自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

男仔細個活潑好動未必就係ADHD,咁鍾意跳舞,有無比佢上堂去學?有正常途徑發洩精力,睇下上堂會否定啲。

你仔成績好,呢點唔多有力去判斷佢係ADHD,但又唔一定唔係,再觀察下先。

我仔ADHD,幼稚園已去評估,但一直只話佢擲界,原因都可能係佢細個成績跟到。
但到中學就確診要食藥,因為中學真係要幾專注先可以讀到書,一到中學我仔就露餡了,精神科即時確診開藥。

珍珠宮

monster098 發表於 24-3-20 18:27
小一有參加跳舞班,今年小二話唔想再參加。。
佢話唔鍾意一班人跳一色一樣。
興趣班依家有學緊游水,steam ...

如果課外活動都表現良好,又真係唔多似ADHD,ADHD對於需要專注的事情比教難學到,例如你仔學小提琴,棋類對ADHD都唔容易。
我仔初小學小結他係搞唔掂。

珍珠宮

monster098 發表於 24-3-20 19:15
想請問你仔去到中學係點發現問題?

當年疫情下長期zoom, 個仔長期發夢,聽唔入耳,成績大跌。
教佢煮野食可以唔熄火走咗去,叫佢去買野,落到超市完全唔記得要買咩,經常聽唔到人哋講咩,聽漏聽錯,著校服返學都試過著錯,中一時著咗小學PE衫返學。

珍珠宮

monster098 發表於 24-3-20 19:43
即係幼稚園做個結果都唔係準?但小學嘅時候有無呢啲嘅情況發生定還是係小學有我地幫佢 提佢,但去到中學要 ...

我仔睇精神科係由幼稚園到升小二嗰幾年,佢可以講,對比普通小朋友係最活躍嗰個,但放在ADHD嘅細路入面,佢又變成最聽指領嗰個,所以擲界,CP確定佢唔到,於是在唔明顯要食藥,訓練又在返學時間去唔到,CP就話暫時不用覆診,見到佢有唔妥先返去睇,咁就過咗個小學,其實佢係麻煩嘅,一直都被學校投訴,小五都要轉校。小四後成績開始唔太理想,但小學細個多少都仲教到提到。
你講得啱,到中學加上青春期,仲要有疫情,問題就失控啦!完全表露佢嘅原形,佢自己都知佢有問題,係佢主動想我帶返佢去睇精神科。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊