自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mercurycc 發表於 24-3-19 17:43
咁唔同你應該係買左例如20kg,
有剩所以叫佢寄埋手上行李夾夠數,
話上次班機比較爆,

班機的確爆,我同事坐cx去澳洲,check in時地勤都話班機好full幫佢寄hand carry

象牙宮

karenlyk 發表於 24-3-19 18:20
班機的確爆,我同事坐cx去澳洲,check in時地勤都話班機好full幫佢寄hand carry
...
朋友美國返坐國泰checkin ,
地勤話幫寄手提,佢重以為要收錢話唔寄,
跟住地勤話咁重你地攞住都辛苦,
唔洗錢架,佢即刻寄。

大宅

heilok 發表於 24-3-19 16:06
我有朋友試過由日本返hk。check in 時都無事,上機前個staff 話過咗,對方講日文,朋友講英文,雞同鴨講, ...
我諗check-in/ bag drop counter職員未必留意到乘客個手提行李,所以容易過到骨。無安排量度尺寸有無機會係一睇就知過左,或者係你朋友係用D熱門型號喼而airline係已知一定過size?例如好似樓上JM提及Lojel咁,度都可能係要令客人心服口服。定你朋友係好肯定無過size?

以我理解佢係話2024年加規定(尺寸)先搞到佢唔附合規定、覺得自己無超過2023年佢買機票時既規定,但佢引用既2023年規定尺寸同重量其實同現時官網係一致的,睇落似係無注意有限大細而唔係淨係碌問題,可能重量同尺寸分開兩段寫睇左一段無睇另外一段。搭飛機唔多,唯一一次搭Lufthansa係香港寄行李,又真係見到隔黎櫃位要求手提行李同personal item過磅,但幫我個位職員係見唔到我件手提行李、亦無要求我俾佢睇,係我主動俾佢睇,就係驚去到閘口先話唔得。不過Lufthansa香港無自己地勤,我估代理都只係被airline要求嚴格執行。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實而家好多喼都加大左size,同一牌子同樣28吋, size都有唔同, 而且會有個牌寫住連碌唔計碌係乜size
上年開關見啲人買大喼, 個啲sales都話題得得得冇over, 但其實有啲之前八過係over左

hand carry 我覺得罰重啲好丫, 唔好話廉航, 就算cx 北海道返黎咁, 一人一個大喼已寄艙, 但一人再一個細喼(目測都over size啦)加背囊, 仲有duty free一大袋(可能幾袋 ), 你多件佢唔查唔緊要, 但你唔好一人牙左啲行李位囉, 你攞自己腳底唔得咩

我未試過錯名, 只試過好多年前坐歐洲alrline佢話我名掉轉左, 我明明係買果陣入啱(因我一定影相左對右對先confirm ), 搞左好耐, 最後有個高級既走出黎話係咁冇問題喎, 不過地勤話怕轉機同回程唔比我上機, 寫晒紙仔比我袋住

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

TMC3012 發表於 24-3-19 19:53
其實而家好多喼都加大左size,同一牌子同樣28吋, size都有唔同, 而且會有個牌寫住連碌唔計碌係乜size
上 ...

就係喺機上面要用太多時間處理行李,執得嚴係好事

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

polliebb 發表於 24-3-19 13:04
我上兩次掂hk express,地勤都有提入去duty free買嘅野都計

我搭hk express, 無人提我,可能因為我無手提行李的,我不鍾意拿hand carry 上機,最多一個背包裝下ipad

男爵府

TMC3012 發表於 24-3-19 19:53
上 ...

啱呀,最憎人又hard carry又一袋二袋,啲行李位俾佢哋擺晒,自己想擺個backpack 都無位擺

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Mimmy 發表於 24-3-19 17:17
我個LOGEL細喼塞唔入係個厚度
但我當日無用到加厚function都塞唔入

好多都係厚度,所以我都懷疑個架尺寸係咪細少少,無理由9成都係放唔落

男爵府

回覆樓主:

手提行李如過重,在checkin 時寄埋可以嗎?我見都喺3,4百元吧

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蘭開夏道 發表於 24-3-20 06:55
手提行李如過重,在checkin 時寄埋可以嗎?我見都喺3,4百元吧

你肯比錢就ok

水晶宮

ada29 發表於 24-3-20 06:38
好多都係厚度,所以我都懷疑個架尺寸係咪細少少,無理由9成都係放唔落
...

就咁對比尺吋,已經厚咗2cm,大部分20吋喼都唔符合手提行李 size 要求。唔關個架事。

水晶宮

超重每 kg 幾貴,HK Express 每 kg $120(日本線)。其他航空公司都唔平。計劃好就好。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 24-3-20 07:08
就咁對比尺吋,已經厚咗2cm,大部分20吋喼都唔符合手提行李 size 要求。唔關個架事。
...

所以買18吋就得

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

好似寄左行李後入去後再寄每件好似最低消費$500,其實買大少少行李,入閘後就唔好買太多,反正機場啲野又唔係特別抵

水晶宮

ada29 發表於 24-3-20 07:42
所以買18吋就得

要小心對,唔係18吋就一定得,所以帶背囊或者袋更有彈性

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 24-3-20 08:39

最好咩都唔帶

水晶宮

ada29 發表於 24-3-20 09:04
最好咩都唔帶

當然,不過藥物點都會跟身

子爵府

虎到金來勳章

航空公司有寫明, 過size, 過重量,過件數, 俾你過係人情, 唔俾你過係合情合理。最怕D人入閘後係咁買, 一件手提變4, 5件, 迫爆行李架無位俾其他人放野。如果預入閘後會買野, 我會盡量放晒D野寄倉, hand carry未試過過件數, 同朋友去大家會盡量放埋一齊, 減少件數。

別墅

pauline_c 發表於 24-3-20 08:39

我個18寸搭日航長少10cm 高多1cm
唔知得唔得
次次搭CX都無check

伯爵府

傻蛋蛋 發表於 24-3-20 09:35
航空公司有寫明, 過size, 過重量,過件數, 俾你過係人情, 唔俾你過係合情合理。最怕D人入閘後係咁買, 一件 ...
我都唔明點解啲人咁多hand carry可擺爆曬行李架,試過同仔女坐3個位,想擺1個旅行袋仔上頭頂個架都無位,俾前幾排啲人擺曬,空姐叫我擺鬼咁遠我唔肯,前幾排先有個乘客走來攞番幾袋野擺第度!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊