自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

找對的人 發表於 24-3-28 10:43
我去1A同1B學校參觀 感覺好唔同
1A係好有讀書氣氛 學生好乖 好嚴肅 好緊張
介紹學校時好正經 唔識笑 跟稿 ...

難得有咁明事理嘅父母

大宅

water-lily 發表於 24-3-28 21:20
難得有咁明事理嘅父母

依家太多小朋友讀書讀到有情緒病 又自殺
讀書只係人生嘅一部分
我只想佢開心健康 做佢鍾意做嘅野 享受生活

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔最近見番小學一個好friend的同學... 當年升中,個位同學考到1A直資.. 我仔當時只有waiting... 仔好羨慕佢... 中學6年大家無聯絡... 到依家大家大學.. 佢地又撞番.. 個同學入左1A直資, 話6年未開心過.. 成日覺得自己好唔掂, 個個開口英文就係native...佢要不斷追成績... 6年來只係讀書, 幾努力都係唔夠人叻... 當然.. 佢自覺唔夠人叻.. 但其實佢已經好叻了.. 唉... 我仔覺得好彩自己入左普通1B中學.. 呢6年佢有玩嘅時候亦有讀書嘅時間...

子爵府

回覆樓主:

1A同1B, 我自己就唔覺得太大分別,車程30分鐘都唔係問題。
如果係咁,我會留比仔女自己揀,佢有去open day, 點都會有一間係佢最想讀既。

水晶宮

BK Milk勳章

No113113 發表於 24-3-27 15:16
BAND 1A 中學要搭車。前後可能要30分鐘。
BAND 1B 只需步行七分鐘。
如果係你點揀?

揀啱既學校
其他根本不是問題
小朋友喜歡邊間?
揀小朋友喜歡既學校

別墅

catf2 發表於 24-3-27 16:40
B1A啦..讀到就提升能力, 讀唔到先轉B1B

點解會覺得band1A讀唔掂,band1b會收你?band1A讀唔掂轉校果d都留班果類啦,人地band1b都有要求吧 講真,唔係真係考得差都唔會去轉校又要重新適應,考得咁差band1都未必俾你考插班試,到時可能band2,3而小學讀得掂,未必中學都讀得掂。

大宅

一定揀Band 1A

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 21:53
點解會覺得band1A讀唔掂,band1b會收你?band1A讀唔掂轉校果d都留班果類啦,人地band1b都有要求吧 :laugh2 ...

BK 惡霸- 咁有得揀你揀B1A定B1B讀?

公爵府

找對的人 發表於 24-3-28 10:43
我去1A同1B學校參觀 感覺好唔同
1A係好有讀書氣氛 學生好乖 好嚴肅 好緊張
介紹學校時好正經 唔識笑 跟稿 ...

我諗你講嗰個情況係嗰間學校嘅文化,但唔係全部1A係咁。 我早幾日去咗一間港島區1A,啲男仔好得,有問有答,又主動。 相比另一間我自己心儀嘅1B,的確係有分別。
不過我覺得最重要係讀書嗰位,真係要衡量佢嘅能力同埋性格是否適合。
適合嗰間學校,就係最好嘅學校。

公爵府

2024年龍年勳章

其實又唔覺讀1A真係咁慘無人道~
幾時都話係揀適合嘅學校,唔係去追求學校,
家人讀1A嘅都好輕鬆,測驗默書係個個星期都有,不過入到嗰班都好自動波,同學間讀書氣氛好好,小息/lunch就坐埋一齊互相背書,唔識就約埋搵老師請教,讀得開心喎!

-

別墅

catf2 發表於 24-3-28 21:56

我自我唔太介意所謂b1A&b1B,要睇下各方面適合自己小朋友。我仔同學,有個去左全港最top果間,又點,讀左半個學期,精神問題,停學半年,最後重讀。有兩個都係band1A,留班,一間就谷到癫,一間就無功課,無咩測驗。又有個同學,考級頭,本來可以入到一間band1A,家長驚唔適合佢小朋友,揀左間band1B,結果係band1B都讀得麻麻地,上到中學記性又無左,小聰明又無左 所以睇番自己能力,了解番個學校教學模式係咪適合自已小朋友.

別墅

catf2 發表於 24-3-28 21:56

加上有d學校成績唔好係唔俾升班,一年都可以留成30個,睇番中六和中一入學人數可以少50個,DSE條數咁係靚

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:13
加上有d學校成績唔好係唔俾升班,一年都可以留成30個,睇番中六和中一入學人數可以少50個,DSE條數咁係靚 ...

至小我女讀嗰間唔係,不過高中就好多人留學海外,所以係越升高班越小人讀㗎。不過咁講,勉強冇幸福,如果有實力有心力當然讀1A 好過讀1B ,否則太大壓力或追唔上係對小朋友的打擊 。
但要留意有唔小
1B 學校chur 過1A 學校因為想繼續升呢啊!

男爵府

loveclementine 發表於 24-3-28 22:05
其實又唔覺讀1A真係咁慘無人道~
幾時都話係揀適合嘅學校,唔係去追求學校,
家人讀1A嘅都好輕鬆, ...

唔知點解好多人覺得讀B1A 學校就慘無人道,我小朋友就讀得好開心, 雖然間中都呻測驗多功課量大,但約埋同學仔一齊去溫書,zoom 溫書,一齊去玩,學校又超級多的活動,全部自動自覺不知幾開心。

別墅

catf2 發表於 24-3-28 22:23
至小我女讀嗰間唔係,不過高中就好多人留學海外,所以係越升高班越小人讀㗎。不過咁講,勉強冇幸福,如果 ...

所以咪要搵間晏自己小朋友,無絕對。我講果間中三升中四確實可以一年留班30

別墅

catf2 發表於 24-3-28 22:28
唔知點解好多人覺得讀B1A 學校就慘無人道,我小朋友就讀得好開心, 雖然間中都呻測驗多功課量大,但約埋同 ...

我朋友果間band1A講明自主學習,無咩功課測驗,一年兩考,讀得好開心,學校建議學生平時自己搵練習做,最離譜係作文同學互改

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:30
所以咪要搵間晏自己小朋友,無絕對。我講果間中三升中四確實可以一年留班30
...

我女嗰間好似主科唔合格先要留班,每年會有十個八個留班位,不過要比錢讀讀嘅讀唔掂會自己轉走左吧!

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:34
我朋友果間band1A講明自主學習,無咩功課測驗,一年兩考,讀得好開心,學校建議學生平時自己搵練習做,最 ...

多數都自主學習㗎喇,上到中學學生要自律先keep到好成績,否則已經讀唔掂轉校喇- 讀書風氣好同學間自自然然會一齊努力,所以要選間合適學校比自己個小朋友,只有家長,小朋友自己先知頂得住幾大壓力,EQ有幾高,自律性有幾強

公爵府

2024年龍年勳章

catf2 發表於 24-3-29 02:28
唔知點解好多人覺得讀B1A 學校就慘無人道,我小朋友就讀得好開心, 雖然間中都呻測驗多功課量大,但約埋同 ...

係囉! 唔係咁慘啫⋯⋯ 有啲1b/1c谷上位更大壓力, 屋企人都讀得開心,呢幾日放學日日遲放,佢話幾個同學放學去library查dse past paper睇吓會唔會考而家學緊嘅題目,自動自覺咁,幾開心喎!

-

公爵府

2024年龍年勳章

catf2 發表於 24-3-29 02:34
我女嗰間好似主科唔合格先要留班,每年會有十個八個留班位,不過要比錢讀讀嘅讀唔掂會自己轉走左吧!
...

我哋主科唔合格要留班,只要你肯開聲肯努力,要補底學校一定有人幫,我見早兩日有個post講靠運動入讀點算,其實有啲講明成績追唔上就要離隊,佢哋真係會為目標更勤力,辛苦嘅~但係值唔值? 一定齊聲話你知值得, 佢哋就係有呢種spirit 與態度

-

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊