自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

carolizaton 發表於 24-3-20 18:32
上堂傾吓偈,企起身就叫家長做評估,個老師咁搞笑嘅? 會唔會係老師講太悶? ...

我認同,究竟有幾多個老師覺得有問題,如果只係一個,我覺得應該觀察耐啲先囉,有時啲老師好冇耐性,係唔係都話小朋友有嘢,叫人去做評估,二年級嘅小朋友,上堂鍾意傾偈都唔係太大件事啫,呢個世界梗有啲人係特別鍾意傾偈,有啲人又特別鍾意收埋自己一個人,對老師嚟講唔出聲最好,個個好似石頭咁唔郁就最Perfect !既然小朋友係需要多啲提醒,咁老師就應該多啲提醒囉,教小朋友係要時間㗎嘛,唔通講一次就完全配合到咩?鍾意聽到音樂跳舞,可能係音樂感強呢,可能可以帶佢去學跳舞,呢個世界人人性格唔同,但係對老師嚟講最好就係唔好郁,唔好講嘢,唔好影響佢上堂,老師需要俾多啲例子先足以證明個小朋友有問題,單憑佢鍾意講嘢好似唔係幾有說服力就話佢有問題。

carolizaton    發表於 24-3-21 09:11

洋房

annie133 發表於 24-3-21 08:30
是否資優兒童
去評估下
經濟許可轉去國際學校/黃錦輝/蔡繼有呢類

我自己覺得佢唔係
喺教育嗰邊睇嗰啲小朋友細個已經好醒
我只係覺得佢只係睇得書多 吸收力強
不過我哋都會照約評估
到時結果出嚟再update返大家

洋房

annie133 發表於 24-3-21 08:30
是否資優兒童
去評估下
經濟許可轉去國際學校/黃錦輝/蔡繼有呢類

國際讀唔起,得佢一個時我地本身只係考慮讀直資,但係之後有左第二胎,仲有細跟尾,玩個小一入學,真係唔想再冒險玩

大宅

monster098 發表於 24-3-20 18:10
小二 ,一線津,男仔,成績中上
最近中英文默書都有90分以上
功課每次都帶得齊

上網同有專業人士做評估係兩回事,你應該係搵左學校社工先,之後應該會安排做評估,如果學校冇就自己搵私人評估心理,智力,睇下有冇過度活躍

大宅

monster098 發表於 24-3-21 09:06
國際讀唔起,得佢一個時我地本身只係考慮讀直資,但係之後有左第二胎,仲有細跟尾,玩個小一入學,真係唔 ...

津校呢方面比較麻煩,就算成績好,都有老師投訴
直私如:英華SFA就好好多

男爵府

jenny729 發表於 24-3-20 22:59
我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西 ...

請問上到高小後成績有跌嗎?

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 24-3-21 10:42
請問上到高小後成績有跌嗎?

冇呀,三年班開始食咗藥之後能個人專心咗成績仲進步咗

男爵府

monster098 發表於 24-3-20 18:10
小二 ,一線津,男仔,成績中上
最近中英文默書都有90分以上
功課每次都帶得齊

許龍杰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊