自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小一英文,學校偏深。底子ok, 但考試做卷審題唔仔細,抄錯字,漏標點,大細階錯。令到失左好多分。
已經考前有操下練習。但分數不理想。係咪小一通病?這情況補習幫到嗎?

男爵府

miss321 發表於 24-3-27 00:53
小一英文,學校偏深。底子ok, 但考試做卷審題唔仔細,抄錯字,漏標點,大細階錯。令到失左好多分。
已經考 ...

操練習係平時都要操,通常練習簿都有同學生分配,仲有計時,教你有程序去做,仲有提醒考試時要注意嘅事項,我覺得好夠
反而平時多看書,打好個底仲好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

已經考 ...

提點下小朋友。不用補習吧。

大宅

我仔細個都係咁,唔知係咪同性格有關,當時冇因為咁而補習,但考試前一定不斷提醒佢,慢慢大個又唔覺有呢個問題

子爵府

回覆樓主:

我仔小一都係錯呢啲。每次做完功課,都會叫佢自己再睇下搵下錯左咩,訓練佢找出自己的錯漏。真係要不斷提點,慢慢改善。

根基好唔駛補習,留返啲時間睇圖書仲好。

男爵府

已經考 ...

自己識教,小朋友又受教,就唔駛補習。

仲有,唔介意分數、名次,都可以唔駛補。

伯爵府

醒目開學勳章

唔小心呢啲嘢,提吓就得啦,不過唔好以為你提咗,佢就變得小心,你可以做嘅只係提醒,小唔小心係你控制唔到嘅,你就算俾佢補習,個補習老師都係提佢小心啲,又冇得跟住佢考試嘅,無謂嘥呢啲錢,而家先小一,要提咪要提好多年,都係調節自己心態,睇開啲。

男爵府

回覆樓主:

初小實係錯埋啲你見到都會嘔血嘅小問題,呢啲唔使補習,每次提佢,慢慢會改善,到高小應該會大大咁減少。不過作為父母都會覺得好唔抵,但呢個年紀個個小朋友都係錯響唔小心度。

大宅

已經考 ...

多睇英文書/字幕/youtube/英文卡通片(要有英文字幕)我仔成日話英文文法係靠睇返黎
課外書/電視/youtube所學到嘅野係學校俾唔到你⋯就算你話嘅唔小心⋯都係(睇)得多自然唔會錯⋯腦入面英文字彙愈多⋯將來英文默書已唔駛怕

做習作喱個搬字過紙方法只係識a題
老師出b題已唔識⋯扣除唔小心⋯失分更多
由其你話學校偏深⋯更加需要多睇多聽

你小朋友只係小一⋯襯仲細
多鼓勵佢睇課外英文⋯百利而無一害

珍珠宮

叫佢自己每一次交任何功課之前都檢查自己功課有無錯,教佢自己對吓家課冊有無做齊,執齊書包,個個小學低年級都係要教好呢啲…你之後先再幫佢跟重有無錯,唔識先教返識佢,小學低年班都係咁上下,補習無得補呢啲bor

男爵府

男仔?如果聽教既小朋友就多啲提下佢,唔聽教嗰啲由佢錯,之後再做改正,大大下慢慢就會改。

伯爵府

Xmas吸收勳章

已經考 ...

初小係錯呢d,照抄都抄錯,我又冇諗過因為呢d去補習喎,如果佢係因為理解問題我先會考慮要佢去補習

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊