0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

牛年勳章

買左2隻奶粉試味, 其中1款有少少澀口, 另外1款無味, 甜個隻之前俾c6 ban左, 點知而家澀口同無味bb都唔肯飲, 本身餵開人奶間中都會泵出黎餵, 後尾補奶粉都係用返同一款奶樽餵, 都係一樣唔肯食, 唔通真係要甜奶粉bb先肯食?

複式洋房

奶粉太甜對BB身體唔好架,又容易惹痰!我哋屋企揀個隻奶粉係無蔗糖比較淡口味,囡囡一樣鍾意飲

大宅

BB一出生就有味覺, 特別懂得分別甜(可食用) 酸(變壞) 同苦 (有毒)
BB仔係特別喜好食甜的, 原因係嬰兒腦部急速發展特別需要糖份
其實依家D 配方粉已經唔會刻意加蔗糖, 你食得到甜都係因為乳糖,
所以, 所謂咩食得多甜點點點, 純粹係都市傳說
另外, 人奶都係超高糖的

別墅

唔係囉

子爵府

唔洗甜架,我係人奶+皇家美素咁餵,味道淡淡地,阿仔腸胃夾得到之餘又唔會揀奶食,增磅不少

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 tingi 的帖子

都唔係架,我BB 以前都試過飲d奶唔願飲, 未必關唔甜問題,我BB飲皇家美素,味道比較淡口, BB 亦唔會厭人奶.

別墅

BuffetQueen 發表於 24-3-25 17:43
唔洗甜架,我係人奶+皇家美素咁餵,味道淡淡地,阿仔腸胃夾得到之餘又唔會揀奶食,增磅不少
...
我都覺得唔洗咁甜 我仔都係補呢隻奶粉 淡淡地 同人奶夾 日日有便便 好健康

別墅

其實都係習慣既啫,我兩胎之前飲皇家美素,雖然淡口,但都好鍾意

複式洋房

口味呢樣野個個BB都唔同,試多幾款淡口嘅,總有一款啱佢…我個仔都係咁,試左3-4隻最後揀左心美力,雅培呢隻奶粉同人奶味道比較似,仔仔好肯飲

大宅

冇甜味先好呀,咁細個飲咁甜除咗對健康唔好,第時都習慣飲甜嘢對佢牙齒都有影響。揀奶粉最主要都係同小朋友腸胃夾,日日有便便就最好。可以試下接近人奶配方奶粉。

男爵府

我自己就偏向淡味既奶粉,當時bb都係試咗幾隻奶粉,最後都係揀返皇家美素,係淡味,日日飲幾次都唔會覺得*溜*口而抗拒⋯⋯

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

澀口係咪水解蛋白奶粉?
或者揀第三隻奶粉

別墅

千瑞珍 發表於 24-3-24 23:50
奶粉太甜對BB身體唔好架,又容易惹痰!我哋屋企揀個隻奶粉係無蔗糖比較淡口味,囡囡一樣鍾意飲 ...
唔止惹痰呀, 飲慣甜奶會唔肯飲返人奶, 第日加固個陣冇甜不歡就頭痕啦! 最好都係揀返淡口味, 就算想轉返人奶都容易啲

洋房

nannam 發表於 24-3-25 19:20
口味呢樣野個個BB都唔同,試多幾款淡口嘅,總有一款啱佢…我個仔都係咁,試左3-4隻最後揀左心美力,雅培呢 ...
我地都係補呢隻,不過我泵出黎儲2-3日夠1餐又俾佢飲,阿b補完奶粉都肯飲返人奶,加上試過味知唔會好甜,所以都補得好放心

大宅

Nicole256546 發表於 24-3-26 09:40
我自己就偏向淡味既奶粉,當時bb都係試咗幾隻奶粉,最後都係揀返皇家美素,係淡味,日日飲幾次都唔會覺得* ...
其實甜會做成長遠問題,易令小孩重口味,而且對牙齒都唔好,我仔豬飲都飲緊呢隻,淡口有奶香,好喜歡飲

複式洋房

試下hipp, 佢唔會有好假個種甜, 不過有淡淡地人奶味…我試左幾款都係覺得佢最易入口, 果然囝囝一試左就食到而家, 個時就算餵返人奶佢都照樣食…我見有d牌子1號奶係有corn syrup solids, 對小朋友腦發展唔好

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

唔會喎,我個b係2餐人奶3餐hipp,個陣試晒味,呢隻最清淡似人奶,佢一樣好俾面飲得好開心,成長線都keep得好好,唔係淨係長肉,都有長高架

複式洋房

甜味嘅奶粉的而且確會令BB更加鍾意飲
但其實太甜嘅奶粉唔只會令BB養成嗜甜嘅習慣,仲會令佢地容易有蛀牙等等嘅問題

而其實淡味嘅奶粉BB都唔一定唔食
只係如果小朋友食開重甜嘅奶係需要時間適應,要比多少少耐性
我餵阿女食neuropro呢款都冇加蔗糖同埋偏淡口,雖然花咗啲功夫,但佢後來都好肯食奶量仲上返去

複式洋房

我地補hipp都係夾住人奶一齊食, 冇乜問題~ 幾個媽媽fd都係咁, 大家都話hipp幾啱人奶bb食, 肯食易夾, 消化又好, 個個都係1日1-2便便

大宅

回覆樓主:

澀味係因為係水解蛋白奶粉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊