年前舊款excel v打斑效果仲好過納秒激光

納秒同皮秒都係用爆破力,皮秒爆破仲勁d

excel V同M22都係毫秒,M22係彩光,excel V係激光,同埋excel V都係行1064、532,同皮秒一樣,不過毫秒火力溫和d,皮秒就火力好強

大宅

我係去Le Domxx打荷爾蒙斑,打之前四圍搵料時,見過一出Le Domxx呢個公司名,就俾人話係打手,話打完更黑,又話hardsell,講d語氣都係差唔多,唔知係咪同一班人,唔知係咪佢叫人唔好用pico打荷爾蒙斑,同其他公司唱反調,搞到俾人圍

幾年前,我係隔離討論區,見到有個jm想打深層斑同異常色素,佢話打左十幾年唔同激光,搵埋皮膚界最勁既皮膚專科醫生,都係打唔甩,仲有反黑,之後去左Le Domxx試打左3次excel V同m22,只係對微絲血管同淺層色有幫助,深層斑同異常色素冇咩分別,佢問有冇jm可以分享係Le Domxx打斑經驗,之後又係有人走出黎話Le Domxx打完更黑,隔住個mon都hardsell之類,但我見話有打手個班人入面,主要黎黎去去都係果幾個

大宅

上年佢有update個情況,佢話有繼續係Le Domxx打,結果打甩左60-70%深層斑同異常色素,所以我先決定試下

大宅

Kim23456 發表於 24-3-22 13:03
有冇話Le Domes係用咩機打?皮膚專科醫生都搞唔掂應該都難搞

我同Le Domxx個光師傾打色素時提過個位jm,佢一聽就知道我講緊邊個,原來佢地有將個位jm既case放上去官網做個案分享,起初打用M22同excel V都唔work,加上個位jm停用埋醫生藥膏,攪到d斑好似冇用藥膏之前咁深色,最後試到可以用Co2 laser搞掂,其實每種斑都唔同處理方法,難搞個d真係睇治療師經驗,佢地分享好詳細,直接click link睇清楚好多

https://ledomes.com/%e7%be%a4%e9%86%ab%e6%9d%9f%e6%89%8b%e7%84%a1%e7%ad%96%e7%9a%84%e5%85%88%e5%a4%a9%e6%80%a7%e7%95%b0%e5%b8%b8%e8%89%b2%e7%b4%a0/

attach1_sign/tmp/phpz2CC9p

大宅

Kim23456 發表於 24-3-22 16:08
張相就係你講個位jm?佢塊面d色素真係唔係講笑,好彩佢最後都試到方法解決,俾著我可能搵皮膚專科醫生都唔 ...

係呀,43樓我貼個條link就係佢,呢位jm初頭係Le Domxx都係打得麻麻,好彩佢咁多年都冇放棄到,Le Domxx一直幫佢用唔同機同打法去試,之後佢都係隔左成兩年,先再出來分享终於可打甩

大宅

baby627 發表於 24-3-24 13:41
請問幾錢一次?係逐次比錢定係要買package?隔幾耐打一次?除咗打荷爾蒙斑可唔可以同時打走埋雀斑?
...

逐次俾同package都有,但可唔可以同時打到雀斑同幾耐打一次最好問返佢地,我只係分享我自己既情況俾大家知,唔敢話個個都一樣

我自己就有荷爾蒙斑、曬斑、碎斑仔,曬斑同碎斑仔會打到起咖啡渣,荷爾蒙斑就冇起咖啡渣,佢地話excel V打荷爾蒙斑同打曬斑、碎斑仔方法係唔同

碎斑仔最易搞所以效果一定最好,1次都甩得晒

我見出面一般用excel V都係打血管,另外要夾機打先打到斑,如果你想試excel V直接打斑,最好直接問下Le Domxx,又或者問多幾間

大宅

yui52 發表於 24-3-25 21:28
可否俾你呢間資料我嗎? 幾錢? 醫生做?

佢地專幫人搞荷爾蒙斑所以有好多機,我自己係用excel V打,但唔知岩唔岩你打,價錢千鬆但我之前join落唔知有冇變,你可以直接問佢地

https://ledomes.com/%E8%81%AF%E7%B5%A1-le-domes-beaute/

我唔係醫生打,第一次照完皮膚機之後佢地建議咁棘手既斑最好揾臨床經驗豐富既光師打,打到既機會會大d

佢地話隔離討論區好棘手個位jm打左十幾年,搵埋幾位皮膚醫生都搞唔到,最後都係由佢地d光師打甩

大宅

mycatisblue 發表於 24-3-27 14:46
我之前有問過皮膚專科醫生,佢話打激光又好彩光又好,都有機會令皮膚反黑,問題係點樣可以減低反黑既風險, ...

所以真係要搵到一間信得過既公司先好打,我而家打呢間既官網係真係好多料,有講過話用毫秒打荷爾蒙斑,我之前乜都唔識,冇聽過咩係毫秒

不過佢地好似好多case都係用毫秒去反黑既個案,見唔少反黑case都係用pico先搞成咁

https://ledomes.com/%e5%a7%9c%e5%8d%9a%e5%a3%ab%e7%be%8e%e5%ae%b9%e6%95%99%e5%ae%a4/?e-filter-5c04f14-post_tag=%E6%BF%80%E5%85%89%E5%8F%8D%E9%BB%91

大宅

lalaland321 發表於 24-3-28 09:48
我以為打斑就 = pico...見親都係話打pico架喎

我而家打個間就係叫人唔好用pico打荷爾蒙斑

大宅

lalaland321 發表於 24-3-28 11:12
但我都係打pico,都去到呀

雀斑好似可以打pico,係荷爾蒙斑麻煩d,佢地主張用毫秒打斑,之前睇佢地果個荷爾蒙斑攻略解釋得幾清楚,話荷爾蒙斑係唔能夠用好勁火力去打,但係pico技術本身就係火力好勁,減低pico能量都冇用,要用溫和方法去打荷爾蒙斑就應該係用毫秒

你睇下條link入面張圖應該會易d明
https://ledomes.com/%e7%9a%ae%e7%a7%92%e5%8e%bb%e8%8d%b7%e7%88%be%e8%92%99%e6%96%91-%e8%b3%80%e7%88%be%e8%92%99%e6%96%91%e6%98%93%e5%8f%8d%e9%bb%91/

attach1/tmp/phpLSWfXZ

大宅

coco_nut 發表於 24-3-28 12:36
睇完張圖同編文明啦,唔怪得啦,我以前打1064效果仲好過我而家用pico打荷爾蒙斑,原來pico唔可以咁高能量 ...

係呀!荷爾蒙斑最好用毫秒打,如果之前有荷爾蒙斑攻略呢d資料就唔使走咁多冤枉路

大宅

mycatisblue 發表於 24-3-28 14:52
樓主打左幾多次先有效? 我心思思緊

如果決心解決問題,咪試一次先

我每次打之前,都會用皮膚機影相,對比上次效果,再定今次應該點打,感覺專業d,同埋起碼自己都睇住每一次既分別同進度

之前有d公司淨係第一次打斑前有照皮膚機,但就唔係次次照,有朋友去細舖直頭冇得照,俾個美容師望幾望就建議佢用pico打

大宅

yui52 發表於 24-4-6 11:37
謝謝你的解答! le xx 你呢間係有唔同機種去因應唔同斑就用唔同機打嗎?
...

係呀,佢地有好多機種,你可以上去諮詢下,反正又唔使錢

我第一次上去都係先了解,冇即時打,佢地幫我分析有解釋得好清楚,話現時係冇一部機可以解決咁多種唔同既荷爾蒙斑,所以佢地先要有幾種毫秒機,建議我先試excel V,睇下有咩效果先,如果效果唔得,先轉另一部毫秒,但一定唔會轉用pico打

我都好怕反黑,所以我特別問清楚,如果touch wood萬一反黑,佢地可以點樣搞,佢地真係解釋得仔細,令我覺得放心,先夠膽俾佢地做

大宅

Ctpy 發表於 24-4-15 14:59
我同樣有你嘅經歷越打越黑,而且越嚟越多可以PM我嗎?

都已經開左名,你自己揾Le Domes問問啦,我怕答錯你

https://ledomes.com/%e8%81%af%e7%b5%a1-le-domes-beaute/ 

大宅

mimi674 發表於 24-4-16 19:40
幾年前我都有諗住去佢地到打excel v 去斑,whatsapp左佢地問,但同上樓jm一樣覺得佢地講野勁誇張,講到淨 ...

真,我都係前排佢地講先知M22同excel V 都係行毫秒,只係一個彩光一個激光,所以兩部都可以打斑,我係出面打M22都係訓低就打,皮膚分析都冇,邊會講咁多

大宅

ilovesakura 發表於 24-4-17 17:25
我係其他中心試過2次M22,都係簽左名訓落床遮眼就打,打3 round,佢話第一round打美白,第二round打斑,第 ...

要睇你果間係點打,佢地都有講M22有個原廠打荷爾蒙斑制,但用呢個制打出黎係冇料到,要用佢地自己研究既技術先打到,我地普通人點會有咩自己研究既技術,但而家諗返之前我係其他地方都係話要用m22夾住pico打,搞到燒左好多錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊