自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

ifcsir 發表於 24-3-25 02:04
咁唔係好抵

好多人都係
寫字樓工作,耷低頭做嘢,坐姿不正確
久而久之,肩頸膊痛腰酸背痛

象牙宮

ifcsir 發表於 24-3-24 05:33
其實係咪遺傳?

見好多上年紀都有叫痛,其實有冇啲人上左年紀唔痛嫁?

- 經常全身痠痛,其實是身體慢性發炎!關節發炎、疼痛是生活上常見的問題,許多人上了年紀會愈加明顯,不過未必如多數人所想的和退化有關,也多的是年紀輕輕就出現。身體遇到傷害,像是拉傷、扭傷或其他外傷,身體就會產生發炎反應
- 痛症係同平時生活有關。好似坐姿、睡姿、運動、步行、飲食、
- 痛症 是一種身體向你發出警號的方法,有不少人輕視慢性 痛症 ,即使持續數個月也不理會, 痛症 是一種身體向你發出警號的方法,如果漠視痛症有機會使病情惡化,嚴重影響患者的日常生活 …平時按摩、拉筋、運動伸展

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Melmel2004 發表於 24-3-24 18:39
我都有髖關節痛,楊式太極係點架

楊式太極24式,我鈡意睇陳思坦示範,楊式太極係比較大架,我自己覺得練平衡同轉動筋骨好有幫助,喺練的過程會令你轉扭手腳平時可能小郁動到的地方,達至全身筋骨運動,減小痛症,以前唔懂會覺得係慢動作沉悶,但其實要做到陳思坦嘅動作,必須要做到位(有時公園仔好多人只做到有形無實)你就會體會到要做到咁沉穩,係一種力的表現。不過楊式太極好多曲膝動作,記住曲膝膝頭不能過腳尖,否則會傷膝。

https://www.youtube.com/watch?v=6xaRC-gqQw0

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RAY媽 發表於 24-3-25 05:23
可唔可以share links ? 謝謝

可以,你想要邊個?肩周炎定係5分鈡拉筋?

珍珠宮

每個人身體唔同,有啲人行到100歲,有啲70多已要拐杖
後生時多走動,做適量運動,老咗身體都好啲

複式洋房

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-25 18:25
楊式太極24式,我鈡意睇陳思坦示範,楊式太極係比較大架,我自己覺得練平衡同轉動筋骨好有幫助,喺練的過 ...

收到,謝謝你
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

象牙宮

angelfan07 發表於 24-3-25 07:43
好多人都係
寫字樓工作,耷低頭做嘢,坐姿不正確
久而久之,肩頸膊痛腰酸背痛

對,好多痛症都係平時生活習慣錯姿勢,久而久之年紀大就出痛症,我試過有一排腰好痛,朝早起身自己照鏡都見到腰歪咗,於是去揾針灸師,針灸都見到我歪咗,就轉咗我俾推拿,點知推完話我應該冇嘢,但明明目測都睇到歪咗,所以只推咗一次唔再去。

後尾揾咗個物理治療師用髗骶治療法幫我(唔好意思,不作推介),好舒服的,成日都瞓着覺,不過過程中佢會了解我嘅生活習慣,係佢幫我揾到原因,原來我側睡傷咗脊椎,佢教我夾枕頭瞓,一揾到原因,腰好快就冇再扭,腰痛不藥而癒(Touchwood)。

象牙宮

Melmel2004 發表於 24-3-25 18:39
收到,謝謝你

唔客氣,希望痛症遠離大家,大家都喜樂平安。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-25 18:44
對,好多痛症都係平時生活習慣錯姿勢,久而久之年紀大就出痛症,我試過有一排腰好痛,朝早起身自己照鏡都 ...

如果我右側睡,我左腳會有枕頭在下
因為我曾經睇過YouTube 有講過要

大宅

ilovematthew 發表於 24-3-24 12:39
我係囉,手掌麻,10隻手指痛,膝頭又開始有少少

我都係咁呀?呢排好鬼驚

伯爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-25 18:27
可以,你想要邊個?肩周炎定係5分鈡拉筋?

謝謝 我肩周炎同筋膜炎。希望有用

象牙宮

angelfan07 發表於 24-3-25 19:57
如果我右側睡,我左腳會有枕頭在下
因為我曾經睇過YouTube 有講過要

我之前唔知側睡如果姿勢唔啱會傷脊椎,好彩物理治療師幫我揾到原因,佢介紹我用夾腿墊,有橡筋Cool住腳,唔怕半夜甩咗,但又唔太緊

象牙宮

RAY媽 發表於 24-3-25 23:40
謝謝 我肩周炎同筋膜炎。希望有用

如果係肩周炎,哩個動作係可以改善到的,不過我試過有次又係肩痛,但做哩個動作唔覺改善,家庭醫生話我肩周炎,後尾睇物理治療,先發現我唔係肩周炎,係我肩肌腱撕裂拉傷咗,應該係平時揸車時扭身去較後面嘅冷氣吹風口拉傷的。所以如果你試過哩套都覺得效果唔大,就要考慮揾專業人士去揾出原因,希望你早日痊癒,遠離痛症。

https://www.youtube.com/watch?v=u3G1VsAPc_4&list=PLHtlAs-U5SYJ3bY6_G-NOq_H0Ysjw4tIL&index=2

複式洋房

伯爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-26 00:19
如果係肩周炎,哩個動作係可以改善到的,不過我試過有次又係肩痛,但做哩個動作唔覺改善,家庭醫生話我肩 ...

謝謝你

DoReMi媽媽    發表於 24-3-26 14:16

侯爵府

4字頭,今年開始返兼職,都好似訓左都補唔返,都係長期累。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-26 00:04
我之前唔知側睡如果姿勢唔啱會傷脊椎,好彩物理治療師幫我揾到原因,佢介紹我用夾腿墊,有橡筋Cool住腳, ...

有無圖片可提供
好多時候瞓瞓吓個枕頭都唔知去咗邊
我自己發覺側睡肩頸都係會差啲

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

maymay220hk 發表於 24-3-24 13:06
手部麻痺跟肌肉有關

中醫所講經絡不通

嘩,你真係好叻,運動有關的,肌肉有關的你都會研究

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

peralbebe 發表於 24-3-25 20:21
我都係咁呀?呢排好鬼驚

我排咗兩年風濕科,5月到我,上星期亦有醫生寫信比我排腦神經科,希望可以跟進下啦,好困擾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊