自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

averymom 發表於 24-3-21 17:40
我姑奶住我隔離屋苑,成日唔通知就上來⋯今日佢又帶個女放學走上來。我仔明天考試,補習老師同佢起屋企溫緊 ...

好彩我晨早同毒姑反晒面,起碼少左呢種煩惱。

你老公實撐佢姐妹,你都好難say no.

水晶宮

baby668 發表於 24-3-21 17:48
你呢啲情況真係十分無奈,每個家族總會有一兩個賤人,衰啲講句,我會直接同呢啲人反面,反正呢啲人只會嚟搵著 ...

我係選擇反面,輕鬆好多。但就預左個隊友會有難聽說話,因為佢句句都企係佢姐妹那邊,咩都同你唱反調。我要好絕同強硬才可保護到子女的權益。

水晶宮

kit2004 發表於 24-3-21 17:54
仔女考試冇邊個父母喎緊張?呢樣冇得讓步,真係要同你c6講清楚。講明考試要温書,下次講明再係咁我會唔開門 ...

樓主好似係不在場,似係得工人加補習老師及仔仔。

工人沒得不開門,因為沒早知。陣間工人不開門,又驚比主人罵。

水晶宮

hnh_mami 發表於 24-3-21 17:58
不如係家庭gp講明幾時補習,下次想一齊玩就避開,或者係會所邊等邊玩。
...

其實點說都沒咩用,佢會覺得呢度係佢兄弟的屋企,等於可以自出自入。

水晶宮

廷廷媽 發表於 24-3-21 17:57
你姑奶好癲,比我唔會咁客氣,直接打電話爆左佢

同意。呢類人直接罵返佢就最好,不過要預左佢收你線。

水晶宮

恕我直言,我估樓主的毒姑都不是只是咁樣不請自來,做得呢一樣,不排除會有更多加加埋埋。

當然,呢啲係我推測者,或者人地只係做呢一件事,沒有其他。不過啲衰人、自私精,斷估不會只是發生一件事咁簡單。起碼我那邊不是。起碼一大串事件,逐樣試你底線。如果呢樣野得左,不排除佢擺埋個女係樓主家中,包食包工人包有補習老師,包有會所,和味到極,但放心,呢類人絕對不會識做人,比返少少錢去補償。

水晶宮

KUDOS 發表於 24-3-21 18:06
x 2 我都會寧願一刀切斷呢d緣份,免除煩惱!

呢類沒邊界感的親戚,只係識取著數。倒轉就難了。自己要識保護自己家庭。

水晶宮

babycottons 發表於 24-3-21 18:22
佢已讀不回,但私底下同我老公講,洗乜咁緊張,我女考試都唔溫書,仲話一家人上屋企都要預先通知?唔洗呀嘛 ...

呢啲對白完全係我啲毒菇、我奶奶講過嘅對白囉。但係time will tell,做好自己啦,同埋內心強大啲。唔好同呢啲人有咁多來往啦。

水晶宮

baby668 發表於 24-3-21 18:23
其實好簡單,只要擺個仔上枱,另一半一定冇聲出

未必架。

水晶宮

mrsmacaroon 發表於 24-3-21 18:46
其實姑9來係咪黑心想突登影響樓主個仔考試?
假想敵?

總有呢類人。人性可以很醜惡。好簡單,淨係你生活好過佢,佢已經想盡方法來破壞。我甚至可以估,樓主件毒姑個環境差過樓主。試想下,如果自己屋企係好好,有晒會所,仲會唔會咁無聊去人地屋企用人地會所?

咁總有啲人覺得人性好善良,反而會話我妄想症之類。

水晶宮

sogreen 發表於 24-3-21 18:56
咁就要睇吓你老公點講,都要睇吓佢唔知你嗰邊。

你姑奶又搞笑,佢個女考試唔溫書,唔代表你個仔同佢個女 ...

人地出口術話自己個女不用溫書,不一定是真。難以驗證。

水晶宮

alau2021 發表於 24-3-21 18:42
佢已讀不回就最好,唔使有正面衝突,即刻WhatsApp俾佢講多幾句,話阿仔最近考試要溫書所以唔好上嚟玩住, ...

或者人地玩「封存」個whatsapp呢。所有信息都可以做到已讀不回狀況。

水晶宮

AJ0000 發表於 24-3-21 19:11
對付呢啲姑類,我係選擇直接表達不滿,唔會旨意豬隊友,因為無論係你講還是你老公講都實有說話聽,所以由我 ...

同意。雖然會比人背後話自己潑婦,但自己不出聲反抗就以後陸續有來。

豬隊友沒用架,下下用親情道德去要脅。

水晶宮

bu-b 發表於 24-3-21 21:41
咪就係!而家擺明對方咁做有問題,男家女家做都一定要出聲啦!點解成日有人一見到件事牽涉到男家,就覺得 ...

對。不論男家女家,有做錯野我都會照講。尤其涉及影響到仔女的事。

水晶宮

yauchuchu 發表於 24-3-22 06:04
贊成,俾我會直接係family group打千字文

做呢樣野沒咩實際功效,啲人有心扮盲就點都不會理。隨時本身再有另一個家庭群組係沒阿嫂的,又有幾奇。

直接打電話剷個毒姑(預左佢cut線或不聽)、吵個奶奶不識教女,吵個老公,頂盡吵到二個人而作用不太大。因為呢類人一定同一陣線。

學樓上有網友提議,做啲比佢更厚面皮的事就或許有啲用,同埋叫工人不好開門比佢。

水晶宮

sogreen 發表於 24-3-21 19:15
如果係咁出口術,咁心地真係唔好啦!如果老公喺自己嗰邊,叫老公在屋企群組通知,考試週謝絕冇通知嘅探訪 ...

所以個老公的取態好重要囉。如果個老公撐自己,重視仔女,涉及影響到仔女的野都必定會出聲。

但有類隊友係親情凌駕自己的小家庭(我件隊友以前都係咁),搞到大家成日吵大鑊,吵到反晒面,自己又調整下心態,主力保護同教好仔女,人才慢慢好返。

水晶宮

呢個帖入面都勁多正常思維的網友,證明我的反應並非妄想症。或者因為呢類事面剷爆啲毒姑惡行,也不代表我是mean人。

水晶宮

貝_貝 發表於 24-3-22 10:22
照情況,佢更加會走上去,就係唔想你仔叻過佢,仲有免費補習

不出奇。倒轉人地又會唔主動話比你知佢小朋友測考日子之類?有心人裝無心人,自己真係要識保護子女。

水晶宮

sjnl43 發表於 24-3-22 15:28
事主開完貼消失左

不過正常人, 就算唔知, 上到黎見人補緊習唔會催催再催去玩

我未搬舊屋前,我奶奶有晒我屋鎖匙,我老公仲比埋會所卡比其中一件毒姑(事前完全沒取得我同意!因當日間屋管理費係包埋會所設施任用。)。

試過我經常係,我奶奶自出自入我間屋(間屋是我老公同我一人比一半錢買,完全雙方沒父幹!)。我奶奶都算,我件毒姑當年仲成日未通知我的情況下,擅自帶走我仔出去玩。我往往事後才知,激到我死。

而家反晒面加我哋搬左屋,情況才得以改善。我當年太林善。

水晶宮

sjnl43 發表於 24-3-22 17:33
你search下國內神劇, 双面膠
話好大迴響, 好多人認同

謝謝你的介紹,會抽時間望下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊