自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Amyamyamychan 發表於 24-3-24 12:11
大劉個仔其實冇講錯,係啲人捉住一句嚟笑,可憐啲後生仔唔用腦諗嘢,人講乜佢地照收

其實我都覺得佢講得無錯,一般打工仔要買樓,當要放棄奢華嘅生活!

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 12:52
我當年都一畢業儲到六位數。

到我仔又係勁慳。希望佢似你個女咁勁,畢業時都有筆錢在手(不好計我同佢儲 ...

希望你成真

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 12:55
轉按依家冇so, 因為已再冇回贈,再者新做按4.15厘。佢舊果批買都係3.725厘。但佢計到好儘,因為要食埋政府 ...

我會如果做到部分還款縮年期就做。省到息。因5萬就已可做。

如果轉按沒著數就不好做啦,因為處理文件都好煩。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 13:00
希望你成真

多謝你。暫時個仔都是乖仔mode.

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 12:53
係。好多不會領情及仲覺得人地老點,盞受氣。留力教自己仔女仲好。

係呀,親戚仔女唔會亂教!
而公司d 90後,我聽佢講完要work life balance 就算了,佢亦唔知我有樓,因為佢以為我同99住公屋

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 13:02
我會如果做到部分還款縮年期就做。省到息。因5萬就已可做。

如果轉按沒著數就不好做啦,因為處理文件都好 ...

我女都有講過,提早還唔縮還款額,只縮年期。一樣食到政府每年$17000扣稅。岩岩好住左一年,如果係租樓,咁就交左16萬幾了。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 13:05
我女都有講過,提早還唔縮還款額,只縮年期。一樣食到政府每年$17000扣稅。岩岩好住左一年,如果係租樓, ...

你女好醒,識計劃!

咁幾時都係供比自己好過白交租幫人供。

我早排,還十萬本金,已幫我縮短七期。

象牙宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 24-3-24 12:50
40萬唔係全部pt/intern, 係由細到大既利是錢(當然唔多啦),都係靠大學時期做pt/intern. 佢好勤力架,又 ...

叻女

男爵府

Astra00 發表於 24-3-24 11:43
同意。最緊要仔女不好教成咁。早排同仔說起買樓呢個話題,我同仔說到時首期我會幫下手,佢答我:「呢啲應 ...

我個仔都問過我,做咩唔將層樓做逆按,退休可以有多些錢洗,表示他將來不打算我留層樓俾佢,佢會自己賺錢買呢

水晶宮

cyyiu 發表於 24-3-24 13:03
係呀,親戚仔女唔會亂教!
而公司d 90後,我聽佢講完要work life balance 就算了,佢亦唔知我有樓,因為佢 ...

對。但我想說如果人事部門知你地址而又傳出去,其實都會知你非公屋。

水晶宮

活出彩虹 發表於 24-3-24 13:30
我個仔都問過我,做咩唔將層樓做逆按,退休可以有多些錢洗,表示他將來不打算我留層樓俾佢,佢會自己賺錢 ...

我個仔仲未識咩逆按揭。但佢說得出話靠自己去儲錢買樓,已經好乖。

我就到時再看下仔女點啦。啲野到拜拜時都係帶不走。到時候再決定。我只係希望仔女早多人地十年八年做到有樓及成家立室。不好搞到40歲才結婚生小朋友。

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 13:32
對。但我想說如果人事部門知你地址而又傳出去,其實都會知你非公屋。

我唔肯定我有無改地址,如果無改我仲係公屋戶

男爵府

Astra00 發表於 24-3-24 13:36
我個仔仲未識咩逆按揭。但佢說得出話靠自己去儲錢買樓,已經好乖。

我就到時再看下仔女點啦。啲野到拜拜 ...

不過我個仔不是慳的人,都幾大洗 買樓呢樣嘢就佢自己決定啦

我老公已開宗明義同佢講,我地都年紀大了,退休冇收入,你將來想要怎樣的生活,就由你自己決定,你想生活好些,就自己努力啦!人生路係你自己揀,你就要為自己的選擇負責

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

兩個人儲一齊會快D

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mln 發表於 24-3-24 10:31
要你一年存10萬蚊,存足5年,5年內要慳住洗,無得去旅行,少娛樂等等,你又得唔得呢?

先買舊樓,簡單裝 ...

十萬覺得太多,咪8萬開始囉.
當搵萬5蚊, 其實每個月都仲有七八千蚊.
又唔會冇得去旅行嘅。

伯爵府

Astra00 發表於 24-3-24 11:43
同意。最緊要仔女不好教成咁。早排同仔說起買樓呢個話題,我同仔說到時首期我會幫下手,佢答我:「呢啲應 ...

你個仔咪乖仔囉!我阿女直頭話唔會買樓,想住邊咪租邊囉,我想住新樓咪租新樓俾我住。佢話唔想成世做樓奴喎,有錢不如環遊世界睇識多啲唔好!

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-3-24 12:45
係架,例如高位時未必上到車,或者買唔落手。咁咪等下一輪囉,經濟有cycle的。當跌市時就係一個機會,大前 ...

對!Cash is King!

伯爵府

我地個年代好多都預咗兩夫婦一齊儲,否則都係父母幫手

水晶宮

lalalumlum 發表於 24-3-24 14:50
你個仔咪乖仔囉!我阿女直頭話唔會買樓,想住邊咪租邊囉,我想住新樓咪租新樓俾我住。佢話唔想成世做樓奴 ...

Z世代大多都係咁諗,90後反而已經3字頭,你睇連登好多90後都想上車。我女大同唔少都係話唔做樓奴,寧願租,鍾意租邊就邊,講明一世都唔會買樓。不過我女從來都唔會同任何人講自己層樓係買,只會話租,話識得個業主所以平租1萬。

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 13:07
你女好醒,識計劃!

咁幾時都係供比自己好過白交租幫人供。

佢係一個好有planning 同好知自己想要咩既人。佢話如果第日結婚,嫁到個收入唔差既就買多層兩份供,呢間屋唔賣放租,租金全數歸我當家用 如果嫁到個鍾意但冇錢既,咪兩個人住係佢度,1房1廳都夠住的。第日打算生小朋友又可以換樓,起碼有舊錢。我覺得進可攻退可守呢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊