自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 13:51
民房一入門就講是非 ,小朋友/反叛期百厭走歪了,長大知錯能改是好榜樣,點解要去掘人往事上網抹黑 ...

只睇到一個8 Paul
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

Ammielee1221 發表於 24-3-26 14:52
回覆 bubu7 的帖子

聽你咁講都係,我知道有d坐過監都做到律司

咁你要睇下你衰乜
律師公會ok有乜所謂

洋房

領養喵回家 發表於 24-3-26 13:44
有乜咁出奇老鼠先,記得以前中學有啲同學俾人趕出校,原來係出面跟大佬,後來知有幾個做咗師兄添,入職師兄 ...

新入職幼稚園教師須持有政府認可的「幼兒教育證書」:

‧ 喜愛兒童

‧ 為人成熟及有耐性

‧ 性格隨和、樂於與人相處
--------------------------------------------
不過助教要求較低:

1. 高中科目成績達第2級

2. 應用學習科目(最多計算兩科)成績達「達標」;以及

3. 其他語言課程成績達E級

水晶宮

BK Milk勳章

Ammielee1221 發表於 24-3-26 13:27
有媽媽同我講老師以前是黑社會童黨,因為大家都是該區長大,所以認得出來,眼神的確是比較兇狠。其實幼稚園 ...

N年前都拎嚟講
佢依家真心用心教學就得啦

大宅

大把斯文敗類啦,你咁驚咪自己屋企教

洋房

李豆豆 發表於 24-3-26 15:05
我笑左
咁計可能好多小朋友都會覺得阿媽係黑社會

唔係單單對小朋友惡,係對家長態度都唔好,作業衣服成日掉亂

子爵府

zstb 發表於 24-3-26 14:44
你覺得唔ok而小朋友又覺得老師惡既,咪同小朋友轉校。人地20歲咋,以前做錯左呢家肯去返工好心就比條生路 ...

認同 。

洋房

zstb 發表於 24-3-26 14:44
你覺得唔ok而小朋友又覺得老師惡既,咪同小朋友轉校。人地20歲咋,以前做錯左呢家肯去返工好心就比條生路 ...

我講得唔夠詳細,其實一d細微既動作就睇到佢無愛心,小朋友走慢一點都會被她很大力拉前,小朋友們表現很好很乖但她就顯得很不耐煩,如果你的小朋友無故被人推拉你也會很不高興的是吧。

男爵府

人講你就信 ,或者有人想製造謠言

珍珠宮

Ammielee1221 發表於 24-3-26 17:17
我講得唔夠詳細,其實一d細微既動作就睇到佢無愛心,小朋友走慢一點都會被她很大力拉前,小朋友們表現很好 ...
大家咪建議咗你轉校囉, 你做乜要個小朋友咁委屈喺度讀呢? 你繼續喺度擠牙膏咁作啲嘢出嚟都圍唔到爐咖喇, 你不如索性話見到佢喺學校吸毒啦

男爵府

Ammielee1221 發表於 24-3-26 17:17
我講得唔夠詳細,其實一d細微既動作就睇到佢無愛心,小朋友走慢一點都會被她很大力拉前,小朋友們表現很好 ...

最主要係你個標題同你內文針對性講老師有黑社會背景,所以嗰位老師就為人惡、無耐性、無愛心,係咪?既然你同學校反映左呢位老師唔好而校方無比反應你,你真係可以選擇轉校。因為你出post都係問人你應該點做麻,雖然我唔係話黑社會好,但你係先入為主左地認為呢個20歲老師因為佢以前係黑社會,所以佢呢家點點點同點點點,呢個想法未免太過抹煞左一啲想改過自身既人。
「換個角度,自然有出路。」

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔使問人地好唔好 最重要你覺得好唔好
聽聽埋埋咁多冇實證嘅嘢去影響心情
返學都返得唔開心
直接轉校最好

伯爵府

呢度嘅家長話唔care 嘅,認真?
如係我,我會轉校,如轉校不實際,就寫匿名信通知校長從不止一個渠道得知老師以前係咁,明白每個人有悔改嘅機會,但都擔心江山移改本性難移,要留呢個老師嘅就請多留意下呢個人嘅品格,否則有損校譽亦對小朋友唔好。

但實情會唔會係幼教人工低又辛苦好難請人…?

洋房

回覆 zstb 的帖子

你講得好o岩,只係我無咁多時間打長文,交代唔詳細,我也很希望壞人會變好,但假設唔係呢?代價會好大。

洋房

家家公主 發表於 24-3-26 17:34
唔使問人地好唔好 最重要你覺得好唔好
聽聽埋埋咁多冇實證嘅嘢去影響心情
返學都返得唔開心

我諗我會同其他家長傾下先,謝謝你。

洋房

yiqiyihui 發表於 24-3-26 17:38
呢度嘅家長話唔care 嘅,認真?
如係我,我會轉校,如轉校不實際,就寫匿名信通知校長從不止一個渠道得知老 ...

謝謝你的建議!

我見學校有出post請人,萬幾蚊的確人工偏低對老師來說。

珍珠宮

仲有三個月就升班啦,未必又同一個老師教卦

珍珠宮

Ammielee1221 發表於 24-3-26 15:44
唔係單單對小朋友惡,係對家長態度都唔好,作業衣服成日掉亂

可以私下問下其他家長意見,如大家都覺得有問題,當然要聯手一齊向學校反應吧! 如你係ftm ,可以多啲到校睇下望唔望到上堂情況。

水晶宮

Ammielee1221 發表於 24-3-26 13:27
有媽媽同我講老師以前是黑社會童黨,因為大家都是該區長大,所以認得出來。眼神的確是比較兇狠,其實一d細 ...

幼稚園老師要讀過有證書,向社署同教育局註冊。

別墅

回覆樓主:

童黨小事 以前大把街童 警察巡邏屋村查身份證每日都有 我part time收工夜左著校服都要查
反而依家真係少見左
我個人覺得改邪歸正又好 依家都係食煙飲酒又好
最緊要佢翻工時係比邊一面人睇
對小朋友有愛心 教育正面 灌輸正確正面思想比小朋友做幼教基本
不過聽樓主形容 家長角度個老師係麻麻地 轉校未必既話 希望9月轉老師好d 媽媽有顧慮都好正常 俾着我知道老師背景都會咁 大家唔好一路針住樓主啦

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊