自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

應該係返工唔順境,你自己有冇返工,經濟獨立?

珍珠宮

你老公可能有燥鬱症,可以帶佢睇吓家庭醫生,有時家庭治療都有幫助㗎 !

大宅

佢係咪更年期?年紀大左性格會變

伯爵府

2024年龍年勳章

myfaye 發表於 24-3-25 13:21
識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

真心的羨慕你有本事,可以訓練老公知道d嘢喺邊,仲會你你問佢,又期望佢會答到你。
我老公係咩都問我喺邊 我係吼嗰個。

珍珠宮

volan 發表於 24-3-25 13:35
你真係佢元配正妻?都唔關心佢背後的問題 淨係掛住講自己委屈

可能佢工作壓力大,但又不能辭職。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢幾多歲?更年期?

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

JM,我同你情況好似,而我就是你老公個一面。向仔囡老公咆哮。
我本來有一個美滿的家,自從要同返99一齊住,我真係心理唔平衡!
一不順意我就咆哮大聲鬧。
放左工唔想咁早返到去見到99,情願兜下商場hea一陣先回去。
冇心機留在家同仔囡對功課温書,呢個責任我就推左比老公做。
我角色係帶仔囡玩樂,有一日在街真係諗唔到去邊,帶住仔囡周街盪,總之唔想返去對住99.
當時阿仔開始病病地,我企喺街好無奈,點解我會咁做咁自私。自此之後我更加唔想留在呢個家。
我在99家壓抑好大。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

要搵專家幫手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

齋對你吼?對小朋友係咩態度?唔尊重人的人的確好難頂到成日對住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PPgrace 發表於 24-3-25 08:07
JM,我同你情況好似,而我就是你老公個一面。向仔囡老公咆哮。
我本來有一個美滿的家,自從要同返99一齊住, ...

咁點解一定要在奶奶度住?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

係咪男人更年期????

我哋都覺得c6好煩,煩過啊媽,梳無擺好,地下有頭髮,功課無放好,唔小心倒瀉少少嘢……連咳都鬧……鬧完就自入房睇大6網劇。真心討厭。

到佢而家咳到啦!我同佢講,無人可憐你架。之前啲細路咳,我咳都俾你鬧,“咳夠未呀”,“食喉糖啦!唔得咪再食多幾粒……”
我將佢話我哋嘅說話講返佢,佢淨係尷尬笑……
其實我真係好嬲,寬己嚴人,百佳所為。

複式洋房

加油

水晶宮

加菲貓3 發表於 24-3-25 16:58
係。所以唔好亂用話情緒病做借口。。兩人相對既時間一長,就會發現對方好多問題,性格好既,就會認讓,性格 ...

好正確!我自己都有情緒病,反而要忍c6的嗅脾氣!我先係病人呀!我都控制到,何苦我1個痴線忍1個正常。

所以要同佢溝通,工作有唔開心,請向陌生人發洩,唔好向佢最親的人大駡,再唔係請佢行去廁所冷靜吓。咁嗅的脾氣話佢知,樓主,你唔會忍,佢用咩態度對你,你就還番比佢。唔好比自己委屈的機會,離婚過後冇仇報。當下的事當下處理。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

rayrayus 發表於 24-3-26 03:32
咁點解一定要在奶奶度住?

因為62離開左

子爵府

yauchuchu 發表於 24-3-25 17:38
雖然問啲野擺邊係好少事,但有時都好視乎你問佢野時語氣係點。你會唔會呢幾年都將重心擺係小朋友身上。例如 ...

同意,自己都要檢討下

我仔高小,有時講野好冇禮貌,我話佢,點解對出面d人就唔該前唔該後,返到屋企態度就咁差?我仔答我:你態度差先,我點解要好?

佢咁講我先醒一醒,我仔有嚴重拖延症,d野講左10次都未做我就忍唔住對佢態度差,不知不覺中佢就收到晒所以而家無時無刻提住自己,先做好自己,再對身邊人再作出要求/教導…

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加菲貓3 發表於 24-3-25 13:36
關咩情緒病,對住上司,對住客都係咁就情緒病。。佢咁既脾氣,我估佢對你唔滿意,對人生不滿,對住外人佢唔 ...

你又講得啱!

大宅

咁似我爸爸 郁少少就係度火山爆發

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Onlok 發表於 24-3-26 04:21
係咪男人更年期????

我哋都覺得c6好煩,煩過啊媽,梳無擺好,地下有頭髮,功課無放好,唔小心倒瀉少 ...

咳都唔得,好癲

你做得好,學番佢,對佢講

男爵府

會吳會你成日問長問短 EE娥娥?有時自己都要檢討一下自己架

大宅

無啦啦做咩變成咁?定一向都係?
對住啲情緒有問題嘅人,點生活,啲小朋友都比佢教壞哂啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊