自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 my005 的帖子

水晶宮

我成套都無CRY, 但睇彩蛋睇到失左控

象牙宮

2024年龍年勳章

PANCO 發表於 24-3-21 22:12
岩岩睇完,好好睇,賈玲本來睇佢既綜藝係好笑,開心,呢套戲好多內心戲,而佢真係付出左好多努力,勁

最尾 ...

我冇睇開綜藝節目. 第一次知道賈玲就係李煥英

伯爵府

好媽媽勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-22 10:05
我冇睇開綜藝節目. 第一次知道賈玲就係李煥英

你試吓王牌對王牌,青春環遊記,好好笑
青春環遊記有楊廸,周深既最好笑。

珍珠宮

agnesbee 發表於 24-3-21 20:07
口味各有喜好,我就好推薦呢套電影,暫時係我睇過最好睇國內電影,另一套係奇蹟笨小孩,一啲都唔悶,好好睇 ...

jm 奇蹟笨小孩一睇戲名已經唔想睇,但因為有四字弟弟我先睇,點知超好睇,好翻睇左好幾次。真係好鐘意千璽

滾燙唔係唔好睇,劇情太平鋪,唔係賈玲減肥做賣點,未必會睇。 反而李煥英會一睇再睇,有深度好多。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 24-3-21 20:10
各花入各眼啦.

我覺得套戲信息幾正面.

是楊紫喔!佢靚左好多。

珍珠宮

agnesbee 發表於 24-3-21 20:20
成套戲有三個位拍得好好
第一係風雨交加嗰晚,鏡頭只係影住佢嗰單位快鏡到天光,原來嗰晚發生咗啲嘢
第二 ...

你劇透晒啦

珍珠宮

wai4919 發表於 24-3-21 22:20
我係睇完 《熱辣滾燙》,才認識賈玲這個人,之後睇埋《你好, 李煥英》,就覺得佢好勁,令全中國人識佢阿 ...

你睇埋綜藝"王牌對王牌", 佢係一個超級開心果,腦筋轉得好快好快,有佢同沈滕兩個一走埋,真係笑到你肚痛

伯爵府

開心吸收勳章

Pa123 發表於 24-3-21 23:52
要保護祖國少年,不要像韓日拍乜都得,極盡陰質變態懶高智,原來來自現實n號房、娛圈性剝削、少年變態殺人 ...

其實睇睇下,喜歡國產電影,冇咁多暴力,色情, 變態劇情,可以同小朋友一起睇。可能現實是殘酷,太早知道都未必是一件好事,太負面,令人不安,睇得多不是好事。。

Pa123    發表於 24-3-22 13:08

男爵府

在大陸睇咗,減肥唔難,減到有腹肌我真心拜服,以前肥係滿足喜劇效果,現在足夠資本轉型,過好下半場人生,太愛賈玲了。

伯爵府

Sumyeema1 發表於 24-3-21 20:19
我都唔知係改編.

女主角一年內减咗50kg, 好勁!

日版睇咗20分鐘頂唔順熄機,好悶

象牙宮

2024年龍年勳章

wai4919 發表於 24-3-22 11:30
其實睇睇下,喜歡國產電影,冇咁多暴力,色情, 變態劇情,可以同小朋友一起睇。可能現實是殘酷,太早知道 ...

雖然好多時唔同意陶傑觀點, 但佢最近鋤Hollywood 依家左傾, 演員要膚色平均, 不求靚仔靚女, 故事要支持LGBT 那些...我超同意.

洋房

我覺得好好睇! 首先佢同100 yen之戀幾乎冇乜太大關係 套戲重點強調唔係減肥片!系愛自己! 由肥變瘦基本上幾分鐘完 .. 你睇得出佢好有心思去編排場景 鏡頭嘅運用 唔知大家有冇留意佢比賽嗰件背心係寫佢阿媽個名 一年時間減肥嗰啲唔講啦唔係人人做得到 . 同埋最後嗰場係同全國冠軍真打 ! 你可以話係真人show 真係打到爆缸 ! 佢咁有錢冇乜必要花一年時間去做啲咁嘅嘢! 我個人好佩服!

象牙宮

2024年龍年勳章

Mksound 發表於 24-3-24 11:24
我覺得好好睇! 首先佢同100 yen之戀幾乎冇乜太大關係 套戲重點強調唔係減肥片!系愛自己! 由肥變瘦基本上 ...

你講得好好.

好多jm錯重點, 以為套戲係講減肥. 其實賈玲帶出來的信息係愛自己、成為更好的自己.

片尾賈玲着白裙站在海邊回頭一笑, 觀眾見証了“佢成為更美的自己”.

Easter 假期, 我會帶子女睇多次.

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-24 11:35
你講得好好.

好多jm錯重點, 以為套戲係講減肥. 其實賈玲帶出來的信息係愛自己、成為更好的自己.

到~
今日4月1,睇咗。好睇,周深首歌好好聽,旋律輕快,歌詞好能夠安撫人心,特別係如果當下面唔開心的時候,好治癒。
我都係因為李煥英(早排TVB播)先識賈玲,提外話,今次飾演賈玲妹妹的演員,在李煥英裡面,是演賈玲媽媽的年輕版?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

回覆樓主:

套戲正面,呢同排我唔开心,所以自己去了睇
我好少去戲院
前半有D慢,間中有D少少刻意不太自然,可能我未入戲
但儿好睇,佩服減到有腹肌,我有喊

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-21 20:10
各花入各眼啦.

我覺得套戲信息幾正面.

唔知而家可以討論未呢

水晶宮

2024年龍年勳章

healthymimi 發表於 24-4-1 18:02
套戲正面,呢同排我唔开心,所以自己去了睇
我好少去戲院
前半有D慢,間中有D少少刻意不太自然,可能我未入 ...

在網上睇埋周深首小美滿MV的歌詞,希望更加安慰到你

象牙宮

2024年龍年勳章

Rita 發表於 24-4-2 07:23
唔知而家可以討論未呢

當然可以啦

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-21 16:49
睇過《你好, 李煥英》, 主角賈玲再做導演+女一.

《熱辣滚燙》今日係香港上畫, 有笑點、有淚點, 有故事, 好 ...

呢類人生小品,雖然平淡,但真係嗒落有味。
有JM提到戲中落大雨,鏡頭離遠影住賈玲返屋企,每行上一層走廊燈先明後暗,當時我就諗一定係想表達D乜嘢。到片末賈玲被擊倒訓在擂台上回顧,我明了。就係賈玲人生中遇過的人,最初都是她的光,可惜最後都變暗,包括她的閨蜜,她的男友,她的教練男友,她的表妹。劇中沒交待賈玲為何變宅,或者就是在職場遇到欺凌(等同在求學階段時),一個從小就在欺凌環境下長大的人,都是無自信,而且因為想交朋友,往往會遷就他人而埋沒了自我,亦過份為別人著想-----明明被男友飛了卻當起伴娘;明明不想買卡入會卻為了幫昊坤而開單;明明唔想錄制節目卻為了表妹的前途而答應,一切都是為別人。她都講過,對人挺好的但總是受傷害。同所有絕望的人一樣:尋死,但個天唔比佢死,冇咩可以輸了,激起咗佢的鬥志,就想贏一次。而最後,比賽結果亦合符現實,如果比佢最後用左勾拳反敗為勝就唔合理了。佢的贏一次,唔係賽果,而係過程,「看心情吧」成為佢以後主宰自己人生的起點。
最後,我真係好鐘意好鐘意小美滿

沒什麼大願望
沒有什麼事要趕
看見路口紅燈一直閃
它像眨眼的小太陽

烏雲還挺大膽
頂在頭上吹不散
我抓在手裡捏成棉花糖
什麼煩惱不能忘

既然是路一定有轉彎
哪個風景都漂亮
揉揉疲憊的眼睛