自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

茶餐廳嗌星洲炒米盛惠133元 未計服務費兼茶錢

原文網址: 茶餐廳嗌星洲炒米盛惠133元 未計服務費兼茶錢 女子1原因再幫襯 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

1碟星洲炒米是否值過百元?
有港女近日於銅鑼灣希慎廣場1間港式茶餐廳享用星洲炒米,大讚「味道不錯」,不過價錢就如在酒店用膳般昂貴,1碟星洲炒米盛惠133元,更另收加一服務費和每位茶錢4元。雖然價錢偏貴,但樓主表示會再去,「因為真係好食」。

帖文引來網民熱議,有部份人指出價錢「貴到離譜」、「齋睇個樣,完全唔知呢碟炒米值百幾蚊」;不過亦有部分網民指出,該店獲米芝蓮一星餐廳榮譽,加上百貨應百客,最重要是自己覺得值得,「值唔值係睇你嘅荷包嘅啫」、「地段加上舖租人工燈油火蠟,差唔多係交呢啲貨」。
該名女子早前於facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」發文,指日前到維園逛完花展後,在附近希慎廣場1間港式茶餐廳用膳,她點了碟星洲炒米,覺得「味道不錯」,不過價錢就偏貴,「咁就盛惠$133,啲價錢好似酒店咁貴呢間嘢!」。雖然非平民價,又另收加一服務費和每位茶錢4元,但她表明還會再前去用膳,「因為真係好食」。

樓主其後又於留言區補充道,她另外再點了1碗魚片粥,「好正!$75一碗都覺得值得!」,強調「佢啲嘢係的確幾好食,貴啲都覺得值得!」,可間中光顧,而平日就選擇較便宜的食店。

不少網民熱議過百元1碟星洲炒米是否值得,有人指樓主是「水魚」,直言價錢上根本不值,「妳的口味的確獨特,我就覺得好普通,雲吞麵更加係唔合格,只能說用咁嘅價錢有更多、更好的選擇」、「有點兒貴喎,租金人工問題」、「睇張圖,過$60都唔會諗!」、「收百幾,材料都唔畀好少少」、「咁貴我一定唔會食,米粉係好平,雪藏蝦又係好平,唔值呢個價錢」。

不過有網民就力撐樓主,指出以店舖位處的地段和香港物價,該餐費支出並不算貴,「銅鑼灣啊大佬,10年前食個工人午餐都$70幾啦」、「百幾蚊唔貴囉,你去酒樓叫碟炒粉麵飯都100(元)上下啦」。

甚至有網民指出該店獲米芝蓮一星餐廳殊榮,食物質素有一定保證,有熟客表示,「我係由八十年代早期開始食銅鑼灣舊店的其中一位客人,雖然不能講係城中首位最佳粥粉麵店。但是完全唔介意佢收百幾蚊一碟炒粉或者炒米,當然!有人唔想付出呢啲價錢去食就只係佢哋嘅問題?對於我一代的香港人真係有幸食過呢間店最光輝的日子」。

原文網址: 茶餐廳嗌星洲炒米盛惠133元 未計服務費兼茶錢 女子1原因再幫襯 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

路過!明天就食星米

珍珠宮

回覆樓主:

133元茶餐廳係貴,又唔係酒樓

男爵府

回覆樓主:

唔同地點既星洲米都唔同價錢,預左架啦!屋邨茶餐廳、銅鑼灣希慎、酒店,邊有得講。

伯爵府

茶餐廳都要收茶錢?
邊間呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若幫襯嗰個覺得好食,又再會去幫襯,咪無問題囉。

又或者嗰個廚師係隱世廚神呢。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

Skytree1000 發表於 24-3-24 19:20
茶餐廳都要收茶錢?
邊間呀

應該係何洪記
佢地係有Serve茶

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

whitebyKiKi 發表於 24-3-24 19:25
應該係何洪記
佢地係有Serve茶

我唔當佢係茶餐廳…
希慎廣場無茶記價錢嘅食物吧…..food court可能有

珍珠宮

133又幾貴,我地47蚊有埋飲品,比多幾蚊都係$50,昨天同老公兩個一齊食都夠食….

子爵府

333s 發表於 24-3-24 19:05
茶餐廳嗌星洲炒米盛惠133元 未計服務費兼茶錢

廟街夜繽紛劏客價,話晒坐得舒服比較乾淨,呢角度可接受,食得開心、比得情願ok喎

伯爵府

銅鑼灣唔算天價,好多街舖 一個餐都$98 起跳,韮王炒旦配飯咋。 我唔捨得食

珍珠宮

應該係何洪記
佢地係有Serve茶

原來講緊何洪記!
我只食佢嘅牛河,因為佢應該係落豬油炒,好香;同埋啲河粉炒得夠鬆,條條分明!

星米,印象中未食過

伯爵府

은우수호 發表於 24-3-24 21:07
原來講緊何洪記!
我只食佢嘅牛河,因為佢應該係落豬油炒,好香;同埋啲河粉炒得夠鬆,條條分明!

係呀達人
我記憶中2個人食粥食麵係要$200幾
但係真係好食既

侯爵府

回覆樓主:

河洪記一向都貴

珍珠宮

whitebyKiKi 發表於 24-3-24 21:15
係呀達人
我記憶中2個人食粥食麵係要$200幾
但係真係好食既

其實好耐冇食呢間。

記得十幾年前利舞台上面有舒適堡(女士專用),我做完gym,間中會去利舞台後街間地舖何洪記食。 但十幾年前食,都唔平㗎!
到後來食到差唔多近一百蚊碟就少咗幫襯。

珍珠宮

應該係何洪記
佢地係有Serve茶

何洪記自從搬上希慎就一直都係貴,亦唔係茶餐廳。自由選擇,入得去就要準備接受呢個價位,食完然後投訴人哋貴?真係輸打贏要,大寫嘅「服」字

珍珠宮

伯爵府

咁如果真係米芝蓮,仲要銅鑼灣。咁又真係差唔多,我大西北樓下d茶記都六十幾蚊碟啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊