自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 15:23
佢係一個好有planning 同好知自己想要咩既人。佢話如果第日結婚,嫁到個收入唔差既就買多層兩份供,呢間屋 ...

識咁計劃,已贏過好多人(有類成日負面係度呻,沒行動力)。

水晶宮

活出彩虹 發表於 24-3-24 14:06
不過我個仔不是慳的人,都幾大洗 買樓呢樣嘢就佢自己決定啦

我老公已開宗明義同佢講,我地都年 ...

你第二段說話我都有類似同個仔說。

我仔由細到大都慳。

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 16:07
識咁計劃,已贏過好多人(有類成日負面係度呻,沒行動力)。

就係佢識諗,由細到大慳家儲錢,我先會幫佢一把,等佢第日條路好行一點,但當然只係扶一扶,最後都要靠佢自己。如果大花筒又唔儲錢,一味只識呻同怨個社會好似欠左佢咁,老實講我$0.1都唔會幫佢囉。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 16:26
就係佢識諗,由細到大慳家儲錢,我先會幫佢一把,等佢第日條路好行一點,但當然只係扶一扶,最後都要靠佢 ...

勁同意你嘅說法。越係喺度呻同埋睇到怨,又零行動力嗰啲,我睬佢都有味。

水晶宮

lalalumlum 發表於 24-3-24 14:50
你個仔咪乖仔囉!我阿女直頭話唔會買樓,想住邊咪租邊囉,我想住新樓咪租新樓俾我住。佢話唔想成世做樓奴 ...

每個人價值觀唔同,總之佢解決到住嘅問題,唔好喺度怨我就得啦。作為一個父母,我要提供嘅嘢都盡力提供左,其他嘢佢自己嘅修為啦。

大宅

Kittymummy 發表於 24-3-24 12:28
係唔駛壓測+2%,但供款額都唔能夠超過入息一半。 易上車好多了,我女舊年頭買果時要壓測+3%, ...

乜原來做左擔保人都可以傾架?現在先知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 24-3-24 11:36
我見家族後輩返緊普通寫字樓工作
普通八大大學grad,搵萬幾蚊
一講起話唔去旅行、儲起舊錢買樓

應該呢一輩好多屋企留左層樓比佢地

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-3-24 17:01
應該呢一輩好多屋企留左層樓比佢地

就算無,學隔離公屋新聞post
老時轉層自住私樓俾仔女,兩老排公屋又得咗

水晶宮

幸運是對手 發表於 24-3-24 16:54
乜原來做左擔保人都可以傾架?現在先知

我當日直接搵按揭部做pre-approval 同按嘛,傾既意思係我女加左兩次人工,按道理係已經唔需要再由我擔保佢,因為佢依家入息已夠,所以應該可以甩左我,點都要搵銀行計下數再簽返份野。

子爵府

首先要有一個吾會收你一半人工做家用的阿媽,然後正常你應該每個月可以存到一萬或以上。我當年剛畢業1.3萬,好好彩阿媽體諒,每個月只系都交一千家用,日日帶飯,每個月可以存一萬。然後就睇你想買咩樓,正常三年已經可以存到30幾萬,加上而家吾洗過壓測,你應該可以買到300幾數的樓

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

issactmaria 發表於 24-3-24 06:53
今時今日嘅一般大學畢業生,即唔係律師、醫生那類專業,無家庭負擔,一般儲多少年首期才可置業?
...

就算唔係大學生,年青人結婚就會置業,買唔買樓睇有無需要,3百萬樓首置只要30萬,一個人一年儲10萬,3年就可以置業,如果兩公婆,2年都已經可以。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 24-3-24 17:31
就算無,學隔離公屋新聞post
老時轉層自住私樓俾仔女,兩老排公屋又得咗

根本呢一代不愁屋住
要犧牲吃喝玩樂去旅行去演唱會買衫買袋扮靚為左間屋仔,真係彩佢都傻
到時屋企人出/政府比就有屋/嫁or娶個抵得諗買左樓既,咁就有樓,再唔係痴屋企痴到父母百年歸老 又得左

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-3-24 18:02
根本呢一代不愁屋住
要犧牲吃喝玩樂去旅行去演唱會買衫買袋扮靚為左間屋仔,真係彩佢都傻
到時屋企人出/政 ...

但係好可惜呢一代既人,唔少只會識葡萄人,完全係唔會諗人地背後既努力,同點慳家而儲返黎既錢,佢地只會諗點樣搵快錢。

水晶宮

mimi199188 發表於 24-3-24 17:48
首先要有一個吾會收你一半人工做家用的阿媽,然後正常你應該每個月可以存到一萬或以上。我當年剛畢業1.3萬 ...

一半? 當日我女畢業主動話比1/3作為家用,我仲話佢痴鬼線。真係唔駛儲,唔駛上車咩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Amyamyamychan 發表於 24-3-24 10:40
[quote]cyyiu 發表於 24-3-24 10:32
無錯!
呢代年青人,相信大部份都係享樂形,普遍父母白將最好嘅比佢地 ...

年青人唔玩 fb,你講嘅年青人幾多歲?

子爵府

Kittymummy 發表於 24-3-24 18:32
一半? 當日我女畢業主動話比1/3作為家用,我仲話佢痴鬼線。真係唔駛儲,唔駛上車咩。
...

系,之前有個貼問要比幾錢家用,先發現原來我媽真係好好我有個2同學就系咁,真系好慘,比遲小小都好似比人追數咁,去埋公司搵佢

水晶宮

mimi199188 發表於 24-3-24 20:20
系,之前有個貼問要比幾錢家用,先發現原來我媽真係好好我有個2同學就系咁,真系好慘,比遲小小 ...

係呀,其實佢唔想加重你負擔咋。曾經有個jm留言,話佢亞媽唔會要佢家用,因為知道佢有自己屋企要養仔女供樓開支,呢段時期先係仔女最需要用錢既時候。我聽到後覺得好感動。

mimi199188    發表於 24-3-24 23:27

伯爵府

牛年勳章

lalalumlum 發表於 24-3-24 14:50
你個仔咪乖仔囉!我阿女直頭話唔會買樓,想住邊咪租邊囉,我想住新樓咪租新樓俾我住。佢話唔想成世做樓奴 ...

本來我個仔都係打算讀完書係要買樓,之前一直同佢講試下抽居屋,佢都無反對,都話好既,但到有得申請時,就話唔抽,唔要一讀完書出黎就咁困身,唔要做樓奴,要去玩下先
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

Kittymummy 發表於 24-3-24 18:32
...

我都係像微式收,因為我都想佢儲得快D可置業。

大宅

Kittymummy 發表於 24-3-24 12:14
再講,上左車就自然識慳,每日在家煮飯,仲帶埋飯返工,平日冇咩點消費,一部電話用6年先開始換。旅遊只買 ...

咩app?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊