自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

明白,謝謝各位(emoji)

象牙宮

karenlyk 發表於 24-3-19 13:08
上兩次職員都問我寄唔寄,寄埋會爆行李額我就無寄。

以前啲人好過份,所以今時今日check得緊係應該,會影 ...
入到去侯機時寄應該唔會計落行李額?
Checkin 時才計?
有時d人又真係好過份,
上次見個男仔都免稅一袋,
一個喼,一個手提袋,
職員都無叫佢執埋一袋,
當時真係睇職員當時點做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

karenlyk 發表於 24-3-19 12:47
上年10月坐express東京返香港,職員除咗用個架試大細,仲有機會拎把尺出嚟度。然後再上紙條確認可以上機。 ...

坐Express真係可以大開眼界

大宅

回覆樓主:

其實我覺得手提篋擺上機座位上好危險,萬一有咩事跌落黎,中硬個頭獎。

我覺得最好唔比手提篋上機。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mercurycc 發表於 24-3-19 13:21
入到去侯機時寄應該唔會計落行李額?
Checkin 時才計?
有時d人又真係好過份,

Check in時問我,佢話仲有行李額剩寄唔寄埋,我計到會爆額所以就無寄。

入到候機室會睇件手提行李和隨身物品有無紙條,如果買咗免税品而無多過兩件就無問題,多過我見職員會捉佢埋一邊。

最誇張幾年前見過兩個人7大袋,袋袋都爆,唔知點解會俾佢上機

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Carrot媽 發表於 24-3-19 13:44
坐Express真係可以大開眼界

人性的考驗

好贊成express的做法

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 11:38
近日旅遊group, 見唔少「棄貨」帖
話有人見到機場登機閘口一車車棄貨,估計係d客又大安旨意入到duty free ...

Check in嗰陣職員有講Duty free都要注意,可能當事人無諗過執得咁緊

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-3-19 13:56
人性的考驗

好贊成express的做法

其實已寫明, 做得絕對冇錯

水晶宮

Goldfat 發表於 24-3-19 13:45
其實我覺得手提篋擺上機座位上好危險,萬一有咩事跌落黎,中硬個頭獎。

我覺得最好唔比手提篋上機。

航空公司訂得尺寸同重量,符合條件嘅點都會放到,唔會危險

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Mimmy 發表於 24-3-19 11:14
我在東京成田機場返香港
搭CX, 拎住個LOGEL 細size喼
被攔截要試放入個度size架入面

#12push

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 12:27
無超過但肯俾錢,我唔信

我有朋友試過由日本返hk。check in 時都無事,上機前個staff 話過咗,對方講日文,朋友講英文,雞同鴨講,叫佢度又唔肯,堅持話over size。我朋友無奈之下俾錢。但如果喺hk 機場check in,如個錯不在我,無理由肯俾錢。

漢莎係嚴嘅,佢可能無為意留個size係計埋個碌同手柄,唔係齋個箱嘅size。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Mimmy 發表於 24-3-19 11:14
我在東京成田機場返香港
搭CX, 拎住個LOGEL 細size喼
被攔截要試放入個度size架入面

佢地個啲架只可以入到18吋,20吋有9成都入唔到,你坐cx可能好少少,如果廉航就要另外比寄倉行李

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

ada29 發表於 24-3-19 17:12
佢地個啲架只可以入到18吋,20吋有9成都入唔到,你坐cx可能好少少,如果廉航就要另外比寄倉行李 ...

我個LOGEL細喼塞唔入係個厚度
但我當日無用到加厚function都塞唔入

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

polliebb 發表於 24-3-19 13:04
我上兩次掂hk express,地勤都有提入去duty free買嘅野都計

總有勇士以為靠嚇,照搏㗎嘛

象牙宮

karenlyk 發表於 24-3-19 13:54
Check in時問我,佢話仲有行李額剩寄唔寄埋,我計到會爆額所以就無寄。

入到候機室會睇件手提行李和隨身 ...
咁唔同你應該係買左例如20kg,
有剩所以叫佢寄埋手上行李夾夠數,
話上次班機比較爆,
手提行李可以免費去寄艙。
7袋又誇張喎!
而家有限制其實好事既.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 24-3-19 05:57
兩cm其實應該好少

不過我咁耐真係見過一千零一次喺香港機場見到快運要個男人即場加錢便寄艙。。。地勤話 ...

我都見過,佢即場拆左個轆,其實整爛個喼咪仲貴,有啲airline 捉得好緊,我試過坐peach, 真係數每件手提行李,三四個地勤幫你度同磅

水晶宮

Mimmy 發表於 24-3-19 17:17
我個LOGEL細喼塞唔入係個厚度
但我當日無用到加厚function都塞唔入

Check 咗,厚咗 2cm

Mimmy    發表於 24-3-19 17:49

象牙宮

Alice13e 發表於 24-3-19 04:11
請問係咪一定要寄倉?係咪一啲都唔可以超?

根據航空公司手提行李訂下的指引,尺寸限制,以長寬高總和不超過115厘米,而重量少於7公斤為主。
20吋以下登機箱,以及45L內的背包,都可以隨身帶上飛機。

上飛機手提行李標準 登機箱20吋以下,
硬登機箱20吋以下, 超必找你麻煩。 20寸軟身登機 放少D。另一个手挽/ 背包

最多人买呎寸 20 & 24寸。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

有規矩係好D,3月坐 uo,成田返香港,見D人買到痴左咁,上面行李架滿晒,放係最前空姐隔離都放唔落,後尾要開下面寄艙,攪到遲半粒鐘

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 17:29
總有勇士以為靠嚇,照搏㗎嘛

我最鍾意睇戲,到時加錢好,定係掉哂好

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊