自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

kikiboy 發表於 24-3-18 13:11
企左邊,前面企咗一隊人,後面都有人叫唔該借借

同你一樣我試過好幾次,我唔理佢。嗰個人都知無位攝都唯有企定定等去到平地。如果有位而佢講唔該借借我都會讓嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

jollyma 發表於 24-3-18 14:46
只要安排個職員指示兩個兩個,好快會習慣

無錯,幾十年文化,唔係話改就改

珍珠宮

虎到金來勳章

bobomia 發表於 24-3-18 15:54
仲有,叫d人有行李箱、手推車唔好用扶手電梯,要用升降機但係好多人唔理,要罰錢先推行到
...

我都覺得危險,但有啲站係無升降機或者好遠嘅出口先有

珍珠宮

回覆樓主:

趕時間就會行. 寧願排隊都唔行即係唔趕時間 . 咁咪排下隊囉. 既然選擇得排隊唔行你又急咩呢?

男爵府

心急的人可以行樓梯。

珍珠宮

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 24-3-18 16:01
我都覺得危險,但有啲站係無升降機或者好遠嘅出口先有

咁無升降機就無辦法
其實呢照可以幫港鐵增加收入

珍珠宮

虎到金來勳章

我要passion 發表於 24-3-18 16:04
心急的人可以行樓梯。

有啲站樓梯好遠,心急嘅人更加唔會去行

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

撇除右邊人多,引起維修問題
我又鍾意左行右企多d
排得隊就係唔想行,唔想行就唔好又在乎效率了。再講扶梯有幾長,嗰一陣咁緊要?

反而左邊有空間,可以在意外時有buffer。我就試過前面老人家,我諗住行去左邊出,點知佢個女突然企喺左邊出口阻住,差d仆死我

香港人多心急,老人多送貨又多,扶梯又快,如果密質質企滿人,無位走,有咩事全村攬炒

男爵府

如果旁邊有樓梯我唔會理左定右照企,如果後邊有人想行自動電梯,我會睇情況讓到就讓、讓唔到我唔會勉強自己喺自動電梯度行...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hiragana 發表於 24-3-18 16:01
趕時間就會行. 寧願排隊都唔行即係唔趕時間 . 咁咪排下隊囉. 既然選擇得排隊唔行你又急咩呢?
...

係囉,唔想行講咩鬼效率

男爵府

Pa123 發表於 24-3-18 14:06
其實唔係效率問題,單邊承重會影響維護同安全,本身設計唔係咁,上面行走多數危害埋他人 ...

但係如何做到左右兩邊重量balance呢
使唔使磅左重至決定企左定企右呀

遲下可能有AI 提示
左邊輕D 就要D人企左邊, 反之亦然

大宅

試過喺某商場見到一大班男人落shuttle 之後搭扶手電梯企滿雙行,迫到無人行嗰隻,突然成個扶手電梯停咗喺度,應該係重得滯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意取消,點解一定要單排企,另一邊預留俾人徒步上樓梯!
有幾次同我仔兩個人孖住企,喺我後邊上緊嚟有個男人,好大聲及認為我唔啱嘅態度同我講:唔該借借,好似係我唔啱咁…

男爵府

FeiLong 發表於 24-3-18 14:59
地鐵嘅宣傳冇講得清清楚楚,應該寫明用扶手電梯左右都企人,唔好喺電梯上下走動。然後用海報卡通去宣傳。
...

MTR排隊等車時, 地下都有橙線指示
左右各排兩行 即1, 2, 3, 4

但大多都只係左右各排一行2,3

唔通又要訂立罰則咩
只要唔合意o既就迫人跟自己o個套

男爵府

Png 發表於 24-3-18 15:06
約定俗成,冇計
地鐵只可以建議
唔可以強制

你想點樣做test?

我講先
左右各有50人, 共100人

一邊就均速左右排隊, 踏上梯級就不要行, 直至到上層為止才離開

另一邊就左邊50人踏上梯級後均速行上去, 右邊50人均速排隊踏上梯級就不要行
直至到上層為止才離開

然後睇下那一邊較快完成100人離開扶手電梯嗎

侯爵府

FeiLong 發表於 24-3-18 12:58
一邊企,另一邊畀人行好容易導致意外,而且大部分人唔願意行,結果就係低效率。
日本嗰邊已經開始取消一邊 ...

無規定要企埋一邊嘅, 係D香港人懶有秩序啫, 成日企一邊,損耗大好多, 地鐵,商場真係多得大家唔少囉. 其實繁忙時間双双企一級仲有效率啦.

子爵府

bobomia 發表於 24-3-18 15:54
仲有,叫d人有行李箱、手推車唔好用扶手電梯,要用升降機但係好多人唔理,要罰錢先推行到
...

升降機呢壇野又係痴線
南港島線咁大個站咁多層
推住架bb車搭唔到(emoji)家
中層想上想落都爆家
裡面係啲咩人呢?
唔係必要搭(emoji)嘅人
我呢啲迫住一定要搭(emoji)家呢
等到天荒地老都搭唔到

子爵府

2024年龍年勳章

CKHA 發表於 24-3-18 16:46
你想點樣做test?

我講先

係呀,類似咁形式
或不限人數,只計時數人頭

或根據某條梯既真實數據(揾專人做數據收集)
對比一個兩邊只站不行既測試數據

其實要變革係要咁做
再加上大力宣傳佢既好處
實行初期要搵人站崗不斷提醒先得
乜都要錢

伯爵府

回覆樓主:

試過企係左邊俾人鬧 ,香港好多人燥底

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FeiLong 發表於 24-3-18 12:58
一邊企,另一邊畀人行好容易導致意外,而且大部分人唔願意行,結果就係低效率。
日本嗰邊已經開始取消一邊 ...

非常同意齊齊企其實唔差得兩三分鐘減少意外,啲人習慣要行電梯好似好趕但上到地面就慢慢行見佢地根本唔係趕時間,要行樓梯希望佢地直接上樓梯唔好害到人,東張之前報過有個女人就係俾人kick親壓住傷左條腰好慘

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊