自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

全職工作10多年,文職,唔近屋企,每日轉車行路都好轉折,工作穩定福利好,但要獨立處理工作,做得太多年好大責任,近呢2年壓力好大,我身體5勞7傷,係公司時勁大壓力,心情擔憂。
轉另一份半職,文職,近屋企,工作應該都穩定冇咁多福利,冇全職個份咁忙,人工係全職既4成。

而階段有d迷茫,屋企人建議轉半職養返好個身體,冇咁大壓力,工作壓力責任都冇咁重。

有一個小朋友讀緊初小,平時我返左工的時間有人湊,我本身怕悶,又無乜自己興趣,怕轉左半職突然多左時間唔習慣,又怕新工冇我想像咁好做,又後悔放棄左原本份全職,以我既學歷應該唔會再搵得返同一個待遇,但比老公話我就算有份全職,但如果冇左健康咁又有乜用。

真心想問大家意見,感謝~

珍珠宮

BK Milk勳章

Himbodom 發表於 24-3-21 19:12
全職工作10多年,文職,唔近屋企,每日轉車行路都好轉折,工作穩定福利好,但要獨立處理工作,做得太多年好 ...

有半日可陪小朋友都唔錯吖,健康最緊要

水晶宮

BK Milk勳章

全職工作10多年,文職,唔近屋企,每日轉車行路都好轉折,工作穩定福利好,但要獨立處理工作,做得太多年好 ...

其實依家公司大部分係咁,
受唔到壓力都無辦法,
新工未必比較無壓力,
有時人事等等都會有,
好睇等唔等錢用,
唔等既咪試吓,
至多唔啱既就再搵工囉

琥珀宮

比我係你辭左先算,當年我又係比份所謂有前景福利嘅工綁住,結果可以攪到我一日瘦一磅, 老細同事都係變態,頂唔順祼辭再自己湊仔做ftm
而家個仔上左b1中學我先再揾份pt 返下過下日晨

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

你老公講得啱,你個小朋友得初小咁細個,你都想睇佢長大成人,你有個好老公,身體健康最緊要。

大宅

你老公講得好啱!有錢但冇命享都冇用。

你個仔咁細,你都想睇住佢長大㗎嘛,冇健康嘅身體點支持得住呢?

有時候際遇嘅嘢話唔埋嘅,你以為自己學歷唔夠,而家呢邊之後未必搵得返,傻豬嚟嘅,話唔定你而家放手,轉過一份輕鬆啲嘅,養返好個身體,更好嘅機會出現係你面前添!

珍珠宮

BK Milk勳章

健康一定行先,壓力太大除左情緒受影響,實質嘅身體都會受影響,鬱鬱下真係好易生癌,向前望,轉左工先,或者新工超級開心呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

健康已出現問題,走啦,有d嘢有錢買唔到
況且你有仔要湊,都唔會得閒到發呆。有時間,就算唔煮,都可以有時間心思去買好嘢俾家人食,或做吓小手作,我覺得都係一種幸福
反正近年市場經濟唔係好,你又咁啱需要休息,年紀應該未算大,過幾年等經濟好再衝刺搵機會都唔遲呀

大宅

其實樓主自己都睇到好大壓力,同埋返工會想嘔已經係個警號~我自己個人覺得可以先轉半職,如果再不適合先搵第二份

升初小功課都開始忙碌,留返多啲時間陪小朋友,又有自己工作也不錯

男爵府

兼職…工幾時都可以穩..身體唔好唔好話全職…兼職都做唔到

翡翠宮

回覆樓主:

無論係為自己身體定為小朋友著想
都係轉半職好

大宅

如果夠食夠住夠洗費
無必要咁捱喎
賺錢都係想生活開心啫
唔一定賺得愈多愈開心嘅

子爵府

轉半職。你老公講得對, 健康最重要, 而佢又睇到你嘅壓力...健康差。難得經濟冇問題, 老公又支持。
放半日, 陪吓個初小仔去睇書,參加興趣班,親子時間多咗好呀!將來青春期也較易溝通呀!
錢揾唔晒, 健康無價!

大宅

2024年龍年勳章

唔使諗,轉
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

老公支持一定轉,返半日後多左時間可以做下運動,再唔係搵多份兼職,幫人補下習又得,做下義工又得。

民房

轉左先,諗唔到咁多,越諗越多都未必係事實,身心靈健康最重要,見步行步,屋企經濟不太問題,老公支持,都係一個好機會去嘗試

子爵府

老公支持一定轉,您自己都知身體出現警號,您要記住,身體緊要過份工

伯爵府

身體健康行先。搞好身體先至可以走更遠嘅路。睇住細路成長。
做半職都好忙。但可以有多啲時間親子。同埋細路而家上小學,呢個時段好重要。性格成長嘅培育,興趣培育,同埋跟學業都重要。佢就算放學要去學嘢補習,你都可以帶出帶入,唔使靠晒老人家幫手佢都辛苦。早放學,唔駛返學又可以帶佢去玩去食。考試就同佢溫書。
要放棄六成人工係好大犧牲,有得有失。

水晶宮

2024年龍年勳章

你身體已經出現警號了,你除了媽媽幫手湊孫,有冇工人?之前曾經有冇試過做FTM?屋企冇咗你份全職糧,有冇大影響?平時小朋友功課邊個睇?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

回覆樓主:

我都係返全職大壓力出事
成個人瘦哂
有抑鬱
之後轉pt 都返2日半 等於半職咁
無咁辛苦 又可睇小朋友功課

既然老公都支付
更加要轉啦
唔係到到都有半職可以做架

首頁