自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

trenycebaby 發表於 24-3-21 16:55
我自已都生左3件有經驗,揾工又未必即時揾到,揾工期間幫人湊小朋友可行?市價而家幾錢?
...

湊自己仔女同湊人哋仔女係天與地嘅事。你自己仔女喺公園跌倒流血你老公,屋企人都唔會怪責你,人哋仔女隻手有條微微紅痕都可能報警拉你。
不過你將啲小朋友用件嚟形容,你都係唔好幫人湊喇!

珍珠宮

我自已都生左3件有經驗,揾工又未必即時揾到,揾工期間幫人湊小朋友可行?市價而家幾錢?
...

不如做陪月,朝9晚6甘,湊果一個月又無甘困身

大宅

klsabb 發表於 24-3-22 12:09
不如幫社署湊?做寄養家庭, 有人工, 不過係會困身. 但可以幫到好多小朋友.果D BB好慘.
我娘家係我讀中學開 ...

成日唔夠膽做呢啲。覺得第時分離好慘,又覺得佢遲下跟返自己親生未必咁好,但又冇可能領養佢㗎嘛。多數呢啲原生家庭都好有問題。

水晶宮

...

其實又唔算人工好高,我係幫親戚,我唔知市價
屋企裝左cam,其實都真係幾大壓力,佢一喊我就驚父母係cam問,好彩親戚係好信任我同埋明白事理既,我都好錫佢個仔,由滿月湊到4歲就無湊,bb話最錫佢既係我

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

回覆樓主:

我朋友請全職褓母湊小朋友(1.5歲)(褓母上門),一至五,每日8:30am~5:30pm, 月薪$18,000,包括照顧小朋和煮lunch+茶點。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kcpak 發表於 24-3-23 17:14
其實又唔算人工好高,我係幫親戚,我唔知市價
屋企裝左cam,其實都真係幾大壓力,佢一喊我就驚父母係cam問 ...

心都甜哂

男爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 17:00
成日唔夠膽做呢啲。覺得第時分離好慘,又覺得佢遲下跟返自己親生未必咁好,但又冇可能領養佢㗎嘛。多數呢 ...

你講得好岩, 分開果時真係好傷心. 因為通常湊到得得意意就走, 同埋有D會入保良局果D你會知道係1個大人對10個小朋友, 一定唔會好似我地一對一咁錫佢. 有D會返自己阿媽, 但你又明知佢屋企唔係好正常, 又唔放棄BB, 只會害左個小朋友. 有時好既就會去領養家庭, 果D真係睇住佢地好開心幸福

翡翠宮

回覆樓主:

陪月人工就高
一係做社署嘅寄養家庭
前同事嘅太太就係小朋友大哂
冇乜人做
所以做寄養家庭打發下時間
初初一日
後來寄養咗3個

伯爵府

廷廷媽 發表於 24-3-21 17:01
湊仔當然好人工, 但責任好大, 時間又好困身

以前好興。
贊成興返,家下D傭工令人煩惱

男爵府

如果大約50歲,自己啲仔女又甩咗身,幫手湊小學都ok。

男爵府

我鄰居做緊社區保姆,佢啲仔女都大,日頭返曬工得佢哋兩公婆。應該都有$50-$60一個鐘,一日湊返十個八個鐘都唔少錢,不過都幾困身。

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-3-21 22:43
內地興搵啲高學歷,接放學可以教埋功課,陪讀陪玩,煮飯清潔唔使做,另外有阿姨做,忘了人工多少,好似都偏 ...

好多有985/211碩士學歷,¥3萬左右起,但俾得多就一定要求高

大宅

mizuho 發表於 24-4-11 00:03
好多有985/211碩士學歷,¥3萬左右起,但俾得多就一定要求高

好似香港都見有人請呢d,2萬幾3萬,但要有學歷。不過香港呢個價未必請到。

大宅

唔講人工,我覺得幫人湊小朋友好困身,如果撞正假期暑假,你自己都想同自己仔女去玩,但又要幫人湊小朋友,有冇時間去玩呢。你做得呢份工,人地都唔想你成日請假,所以真係要諗清楚,除非自己仔女已經中學唔洗理

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 00:06
好似香港都見有人請呢d,2萬幾3萬,但要有學歷。不過香港呢個價未必請到。
...

香港其實冇必要,亦冇咩市場
呢種家教家政起因係由雙減開始,以前可以送仔女去各種補習、培訓中心,現在變成有錢有資源嘅就私有化。有聽過啲case,家裏有公司嘅直接將目標老師從體制內接出嚟,俾高薪再幫佢上社保,呢啲比較吸引年輕老師。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

講真我就唔揾個多孩家庭,中學都要照顧同大量家務,寧願揾個退休5O零歲嬸嬸湊。

別墅

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我幫朋友替假,湊了一個月多些,2萬3,五個月BB,上門唔使家務,只照顧BB,真係要金睛火眼昅到實,朝八晚六,放工其實都好攰。我唔會做全職

大宅

csc1016 發表於 24-4-10 23:41
如果大約50歲,自己啲仔女又甩咗身,幫手湊小學都ok。

我反而是我仔初小時幫人湊過,一齊等校車放學,接完一齊去公園玩陣再返屋企食下午茶做功課,做完玩下等食晚飯就媽咪接走
我本身兩個仔,加埋佢三個一齊玩一齊做功課

而家我就快50,啲仔中學,我就唔會湊了,太困身,我寧願做補習,補兩個人工仲好過湊小孩,而且又自由

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊