自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

子爵府

Jasmine-4711 發表於 24-3-25 20:37
如果在公屋免費派垃圾袋,
3個月後(7月尾)
仍然搞到「七國咁亂」時,
不用「下台階」,現在即取消,階大歡喜!
問題多多,影響各行各業,影響太大。
至底死,試行冇環境局及環保署,佢哋垃圾徵費後係計重量,咁講咩叫人買貴價垃圾膠袋,又要包、又唔穿得、長又要鋸、渠又唔怕塞、又要清潔工睇係咩袋、包底入袋....,講到尾佢哋係不用煩這些問題,搵市民來攪,大家都要揾食,攪咁多嘢

pansy888hk    發表於 24-3-25 21:36

水晶宮

JChan 發表於 24-3-25 20:45
我屋企 +5%

我屋苑今年話唔加,都唔好信住。大家都睇緊垃圾徵費個impact同洗既錢有幾大。好似我媽屋苑,已經大咬左先咁解。我女果度加7%.

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

其實行垃圾徵費嘅目的係減少消費,咁減少消費咪會減慢經濟復甦囉⋯⋯咁現任特首又點可能推行垃圾徵費呢!

侯爵府

kwokdicken 發表於 24-3-25 19:40
仲有搵清潔工人笨
本身一車車垃圾勾住垃圾車自動上車
我屋苑管理4月開始大幅加管理費, 當中就係開始配合環保政策, 如果取消, 唔知有冇得減返一啲呢

男爵府

回覆樓主:

喜歡環保的人士自己喜歡做就做,不要一刀切叫所有人做,真擾民。垃圾都係運去堆填區,已經有填海的用途,夠了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

做好配套先學人講環保,源頭減廢不是對用家呀!供應商要先行第一步,之後配套/教育成熟才是市民配合,而且問題係「減廢」不是沒有廢物,要市民用錢去解決必然的廢物方向本身就係錯,這些錢只係幫政府補貼給環保機構,養肥了這些機構對環保/市民一點好處都沒有,強職金已養肥了某些機構,但對市民退休做不到老有所依,後來還要推什麼退休三實,即係証記明強職金已失去應有功能。

capricornbb    發表於 24-3-26 00:10
goldpiglet    發表於 24-3-25 22:27

子爵府

支持擱置!成個屋苑得幾個常滿嘅回收箱,配套嚴重不足!

男爵府

回覆樓主:

因為呢個計劃,我屋苑出咗通告,將原本放係地下大門附近既三色回收筒及衣物回收箱取消,我哋分類完,掉野要行好遠去 NGO既環保箱,否則就大量金錢去買綠色袋裝住掉,開支會好大。
仲要有回收時間,我哋要返工既點算?每個星期六邊度都唔可以去,一定要推車仔去掉。
我地中年人都仲有些氣力拉車仔去掉,老人家點算? 諗起都陰公。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kwokdicken 發表於 24-3-25 18:12
希望有JM可以支持, BK對政府影響力好大
好想呢個政策取消

都解決唔到廚餘問題, 真係有心無力
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

aigoma 發表於 24-3-25 20:54
不用「下台階」,現在即取消,階大歡喜!
問題多多,影響各行各業,影響太大。
至底死,試行冇環境局及環保 ...

環保局高層都係想“做些業績”,
出來搵食/保住份工/升職等.

但月薪賺幾十萬的腦袋,
唔會care 堅離地的C片政策
對經濟及民憤的影響咩!?

比卡超覺得推出的“合適的時候"嗎?
"So simply, sometimes naiive" 過bk C9

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果真係擱置就好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

係就好啦,根本就擾民措施

大宅

如'果小紅書都喺咁講,政府應該會閣置了

男爵府

政府冇錢咪減下d離地公務員人工囉,做咩攞普羅市民開刀?

珍珠宮

領養喵回家 發表於 24-3-25 18:25
你知唔知,我識啲師兄師姐阿蛇咩dum,對依件事都係感怒而不敢言,同平民一樣,好憎綠領果班不務正業不事生 ...

阿蛇咩dum放軟手腳? 即是見到有因為拋垃圾的事已發生混亂而唔拉人嗎?? 我有無理解錯? THANKS

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

試過去綠在區區
朋友都成日分類
去到又係要問職員點分

分類好仔細

都幾肯定
工人/長老/普通家庭主婦
未必識分/有時間分

珍珠宮

回覆樓主:

攪好垃圾分類同回收仲好,嘥錢攪埋晒垃圾袋

琥珀宮

領養喵回家 發表於 24-3-25 18:25
你知唔知,我識啲師兄師姐阿蛇咩dum,對依件事都係感怒而不敢言,同平民一樣,好憎綠領果班不務正業不事生 ...

我都覺得會大件事過2019,因為全港人都關事,又有機會製造全港性民怨,到時全民皆怨,可能再黎一個2024垃圾袋之亂

琥珀宮

jj7723 發表於 24-3-25 21:11
因為呢個計劃,我屋苑出咗通告,將原本放係地下大門附近既三色回收筒及衣物回收箱取消,我哋分類完,掉野要 ...

嗰三個回收箱都係做樣,根本未又係攞去垃圾站,而家香港都冇晒回收

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔介意比錢買垃圾膠袋, 但唔好搞到咁煩

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊