自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

poodlema 發表於 24-3-26 13:10
其實靠運動入都幾大壓力, 哩樣好多因素, 一陣身型發展得唔好或受咗傷, 可能都會跌wat。我細路話老師鬧得最 ...

全部精英,精英中梗有高低,抵得坐冷板凳、被比下去都好難受

子爵府

卓媽 發表於 24-3-26 20:13
分別好大,Band one嘅同學將來成功機會率大啲。
坦白Band 3學校有幾多個同學將來會係專業人士。
呢個社交 ...

呢個我明,只係唔明大學向港隊同學招手關讀band 1 定 band 3學校有乜關係?(假設都係band 3成績)

男爵府

我都有同樣疑問,小朋友係校隊,時不時都聽阿sir講,阿邊個運動成績好入左名校。我都好奇,入咗去之後,成績唔好會點,如果一直留班畢唔到業,咁讀名校有咩用?

男爵府

藴藴 發表於 24-3-26 21:08
我都有同樣疑問,小朋友係校隊,時不時都聽阿sir講,阿邊個運動成績好入左名校。我都好奇,入咗去之後,成 ...

入到去之後一定唔會無啦啦好成績,主要都係靠自己,不過DSE啲試題都係收集名校嘅作參考,咁你話由Band幾老師教會好啲?(名校係指全港十大)

喺資源上Band 1同Band 3個差別真係可以好大,所以Band one先至吸引到有特異功能上有傑出表現嘅學生,大學先至主要向佢哋招手。

其實任何一個人都有唔同嘅能力,有陣時亦因為周遭嘅環境影響,好似去圖書館咁,你會唔會一齊都靜靜地打開本書係咁以望吓,加上年青好多嘢追得好快。

不過每個小朋友嘅性格同能力都唔同,做父母嘅就要小心選擇。

每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

傻太 發表於 24-3-26 20:34
呢個我明,只係唔明大學向港隊同學招手關讀band 1 定 band 3學校有乜關係?(假設都係band 3成績)
...

如果你知道入到港隊,即係入到Band one嘅定律你就知。
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

子爵府

卓媽 發表於 24-3-26 21:52
如果你知道入到港隊,即係入到Band one嘅定律你就知。

其實你一路無答我提問,可能你見唔到我Quote你邊句。
不過「入到港隊,即係入到Band one」唔係定律

男爵府

卓媽 發表於 24-3-26 21:48
入到去之後一定唔會無啦啦好成績,主要都係靠自己,不過DSE啲試題都係收集名校嘅作參考,咁你話由Band幾 ...

明白,一個係資源一個係同輩影響。仔仔即將升小四,佢成績算好,2x/15x,我哋學校頭40名都升到band1a ,頭70名升到band1。
另一方面佢體育成績都唔錯,1516緊繼續校隊訓練定係小四退出校隊專心學習好。
我哋有個師兄,讀書成績一般,但係體育好勁,佢本身亦都好努力,一個星期訓練7日,最後入咗男x。我都認同,每個人能力有限,精力有限,肯努力已經好乖。

公爵府

2024年龍年勳章

其實名校年年都吸納到新嘅學生,一個半個運動成績有上落都仲有其他新血,特別係校隊訓練好成熟,唔會因為有學生差咗就影響成隊表現,至於學業成績,上到S5/S6有補底,名校本身學習氣氛好,到S6都收拾心情讀書,不過有學校要學生主科合格先可以升班,讀書追唔上要你退隊,如果好在乎嘅,佢哋真係好決心分配時間溫習+訓練,講真名校都唔會100%入U, 幾個學生成績其實對學校無幾大影響。

男爵府

識得一男仔入左間band one 尾學校,佢自己打籃球好叻,但學校運動吾得,所以學界只打D2, 球隊得一個戰術,就係將個波交俾佢。之後佢已經轉去間成續更加好打波又掂既學校。

如果家長對名校仍抱懷疑,我都覺得咁吾好送仔女入去喇。

子爵府

...

Interview嘅時候印象分可能會好少少

伯爵府

701003 發表於 24-3-25 20:18
我識一個dgs女仔,屋邨寶校band 2C,特異功能入去,中二左右因為身體發育影響運動表現,只拎到小比賽豬肉 ...

其實係咪所有女孩都會因為身體發育而影響運動表現?係咪因為黎M個人易累?

水晶宮

畀面勳章

Pinky28 發表於 24-3-27 11:27
其實係咪所有女孩都會因為身體發育而影響運動表現?係咪因為黎M個人易累?
...

我覺得係基因,肌肉/敏捷度/協調.....運動細胞同音樂/藝術一樣,有先天優勢!我識好多名校女孩學業同體藝都旗鼓相當!

水晶宮

畀面勳章

...

大學有一定名額係為特異功能而設,仲有D位係專俾弱勢群體!有助大學綜合排名

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

傳統名校過去賴太多嘢,唔會收啲單純運動好既學生,對成績都有要求,不過有啲會幫你補底,留班,或外國升學咁

大宅

請問點靠運動員成績入大學?

子爵府

701003 發表於 24-3-27 11:36
大學有一定名額係為特異功能而設,仲有D位係專俾弱勢群體!有助大學綜合排名
...

我都知阿媽係女人,都知有學生運動員入大學計劃

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊