自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

monster098 發表於 24-3-20 19:41
有買深海魚油DHA 好抗拒食,話唔鍾意浸味,依家買咗隻有士多啤梨味嘅,試緊第二日。
...

試下檸檬蔬菜粒焗三文魚

翡翠宮

回覆樓主:

我女係睇政府兒童精神科的,小一確診adhd,我女係讀k1時,由健康院醫生寫轉介信去粉嶺cac作初步評估(呢個階段等左8個月),然後再轉介去政府兒童精神科(呢個階段等左1年半,原本要等3年)

翡翠宮

回覆樓主:

我個人覺得評估下無壞,無問題固然最好,但如果真係有問題可以早d正視同幫助

所以唔需要太擔心,同睇得太負面

大宅

monster098 發表於 24-3-20 19:43
上堂情況我唔知係點坐。但喺屋企做功課嘅時候佢隻腳會擺嚟擺去 ,會用膝頭哥頂住張枱黎坐。
同埋會成日話 ...

綜合你所講似adhd,adhd都有成績好㗎,亦可以專注佢地鐘意的活動。
相信老師建議,佢地一年見甘多小朋友,好容易睇到問題。
做左評估先,之後才決定對策。

珍珠宮

monster098 發表於 24-3-20 19:43
即係幼稚園做個結果都唔係準?但小學嘅時候有無呢啲嘅情況發生定還是係小學有我地幫佢 提佢,但去到中學要 ...

我仔睇精神科係由幼稚園到升小二嗰幾年,佢可以講,對比普通小朋友係最活躍嗰個,但放在ADHD嘅細路入面,佢又變成最聽指領嗰個,所以擲界,CP確定佢唔到,於是在唔明顯要食藥,訓練又在返學時間去唔到,CP就話暫時不用覆診,見到佢有唔妥先返去睇,咁就過咗個小學,其實佢係麻煩嘅,一直都被學校投訴,小五都要轉校。小四後成績開始唔太理想,但小學細個多少都仲教到提到。
你講得啱,到中學加上青春期,仲要有疫情,問題就失控啦!完全表露佢嘅原形,佢自己都知佢有問題,係佢主動想我帶返佢去睇精神科。

珍珠宮

回覆樓主:

做健康檢查時同姑娘講。可以寫信去葵涌醫院排期。

男爵府

Anka 發表於 24-3-20 19:39
做得好好
睇過BBC千禧bb檔案
記得個研究魚油有幫助

有冇邊隻牌子?

子爵府

fasola 發表於 24-3-20 19:17
醫院係有兒童精神科呢個部門. 唔同兒科.

只係醫生專科都係讀精神科
ic, 謝謝你

子爵府

Nbs 發表於 24-3-20 18:36
精神科入面再細分有兒童精神科 child psychiatrist
心理科入面亦有再細分兒童心理科 child psychologist ...
明白了, 謝謝你。好耐之前前我帶左個女仔去睇,個醫生話18樓下都係兒科跟,我太out 了

子爵府

竇漪房 發表於 24-3-20 18:28
政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的
明白了,謝謝update 我

伯爵府

2024年龍年勳章

monster098 發表於 24-3-20 19:41
有買深海魚油DHA 好抗拒食,話唔鍾意浸味,依家買咗隻有士多啤梨味嘅,試緊第二日。
...

介紹你仔食Blackmores Odourless Fish Oil
係膠囊無味架,有隻Mini Capsules係細粒易吞
我都買過好幾隻fish oil俾仔女先搵到呢隻

男爵府

回覆樓主:

你仔同我仔非常相似,但上堂佢唔會傾計,有時會走魂,但唔影響佢聽書(好神奇呀呵!因為佢呆下呆下都會知道老師講過乜)。
我仔已響上年7月確疹adhd..好可能你小朋友都係我果隻,不過我覺得輕微嘅,班主任都話無adhd嘅小朋友都有呢個情況

男爵府

回覆 monster098 的帖子

排政府。就算要食藥都係政府醫院好些。

男爵府

回覆樓主:

可能係資優,除左精神科醫生,應該搵臨床心理學家都得

大宅

竇漪房 發表於 24-3-20 18:28
政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的

瑪嘉烈都有

男爵府

我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西,因為我自己本身工作就係SEN老師,我喺小朋友5歲時已好確實地同老師講:我絕對懷疑我小朋友係ADHD,不過學校覺得佢只係少少唔專心,佢唔會走出位唔會衝動,成績非常好,小三之前都係班一級頭,其實佢成績好只係因為佢IQ頗高,同埋佢興趣係閱讀。小三之後ADHD特徵越見明顯,學校直接傳介去寶血醫院精神科確診

大宅

monster098 發表於 24-3-20 19:33
其實6歲後係咪都最好去咗協康先 ?跟住再睇兒童精神科?

我哋當年在私家精神科醫生評估了,再去健康院見心理學家,政府醫院兒童精神科醫生咁排
唔一定叫你食藥
我嗰個私家和政府醫生都無

大宅

fasola 發表於 24-3-20 19:34
我比較在意你講, 佢坐係度時手腳會郁來郁去

係,我都覺得有點似

大宅

jenny729 發表於 24-3-20 22:59
我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西 ...

閱讀已經可以彌補上課不專心的問題

我仔就係因為閱讀能力好,所以小學自己處理到無留心聽既問題,成績仍然不錯

到中學,佢自己話唔聽係唔得,啲野深,所以佢控制自己去聽,成績都不錯

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-21 00:39
閱讀已經可以彌補上課不專心的問題

我仔就係因為閱讀能力好,所以小學自己處理到無留心聽既問題,成績仍 ...

有你咁講我就放心啦,真係好擔心佢中學。其他同學朋友問我佢成績咁好係咪好勤力,真係唔知點答,我話佢從來唔溫書都冇人信

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊