自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小二 ,一線津,男仔,成績中上
最近中英文默書都有90分以上
功課每次都帶得齊
知道係要做啲咩功課,記性唔錯,學野快。
但最近經常比班主任投訴上堂傾偈
話佢上堂曾經企過起身,話完係會有改善,但過幾日又再黎過。
小朋友係學校既問題主要係
上堂好鐘意傾偈,坐喺度d手腳會郁嚟郁去
但就係冇衝出位行為。
好鐘意跳舞(係街聽到鋪頭有歌行行下街都會跳個隻)但係你提醒佢佢之後係會停嘅 ,曾經都試過駁老師咀

老師建議要去做評估
但係我自己上網做過初步專注力或者初步過度活躍測試都係話佢唔係。

應該要去問心理學家做評估定
其實係要直接睇兒童精神科?
如果係兒童精神科嘅話,想請問大家有冇推介?

子爵府

若我係你
就俾佢參加跆拳道班
郁腳又發聲
等升小三再算

洋房

KINGMAX 發表於 24-3-20 18:14
若我係你
就俾佢參加跆拳道班
郁腳又發聲

有參加跆拳道已經去到紅黑帶,但已停了,佢唔想上。
佢個學習態度推動力,自律都唔夠
依家都幫佢報咗名參加棋類活動。

子爵府

18歲以下好似係兒科跟,無兒童精神科,有錯請更正
正式去做評估,網上做都信得過,EP 讀咁多書顏面何存

珍珠宮

小二可以去做評估了
呢個年紀去做,結果相對準好多(同小一相比)
唔洗咁快搵精神科
先做評估再講
Btw我無介紹,但同事有類似情況,聽過佢分享
最後做咗評估先決定下一步

珍珠宮

回覆樓主:

男仔細個活潑好動未必就係ADHD,咁鍾意跳舞,有無比佢上堂去學?有正常途徑發洩精力,睇下上堂會否定啲。

你仔成績好,呢點唔多有力去判斷佢係ADHD,但又唔一定唔係,再觀察下先。

我仔ADHD,幼稚園已去評估,但一直只話佢擲界,原因都可能係佢細個成績跟到。
但到中學就確診要食藥,因為中學真係要幾專注先可以讀到書,一到中學我仔就露餡了,精神科即時確診開藥。

洋房

yurijm 發表於 24-3-20 18:20
小二可以去做評估了
呢個年紀去做,結果相對準好多(同小一相比)
唔洗咁快搵精神科

我睇過6歲之後協康個評估好貴接近8000。
兒童精神科第一次價錢係咪相對平啲

洋房

wan_sosin 發表於 24-3-20 18:23
男仔細個活潑好動未必就係ADHD,咁鍾意跳舞,有無比佢上堂去學?有正常途徑發洩精力,睇下上堂會否定啲。

...

小一有參加跳舞班,今年小二話唔想再參加。。
佢話唔鍾意一班人跳一色一樣,同埋大部份都係女仔。
興趣班依家有學緊游水,steam ,天文科學,排球,小提琴。嚟緊都會加埋棋類活動比佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mrsjacky 發表於 24-3-20 18:20
正式去做評估,網上做都信得過,EP 讀咁多書顏面何存 ...

政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的

珍珠宮

monster098 發表於 24-3-20 18:24
我睇過6歲之後協康個評估好貴接近8000。
兒童精神科第一次價錢係咪相對平啲
...

我同事都有分享過價錢問題
但老實講句,協康係好多好多香港家長第一選擇
你都可以search下BK post
試下轉一轉諗法
佢地貴,但多家長去做評估
Database算係好準,同時有大量小朋友案例
淨係呢樣已經值個價
唔係賣廣告,當俾多個觀點你參考下
兒童精神科我就唔太知了,等其他jm答

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

monster098 發表於 24-3-20 18:10
功課每次都帶得齊

同事去過協康會做評估
聽講係相對平
寫書面報告要加錢
應該係教育心理學家

平時係咪鍾意食糖果薯片雪糕汽水之類

子爵府

BK Milk勳章

上堂傾吓偈,企起身就叫家長做評估,個老師咁搞笑嘅? 會唔會係老師講太悶?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

monster098 發表於 24-3-20 18:10
功課每次都帶得齊

其實學校有社工,可以轉介去EP教育心理學家評估。

水晶宮

mrsjacky 發表於 24-3-20 18:20
正式去做評估,網上做都信得過,EP 讀咁多書顏面何存 ...

精神科入面再細分有兒童精神科 child psychiatrist
心理科入面亦有再細分兒童心理科 child psychologist

洋房

Anka 發表於 24-3-20 18:28
同事去過協康會做評估
聽講係相對平
寫書面報告要加錢

無比佢飲汽水,有時幾個月會比佢飲一次檸檬茶
薯片都好小比佢食,小息帶d獨立包裝嘅食物盡量都冇比朱古力佢

洋房

喵喵星的喵 發表於 24-3-20 18:34
其實學校有社工,可以轉介去EP教育心理學家評估。

學校社工見我都有出去搵社工傾過小朋友情況 (出面社工話評估可以hold住,但可以上下小組,但出面社工介紹的都full了,其餘都要有報告先可以參加)而學校社工佢比左張精神科醫生名單比我 ,Ep個d佢話要再轉介但一定慢過我自己出面搵 ,因為我都有好多唔同問題問佢 ,佢就建議我帶小朋友去精神科睇一睇問一問,但我自己好怕醫生一黎就話食藥先 ,我係想試行為治療先,唔得再一步一步咁去。

大宅

香港小朋友真係好慘,一個幾歲嘅小朋友只係鍾意同人傾計,鍾意郁手郁腳,就要比人覺得佢係abnormal

maggie.tang    發表於 24-3-21 15:34
carolizaton    發表於 24-3-20 21:23

洋房

carolizaton 發表於 24-3-20 18:32
上堂傾吓偈,企起身就叫家長做評估,個老師咁搞笑嘅? 會唔會係老師講太悶? ...

可能佢本身個態度都唔好。
老師提完同學,人地識收,佢唔識。
小一上學期個班主任其實都有叫要做評估,但有了解家庭情況等背景問題,再處理。去到下學期又無再提要評估,話佢係穩陣。同時又安排左好多班內職務比佢。
不過一年級班主任係較有經驗,依家兩位班主任較新可能都控制唔到班內情況,我小朋友見其他同學行為可能又學埋,但唔識收斂。

洋房

檸檬芝士餅 發表於 24-3-20 19:00
香港小朋友真係好慘,一個幾歲嘅小朋友只係鍾意同人傾計,鍾意郁手郁腳,就要比人覺得佢係abnormal
...

我自己覺得基本上佢地係咪都叫你要做咗評估先
,冇理小朋友點解咁做,背後嘅原因。我覺得自己小朋友主要都係情緒上嘅問題(可能因為有左細佬妹,分薄咗父母對佢嘅愛)我地兩公婆有反思,同埋佢個學習動機唔夠,冇乜推動力,自控較差,心理情緒問題多

洋房

wan_sosin 發表於 24-3-20 18:23

...

想請問你仔去到中學係點發現問題?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊