自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

相信呢D情況唔係第一次,更唔會最後一次,放鬆D,諗定下round對應方法。

公爵府

買部iPad 啦!唔使爭!

男爵府

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 24-3-24 08:51
話說每週未我都比小朋友一路睇電視食早餐。
佢地平時已經會為邊個睇得多邊個睇得少而吵。

我沒此煩惱,我當年掉咗部電視,就係因為佢哋成日要開,鬧又鬧唔到,無就唔使鬧

大宅

zitamamama 發表於 24-3-24 13:21
咁都叫虐兒,有本事拉我。

咪係囉,下下都話虐兒,未打到佢受傷 小朋友有時係要鬧下打下先聽話

侯爵府

其實會唔會唔同位置各自睇?房同廳都有電視,唔岩睇咪入房睇。

子爵府

電視咁平常都爭….可能你要寬鬆d….

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢哋幾多歲呀?
我女大仔細,你嘅形容,直頭同我個細嘅一樣。大嘅入房e e umum喊,又直頭同我大嘅一樣

不過我兩個細路已十幾歲喇歲數差兩年。

其實,好多時佢哋嘈完,會自己解決,床頭打交床尾和,大家亦會成日為對方諗。

我老公就成日睇唔過眼插口、插手。我成日就手旁觀,事後同佢哋傾,同要佢哋互相道歉,而家十幾歲都係。

細時,我要佢哋互相擁抱道歉。再細啲,有時一個硬頸唔肯嘅時候,我要佢哋一定要黐埋一舊,互相道歉咗,先比分開,咁通常會嬲嬲吓變笑,因為都唔知自己點解要嬲。

其實,我老公做法,會令佢哋關係差啲㗎。所以我成日叫老公由得佢哋。但當然太無禮貌嘅,我會立即叫停,同要佢哋為對方去諗,一定要有同理心!

象牙宮

細嗰個成日都係咁樣撩事鬥非
大既入房發脾氣係度喊。細既又係自己房eeumum.係度嘈。怪不得好多媽媽, 子女一起打。

媽媽, 爸 是學校校長。 家庭中的大小事 set rule 。
多D 帶孩子去放電吧。
一早起身要吵/打人。必有原因,

有時一早起身吵。有人破坏, 我生活。老了吵, 傷是自己身體。放棄左。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yurijm 發表於 24-3-24 13:48
我地都係,好細個時已煩到我地精神衰弱咁
我地後來立定決心當佢地孖胎咁養
生活好過好多

我兩個差兩年,我成日都同人講,我係養對孖

珍珠宮

回覆樓主:

不嬲我唔會俾人路睇,一路食飯

唔食飯我要佢捱餓的

水晶宮

BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-3-24 09:11
係咪太少睇電視呀?爭到咁?
我兩個電視任睇,佢哋無咩所謂,咩都睇得一餐
...

个个覺得要限制要管,
其實到你唔限就唔會狂睇

我小朋友電視任睇遊戲機任打,
依家中學9點零就自動上床瞓,
有時我會問唔打啦咁快瞓
當嗰樣嘢無限制無新鮮感,
就唔會係咁睇係咁打遊戲機

首頁

尾頁