自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

myfaye 發表於 24-3-25 13:21
識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

咁婚姻算出左問題。 你話無壓力,無第3者, 我唔知你點確定。。。

佢咁嘅態度都鄧你委屈,好難捱。

但問題總要處理,揾日找人睇仔,你地兩個去拍下拖,玩下,了解一下佢內心發生咩事。

唔係人人都識表達自己,找出問題根源,即使結局唔一定美滿,總唔會結束得不明不白。

子爵府

2024年龍年勳章

我好憎人癲狗咁吠,我老公係十問九唔應,但會係五分鐘後回答,如果佢吠我我會吠返佢,仲會大聲過佢以洩心頭之恨

水晶宮

BK Milk勳章

識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

一嚟就講好難過人世,
想離婚?
咁易放棄?
聽到你咁講會點

唔理你囉

其實應該先坐低傾下,
唔係大聲咆哮既問題,係關心下咩事情令到
佢心情咁煩燥?

一定有原因既係咪工作
唔順利定咩原因

傾完無改善,
先考慮係咪需要分開

大宅

你 name 得好好, 真係雞肋婚姻

我同你情況好似, 有2個小朋友

個C6淨係會滿足自己欲望, 之前鍾意種花, 無端端買個架返嚟, 種滿花, 霸咗半間屋。而家又發癲咁鍾意養雀, 一養就半打, 又嘈, 又通地雀粟, 又有屎。全部無經我同意。由朝到晚攞住部電話打機, 帶住仔女出街, 一邊行一邊打, 教壞晒。半夜三更唔瞓覺, 喺度打機睇動漫, 一邊食嘢, 公仔面, 飲甜嘢。由日頭, 仔女要人睇, 佢就死下死下咁瞓。已經三高, 死唔戒口, 唔減肥。無諗過要保住條命照顧我哋。

叫佢幫手跟一跟仔女功課, 又白痴, 又食屎咁鬧D仔女。前幾日個仔話唔要用隻叉, 要換第二隻, 出晒粗口鬧個仔。為咗呢D嘢都同佢嘈唔少。一嘈親, 佢就有心大聲咆哮, 我覺得佢係想我怕比鄰居聽到自己收聲。

對住佢, 我只有個心好攰, 心淡同眼火爆。唔知點解當初會揀佢, 仲要生仔。但係講到離婚, 你話唔影響小朋友就假嘅。呢個軟肋, 我始終未過到。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

你有冇做嘢?FTM?

子爵府

加菲貓3 發表於 24-3-25 13:36
關咩情緒病,對住上司,對住客都係咁就情緒病。。佢咁既脾氣,我估佢對你唔滿意,對人生不滿,對住外人佢唔 ...

有陣時我都係咁諗,我唔排除有啲男人係有情緒病,但係如果有情緒病嘅人根本就唔會控制到對方係啲咩嘅身份,即係話知你警察,話知你法官。佢有情緒病嘅佢都一樣會發癲,但係有啲人就淨係識得對住同事或者對住身邊嗰個人發洩一,對住啲高級啲又係死狗咁,咁佢根本就唔係情緒病,而係選擇性欺善怕惡

珍珠宮

回覆樓主:

任何問題,事都可以坐低傾,但如果唔肯面對,大家解決問題,大家越走越遠,小朋友也不覺幸福,我寧願分開!

長痛不如短

珍珠宮

wewanwan 發表於 24-3-25 16:43
有陣時我都係咁諗,我唔排除有啲男人係有情緒病,但係如果有情緒病嘅人根本就唔會控制到對方係啲咩嘅身份 ...

有病唔緊要,但唔肯去解決,面對,點行落去?

珍珠宮

回覆樓主:

佢應該有情緒問題。
要佢睇醫生
找婚姻輔導
再唔得 唯有離婚

瑪瑙宮

cy101 發表於 24-3-25 13:28
佢再係咁,單方面離婚!

同意.

公爵府

wewanwan 發表於 24-3-25 16:43
有陣時我都係咁諗,我唔排除有啲男人係有情緒病,但係如果有情緒病嘅人根本就唔會控制到對方係啲咩嘅身份 ...
係。所以唔好亂用話情緒病做借口。。兩人相對既時間一長,就會發現對方好多問題,性格好既,就會認讓,性格唔好,就把情緒發大

男爵府

回覆樓主:

掃過樓主之前d post,樓主有無諗過丈夫可能都覺得你難頂呢?

樓主...本身都應該唔易相處
我同意樓上講,想救返段婚姻,應該去見婚姻輔導,同時要開放自己、認清自己同對方面對既問題

十問九唔應、咆哮,應該唔係一日練成

大宅

回覆樓主:

對上好多女人jm幫男人找借口

其實咩工作壓力大/情緒病通通都係個女人接受唔到自己段婚姻變質。

個男人變心覺得自己鎖喺個困局裡面所以發狂已經係事實,不論變心原因是不是外面有心儀對象也好。

個男人好sure覺得現在自己揹住family man嘅責任好大負擔而引至情緒爆煲。現實啲睇 唔好期望維復到,電視星期日檔案播上面分分鍾10對夫妻 只有一對破鏡重圓+接受崩裂過嘅關係(前提個女人唔去搵老公曾經曖昧過嘅蛛絲馬跡)。

#想修復關係都要“相方”兩個人同事接受去做婚輔,我見身邊朋友老公見婚補都不會坦白敞開心扉面對。

現實啲,先諗後路 暗中處理晒啲財政資產問題,再三口六面講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

叫佢返佢媽屋企冷靜下,如果呢段時間你地無咗佢都無分別或過得更舒心的話,就正式入紙離婚吧!

伯爵府

2024年龍年勳章

雖然問啲野擺邊係好少事,但有時都好視乎你問佢野時語氣係點。你會唔會呢幾年都將重心擺係小朋友身上。例如谷佢地考名校、對成績有要求,而老公根本唔認同呢一套做法?育兒方針唔同,加上忽略對方,積埋積埋大家會有心病

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

問家中小事--咁點解小事要問男人既?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

點解要WhatsApp 講離婚呢?
有咩感受要平靜地講出嚟,如果佢已經煩躁底,你更要溫柔地回應。
例如:「你剛才太大聲,我有啲驚,下次拍下我同我講就得, 唔駛咁傷聲帶」
當然如果出手就一定要走。

珍珠宮

回覆樓主:

搵婚姻輔導幫吓大家

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇了解過佢點解會突然咁? 一來就話好難過人世又話離婚,咁唔太好,有咩事坐低傾下

伯爵府

回覆樓主:

不如試下揾解決方法....
可能佢都有野屈住呢

你教小朋友都教要勇敢面, 想辦法解決果d啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊