自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

請問係咪一定要寄倉?係咪一啲都唔可以超?

男爵府

Alice13e 發表於 24-3-19 04:11

邊間airline?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

好少捉人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我捉冇事,捉到要你寄。

瑪瑙宮

大廚勳章

兩cm其實應該好少

不過我咁耐真係見過一千零一次喺香港機場見到快運要個男人即場加錢便寄艙。。。地勤話佢個行李個碌係凸咗啲。。。我見個男人都坳左一輪。。我企喺佢隔籬另一個counter。。。最後都黑晒面攞張卡出嚟。。。。嗰刻真係諗有冇咁認真度啊?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

2024勳章

seaheart88 發表於 24-3-19 05:57
兩cm其實應該好少

不過我咁耐真係見過一千零一次喺香港機場見到快運要個男人即場加錢便寄艙。。。地勤話 ...

我2月時香港Lufthansa飛Frankfurt, 然後2個星期後, 同一方法飛從frankfurt飛回香港, 體驗到香港啲航空公司職員 特別趕客.

為什麼我這樣說, 我遇到2個問題, 在香港的Lufthansa 職員和在Frankfurt的Lufthansa 職員, 處理手法很不同

問題1 : 張機票是不可以超過8公斤, 我沒有超過8公斤, 也沒有手拿東西.
我在香港機場時, 香港的Lufthansa 一個年輕男職員 拿一張內部文件, 說我的行李呎碼過大, 我說你Lufthansa不是廉航, 你又沒有一個架量呎碼,
這個年輕男職員堅持, 結果罰了我1000港紙
但當我從Frankfurt飛香港 我在Frankfurt機場時, Frankfurt的Lufthansa職員 說你沒超重便可以, 不用罰款

問題2 : 我張機票的持票人名字, 12個英文字母, 其中一個英文字母, 入錯字.
我在香港機場時, 香港的Lufthansa這個年輕男職員 要我自己打電話去德國總部哪邊做改正, 和把我的護照影印本傳過去德國 總部, 我打了電話, 德國總部哪邊說改了, 但香港機場這邊說, 還沒有改, 不肯出紙機票, 這浪費了我70分鐘, 而且他們又不願意打電話到Lufthansa總部哪邊去查, 最後這年輕男職員的上司行出來, 叫佢放人, 我才攞到紙機票.

但當我從Frankfurt飛香港 我在Frankfurt機場時, Frankfurt的Lufthansa職員, 12個英文字母, 其中一個英文字母, 入錯字, 小問題, 沒有留難我.

總結, 以前坐飛機很輕鬆, 似家啲航空公司 定好多方法來screw the customers, 我呢啲客又無拿多行李, 又無厭三厭四, 仍被佢哋啲職員像趕家畜哪樣對待, 根本是趕客.

侯爵府

回覆樓主:

請問Hand carry 一個 7kg, 另外如果背揹包是否已經當一個?

別墅

dougiewoodie 發表於 24-3-19 07:05
我2月時香港Lufthansa飛Frankfurt, 然後2個星期後, 同一方法飛從frankfurt飛回香港, 體驗到香港啲航空公司 ...

佢係祖祖教官學員
https://m.facebook.com/funnyclinic/videos/%E6%95%99%E4%B8%8B%E4%BD%A0%E5%80%8B%E5%AE%A2%E5%8D%B3%E5%88%BBclick%E5%85%A5%E5%9A%9F%E7%9D%87%E4%B8%8B%E7%A5%96%E7%A5%96%E9%BB%9E%E6%A8%A3%E6%89%93%E6%95%91%E6%88%91%E5%93%8B%E5%95%A6/4092171944175971/?__so__=permalink&__rv__=related_videos&locale=ms_MY

珍珠宮

seaheart88 發表於 24-3-19 05:57
兩cm其實應該好少

不過我咁耐真係見過一千零一次喺香港機場見到快運要個男人即場加錢便寄艙。。。地勤話 ...

我會prepare for the wrost唔會俾自己超限制

如果人地定左40cm,40cm+2cm要通容?咁40cm+2cm+1cm又通唔通容?無限loop ga wor~

真係超左俾人捉,咪唯有乖乖地跟返規矩,無咩好坳~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

katrinamama 發表於 24-3-19 07:21
請問Hand carry 一個 7kg, 另外如果背揹包是否已經當一個?

視乎邊間航空公司,例如英航同卡塔爾都唔可以攞多件小包,電腦都唔得,全部放晒落一個行李。
快運可以攞多件小包,不過係小包,你預證件袋 size。
間間航空城公司都有自己要求,睇返官網。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dougiewoodie 發表於 24-3-19 07:05
我2月時香港Lufthansa飛Frankfurt, 然後2個星期後, 同一方法飛從frankfurt飛回香港, 體驗到香港啲航空公司 ...

自己無check, 又入錯資料,就怨職員執正嚟做?
attach1/tmp/phpOKiYuE

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我在東京成田機場返香港
搭CX, 拎住個LOGEL 細size喼
被攔截要試放入個度size架入面
結果係塞唔入既
最後佢話唔收我錢寄倉
大家留意下原來呢款喼係上唔到機

象牙宮

katrinamama 發表於 24-3-19 07:21
邊間airline?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ritzmary 發表於 24-3-19 05:32
好少捉人

Express捉得好嚴

水晶宮

兩年前,我仔從香港坐 Lufthansa 經frankfurt飛UK, 帶咗支小結他。在香港機場check in 時,職員要求我仔放支結他在背包,而要整個背包都在標準手提行李架內,才發 張boarding pass 俾佢。

回程,我仔話UK 果邊冇check 得咁緊。

大宅

2024勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 11:07
下自己無check, 又入錯資料,就怨職員執正嚟做?

呢條規距是2024年訂的.

如果按2023年的規距, 我無超過.
Lufthansa Baggage Allowance for Carry On and Checked Baggage 2023 | Send My Bag

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mimmy 發表於 24-3-19 11:14
我在東京成田機場返香港
搭CX, 拎住個LOGEL 細size喼
被攔截要試放入個度size架入面

我有聽講過

象牙宮

回覆樓主:

手提行李,快運會有個架比你放入去,入到就ok,其他公司唔知了!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 11:33
我有聽講過

我係好懷疑個架又set細左
不過最近幾個月上機hand carry
真係只得呢一次被拒登機
新加坡坐CX
羽田坐JAL
咁又無事喎

伯爵府

2024年龍年勳章

我最近坐過長榮,手提行李除左大細外,仲要上磅,之後要掛個tag證明合規

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊