自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

monster098 發表於 24-3-20 19:07
可能佢本身個態度都唔好。
老師提完同學,人地識收,佢唔識。
小一上學期個班主任其實都有叫要做評估,但 ...

好明顯你小朋友有 自閉症譜系障礙

需要專業評估 立即去搵專科評估

洋房

jenny729 發表於 24-3-20 22:59
我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西 ...

我仔都係好鐘意睇書,想請問之後小朋友係食藥?定係行為治療?我小朋友本身已經有啲過輕,我都驚佢食完藥又會再瘦啲

男爵府

monster098 發表於 24-3-21 01:05
我仔都係好鐘意睇書,想請問之後小朋友係食藥?定係行為治療?我小朋友本身已經有啲過輕,我都驚佢食完藥 ...

食緊藥,至於副作用因人而異,我個仔調整過幾次分量,而家呢個份量叫最適合同冇副作用。剛剛食嘅時候會又唔適應,會無胃口,之後同醫生傾再調整

洋房

CingLee 發表於 24-3-21 00:49

我都想幫佢
所以想睇吓大家係選擇帶去睇精神科定係只搵心理學家做評估 想了解多小小

洋房

jenny729 發表於 24-3-21 01:08
食緊藥,至於副作用因人而異,我個仔調整過幾次分量,而家呢個份量叫最適合同冇副作用。剛剛食嘅時候會又 ...

多謝你地每一位對我的分享和告知,bk好有愛。我都會同佢一齊勇敢地面對,希望依家先發現都唔算遲。

男爵府

CingLee 發表於 24-3-21 00:49

你都好厲害,連位小朋友都未見過就識得網上睇症

男爵府

回覆樓主:

講返正經野
從文字我感覺到樓主好愛自己小朋友
我都認同各位JM 講先做評估無壞既

但係我想講一個8歲既小朋友,尤其男仔,活潑、坐唔定同多嘴係正常既,如果佢係外國讀書老師未必會投訴(除非好嚴重影響課堂運作啦)

只不過係香港學習就要長時間坐定定唔多嘴先叫乖,做家長只可以攞返個平衡

我希望樓主係平衡學校要求既同時,可以盡量俾佢保留自己個性,俾佢繼續享受閱讀,做個喜歡思考發問既孩子

男爵府

回覆樓主:

另外,如果你想佢多運動,不如唔好幫佢報班啦
一個好動既小朋友未必鍾意咁多指令,上運動班要跟教練指示去做,佢當然唔會鍾意
不如每日帶佢去公園或者陪佢跑步玩半個鐘發洩佢精力仲好

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

評估唔係家長填的
係比老師填的
因為老師睇到既問題會比家長準確
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔以前係學校健康檢查時同醫生講
要求佢出轉介信去政府精神科睇
不過都等左成年
但係就唔洗用咁多錢
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果真係ADHD
做大量運動真係絕對有幫助
但真係要超大量果種
我仔以前幼稚園已經比老師話成日搞人
小一小二時老師都係咁講
但小四先帶佢排精神科
小五確實左,食藥
中學再參加田徑,中學開始已經冇食藥
之後同老師傾開
佢話唔覺我仔有過度活躍

男爵府

starry_night 發表於 24-3-21 04:13
講返正經野
從文字我感覺到樓主好愛自己小朋友
我都認同各位JM 講先做評估無壞既

我記得我仔大約5_6歲返qe覆診,唔係t8果度,果個心理學家同我講,話我仔如果生活響外國完全無問題,唔會比人標籤似adhd, 係香港人太嚴厲,要一個幼稚園乖乖坐就係正常,活躍啲就係病!

男爵府

lukelukeu 發表於 24-3-21 05:03
我記得我仔大約5_6歲返qe覆診,唔係t8果度,果個心理學家同我講,話我仔如果生活響外國完全無問題,唔會比 ...

其實我係外國生活先有咁深感受

我仔有輕微Attention Deficit 係香港醫生有開藥俾佢,但佢黎到呢度完全唔洗食藥仲成績好好老師又好欣賞佢

最重要係佢享受學習,好積極做功課,往往係做多過老師要求既standard,唔洗催逼佢會自動自覺埋檯溫書做功課

睇住佢呢幾年既改變,我覺得陪佢黎讀書既決定非常值得

男爵府

回覆 monster098 的帖子

做評估
快啲對症下藥

洋房

starry_night 發表於 24-3-21 06:34
其實我係外國生活先有咁深感受

我仔有輕微Attention Deficit 係香港醫生有開藥俾佢,但佢黎到呢度完全唔 ...

多謝你,同埋之前嘅回覆 我其實好心痛佢
我本身打咗好多字想覆你,但係我撳錯掣搞到冇咗d內容實在太多,我又唔想再重頭打過運動,大量運動喺香港真係好難做到

我仔四年幼稚園可能係外國人做班主任
情況同你講嘅好相似,唔洗迫佢 佢好主動積極 外國老師都好快發現到我小朋友嘅長處 優點 分析有咩缺點。
不過其實食藥係咪真係可以食咁多年 。
長期食藥對身體功能係咪真係冇影響
我有諗其實哩d情況係香港係咪商業一條龍 ,所以情況越嚟越普遍。

男爵府

monster098 發表於 24-3-21 07:40
我本身打咗好多字想覆你,但係我撳錯掣搞到冇咗d內容 ...

醫生話要食藥個陣,佢有同我講有ADHD 既小朋友就好似一部收唔清既收音機,佢接收到既信號好亂,食藥係幫佢tune 返正個台。

佢提我唔可以凈係返學先食,因
為人會係生活中任何時候(無論係正規學習或者玩既時候)都會學習同接收資訊

個陣佢個人係學校無成功感、完全無自信(因為搞唔掂學校既野),所以我無諗咁多就俾佢食,因為佢食藥後個人做野會順好多。

我明白你會擔心藥物副作用,但我個刻好想佢有成功感有返自信。你唔需要認同我,但我認為呢個觀點都值得參考。

男爵府

其實如果佢真係有需要,你可以俾佢試食藥一段時期先,睇下有無幫助,佢地大d有機會唔洗再食。

而且你覺得無用可以隨時停,唔洗太擔心。

洋房

starry_night 發表於 24-3-21 07:50
醫生話要食藥個陣,佢有同我講有ADHD 既小朋友就好似一部收唔清既收音機,佢接收到既信號好亂,食藥係幫佢 ...

明白 ,我都想佢有反更多自信心 想佢正面d
童年生活過開心精彩 ,而不是長期只比投訴 勸喻

伯爵府

monster098 發表於 24-3-20 18:10
小二 ,一線津,男仔,成績中上
最近中英文默書都有90分以上
功課每次都帶得齊

是否資優兒童
去評估下
經濟許可轉去國際學校/黃錦輝/蔡繼有呢類

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大量運動其實唔係真係好大量,每日做到一個鐘已經好好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊