美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

早幾年,面長了一撻好似斑之野,佢會痕,痕完會變深色,我睇過公司之皮膚科醫生,佢望2眼就話係斑就算。但我去做打斑,佢哋都唔肯打結焦個款,因為呢撻野唔係平既,有小小凸起,想請教各位有無類似既經驗,知唔知道是什麼?

琥珀宮

penpen57 發表於 24-3-23 13:45
早幾年,面長了一撻好似斑之野,佢會痕,痕完會變深色,我睇過公司之皮膚科醫生,佢望2眼就話係斑就算。但 ...

係未疣,又痕又突起,似感染
去睇皮膚科醫生先

洋房

mandy952 發表於 24-3-23 23:58
係未疣,又痕又突起,似感染
去睇皮膚科醫生先
佢只係間中會痕,睇過普通西醫同皮膚科,都話係斑,真係搞到我好苦惱

象牙宮

penpen57 發表於 24-3-23 13:45
早幾年,面長了一撻好似斑之野,佢會痕,痕完會變深色,我睇過公司之皮膚科醫生,佢望2眼就話係斑就算。但 ...

痕完會變深色=黑色素沈澱的狀況
隨著年紀、摩擦或賀爾蒙改變而出現局部黑色素沈澱的現象。
血液循環不良代謝物囤積在皮下組織而導致色素沈澱
皮膚出現傷口或是發炎產生色素沈澱; 小小凸起
濕疹、青春痘、蚊蟲叮咬、後的傷口等等原因造成皮膚發炎或是產生傷口,此時黑色素細胞因外在因素被刺激後而產生大量黑色素,當發炎症狀結束之後,大量的黑色素留在表皮細胞中產生皮膚變黑現象

黑色素沉澱,像是 小黑蚊 叮咬後,腳上似紅豆留下的疤痕、蚊蟲叮咬的紅豆冰、痘疤。 小小凸起成黑色素。我手臂, 小腿也有。
黑色素沉澱都可以透過 皮秒雷射 得到改善。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

回覆 333s 的帖子

咁即係斑?依家都有做皮秒,但都好似無乜改善。

象牙宮

penpen57 發表於 24-3-24 16:10
回覆 333s 的帖子

咁即係斑?依家都有做皮秒,但都好似無乜改善。

香港打皮秒, 微微紅都沒到怎會有效。 無法改善。港人怕血, 有損傷。維持护肤。
要打 破坏性「起沙」、「結焦」脫癦、脫肉粒、脫血痣。換新皮。有過度期。和去痘疤一樣。
去小紅書問問。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

回覆 333s 的帖子

我本身唔係好怕痛,但因為面皮好薄,香港打左2間,都唔肯幫我打結焦😭

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你都未知係乜嘢,唔好立亂打任何野住。
應該去睇咗醫生先
正常斑唔會凸同痕

別墅

醫生有冇同你做左皮膚分析毛? 正常搵部機睇下你皮膚底層先決定點打用咩機

別墅

醫生有冇同你做左皮膚分析毛? 正常搵部機睇下你皮膚底層先決定點打用咩機

洋房

ninini 發表於 24-3-25 15:13
你都未知係乜嘢,唔好立亂打任何野住。
應該去睇咗醫生先
正常斑唔會凸同痕

之前睇左,個醫生望2眼就話係斑 乜都無做就叫我走。

洋房

DaniChan 發表於 24-3-25 16:24
醫生有冇同你做左皮膚分析毛? 正常搵部機睇下你皮膚底層先決定點打用咩機 ...

當時醫生望2眼就話係斑,我有問點解會痕,痕完又變深色,佢只係答我:「係斑」就無補充啦。不過,之前好似無咁凸起,都係近呢一年先咁,所以先問下大家有冇咁既經驗。

呢輪做多左mask, 好似好左小小,不過都打算再睇多次皮膚科,睇吓醫生點講

洋房

penpen57 發表於 24-3-25 20:52
當時醫生望2眼就話係斑,我有問點解會痕,痕完又變深色,佢只係答我:「係斑」就無補充啦。不過,之前好似 ...

唔知同補濕有冇關,因為之前打斑,啲美容師都係話我塊面超乾。岩岩上星期四係HKTVmall 買左盒eye mask, 咁岩間舖送左支lavender 精華油,塗左幾日好似無咁乾,感覺個撻野都平左啲,同埋淡色左

象牙宮

有痘痘就擠 皮膚受傷現在變成月球表面, 想要做雷射改善凹疤的情況,在網路上爬了一些文章多數人都推做
1.UP雷射
2.蜂巢皮秒雷射
3.光梭雷射

打UP雷射,打完第一次雷射後皮膚就平坦了一些,再接下來的幾次治療,痘疤也淡了很多。

如果你的凹疤是很嚴重的,通常醫師在面診後會根據毛孔凹陷深度、範圍及型態去幫你客製化療程,通常會以Up、蜂巢為主,光梭這台可能比較屬於後續可以作為保養儀器。
許多人其實也會搭配像是PLT.PRP生長因子一起施作,讓痘疤凹疤在雷射療程破壞重建的同時有更好的修復功能支持,而讓效果更加快速明顯。
肌膚目前狀況是否還會有發炎、冒痘、清潔不當等等都是考量療程的因素,建議直接到專業診所諮詢還是最快的

FB 醫美經驗分享交流社團

理性討論交流者。

洋房

333s 發表於 24-3-27 17:02
有痘痘就擠 皮膚受傷現在變成月球表面, 想要做雷射改善凹疤的情況,在網路上爬了一些文章多數人都推做
1.UP ...

我是乾性皮膚,好小出痘痘,依家面上那塊疑似「斑」的東西,係好似有點敏感咁凸起小小,間中小小痕,之前試過痕完會變深色,有時太乾會變得「鞋」左咁。

不過,近呢個星期,塗左支精油+敷mask, 感覺好似好左啲,淺色左,但依然是凸凸地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊