自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

過年後 我成日都發夢見到我老爸。每次都機乎係問我攞野。初初起身時都唔太記得個夢講咩,淨係記得佢問我攞野。最近夢係越來越清晰,直情細節起身個下都好清楚,我話我已經比咗家用,佢話收唔到,全個夢不停幫佢揾我比佢個份家用但揾極都揾唔到。

有一日,真係靈機一觸,閃咗一下咁諗,因為我老豆葬係咗鄉下,鄉下成個山頭都係同宗的人,全個山頭的墳墓都冇墓碑,我諗會唔會畀爸爸嘅嘢,因為冇門牌佢收唔到。於是我同我阿媽講,不如鄉下爸爸嗰墳立返個墓碑有名有姓,然後我阿媽話:全條村的山都無碑,得你老豆有好怪,同埋驚同村嘅人唔鍾意。

唔知係咪菩薩保佑,喺我苦惱嘅時間,同開我朋友傾計,佢話佢今年清明,係慈山寺清明買咗個位誦經比先人,我毫無考慮,唔理我阿媽嗰邊,用自己嘅名義,買咗個先人聽經位供比我老豆。

真係觀音菩薩保佑,自己唔知係咪眼大睇過龍,登記寫咗自己個名喺牌位,我老豆個名做供人。平時所有陌生電話我都唔會聽,今日星期日,無啦啦收到個陌生電話,竟然係慈山寺打來,問我有冇寫錯名,問我係咪調轉咗供人和先人名。

平時有一收到呢啲電話,一定cut線,就係今日唔知點解,見到個電話號碼,真係唔知點解走去接聽,之後改返正確嘅資料。

唔知真定假,求過心安希望老豆今次真係收到我個心意。

男爵府

回覆樓主:

我信報夢。
照你所講,應該真係你爸收吾度野。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

期待後續(仲會唔會夢到乜嘢暗示明示)!

珍珠宮

信,老公夢見我老豆四次,有問有答,背景只係白色,老公問呀爸點解淨係搵佢,老豆好忟(佢一向都好鬼忟憎)話,我淨係同你講到,有咩辦法,我媽都見過老豆幾次,但大家都講唔到說話,自此老公就冇夢見過佢喇。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Pulmma 發表於 24-3-24 23:32
過年後 我成日都發夢見到我老爸。每次都機乎係問我攞野。初初起身時都唔太記得個夢講咩,淨係記 ...

嗯,我只講,要信,不要問。

有時好奇怪嘅,點極你都唔明,總有嘢係會推動倒你做完之後,先叮一聲,咦?咁巧合嘅。

水晶宮

cy101 發表於 24-3-24 23:43
期待後續(仲會唔會夢到乜嘢暗示明示)!

我今日係覺得好神奇,平時真係所有陌生電話我都一定唔會聽,真係唔知點解,今日見到部電話,係心血來潮想知道邊個打嚟,咩機構星期日都打嚟sell嘢,點知係慈山寺,成件事好似安排曬咁。我仍然想希望我老豆真係立返個又名有姓嘅碑,但我又唔係男丁,怕提出比人話,咁多年拜山見到成個山頭都係冇墓碑,一直唔覺得有問題,唔知點解今次係好有強烈嘅感覺,應該立返個碑,但又做唔到。又係機緣巧合突然間諗到可以喺廟立個排位聽經。就點都做咗先啦。

描寫錯資料都好似有知道去更正你我覺得真係觀音菩薩保佑。

伯爵府

過年後 我成日都發夢見到我老爸。每次都機乎係問我攞野。初初起身時都唔太記得個夢講咩,淨係記 ...

信。

子爵府

你爸爸已經有位,那麼你可以比家用吧,寫清楚慈山寺個位,比之前,最好化份土地公公衣寶代轉交你爸爸。

我試過先人收到回來話我知。亦試過我給了某款式衫先人,我冇同屋企人講,但有親人夢見她著該款衫好開心笑。

水晶宮

noel2010 發表於 24-3-24 23:54
你爸爸已經有位,那麼你可以比家用吧,寫清楚慈山寺個位,比之前,最好化份土地公公衣寶代轉交你爸爸。

...

呢個位只係呢個清明節嘅特別節目,這個排位畀少少錢,蝦子真人會喺清明獨七日七夜經被善信先人已表孝順。唔係長期擺嘅排位呀。長期拜排位我諗要一啲有地位人士先至可以放上去。我哋平民唯有清明中秋供齋表孝心。

侯爵府

有時唸有D人撒灰去海冇碑, 燒錢比佢吾知收吾收到. 我有揾賣衣紙舖代燒比先人, 佢地專業D, 我怕寫錯野令先人收吾到

侯爵府

Pulmma 發表於 24-3-24 23:57
呢個位只係呢個清明節嘅特別節目,這個排位畀少少錢,蝦子真人會喺清明獨七日七夜經被善信先人已表孝順。 ...
有好多庵堂寺廟或道觀, 可以買個牌位安放先人, 你可以考慮下。

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

呢個位只係呢個清明節嘅特別節目,這個排位畀少少錢,蝦子真人會喺清明獨七日七夜經被善信先人已表孝順。 ...

好奇問下,呢個位收幾錢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Pulmma 發表於 24-3-24 15:32

請問慈山寺點買?

子爵府

明白。就好似佢哋去開party 咁。

你化寶前,有冇做土地公公叫代轉交?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

dyl 發表於 24-3-24 23:58
有時唸有D人撒灰去海冇碑, 燒錢比佢吾知收吾收到. 我有揾賣衣紙舖代燒比先人, 佢地專業D, 我怕寫錯野令先 ...

如果把先人骨灰撒落海個D人,根本唔會主動燒野俾先人啦!

侯爵府

三國1 發表於 24-3-24 23:51
信,老公夢見我老豆四次,有問有答,背景只係白色,老公問呀爸點解淨係搵佢,老豆好忟(佢一向都好鬼忟憎) ...

你爸爸重有講咩?有冇講佢而家生活點?

水晶宮

我爺爺過身後,間中就入夢鬧我
到我嫲嫲都過身後,就無再夢到佢
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

無話信唔信。
總之做咗覺得心安理得便ok

早兩日先發夢見到屋企隻烏龜無咗個殼,好條鼻涕蟲咁行。我嗱嗱(emoji)搵個硬嘢俾佢頂住先。

後尾工人同我講細路放咗隻龜出嚟,無放返入缸,佢半夜去廁所發現擺返佢哋入去。當刻我都有閃過,唔通烏龜都識入夢求救???

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我信, 件事發生係我同朋友身上,爸上年過身,係攪白事時間我朋友夢見我爸同佢講話佢個頭好亂, 叫我朋友同我講,我先記得我爸一定要用髮蠟梳頭, 咁我就四圍搵有冇髮蠟呢d紙紮品, 點知都搵唔到, 到做事前一晚朋友又夢到, 個夢係我係道搵野,我爸就同我朋友講, 話搵唔到就自己整都得, 之後我朋友醒就打比我,問我係咪未搵到,我話係, 我朋友就同我講我爸話搵唔到就自己整, 我就真係自己做左個紙品髮蠟比佢, 第二日我朋友見到我爸拎住綠色髮蠟好開心(我真係做左綠色)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

其實香港有啲有骨灰位供應的地方有祖先牌位供應,家母四年前往生約$1xxxx, 你不妨考慮下,不必驚動其他人,只憑一片孝心便可。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊