自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1A同1B又唔算差距好大,1A一樣有人成績唔得,1B亦有人成績好好,最重要家長理念同學校要相符,諗住1A一定好但入到去原來要靠自己,又或者孩子壓力好大就麻煩。

半個鐘車程唔算耐,不過讀果個係孩子,揀1A定1B必須考慮孩子意願同能力。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

找對的人 發表於 24-3-28 10:08
每一區嘅學校唔同
我果區係 出名谷 啲學生讀到跳樓

有啲1A有名嘅學校,功課排山倒海,勁多測考又少活動, 雖然有部分DSE學生成績唔錯,但大部份衹係普普通通, 1B學校頭果班都一樣入到3大亦有人入醫科,但絶對輕鬆過前者,所以家長及同學要自己衡量咁辛苦又值唔值得,定成績差都冇所謂,純粹為個虛名。

珍珠宮

找對的人 發表於 24-3-28 10:43
我去1A同1B學校參觀 感覺好唔同
1A係好有讀書氣氛 學生好乖 好嚴肅 好緊張
介紹學校時好正經 唔識笑 跟稿 ...

我跟你有相同感覺喎,當年同仔去某間1A,得幾個老師全無笑容,同學都好嚴肅,成個講座衹係標籤學校成績,全部照稿讀,講完就請參觀者離開趕下一場,校園都無得入,比人感覺唔憂無學生。

另一間1B就生氣勃勃,老師跟同學有說有笑師生氣氛良好,跟學生頃談睇得出佢哋好鍾意自己間學校,我仔去完已經決定揀呢間,六年過去了仔仔成績由頭帶到尾,DSE成績亦算亮麗,校園生活多姿多彩又開心,老師亦非常關心同學,所以1唔1B根本就唔係問題。

珍珠宮

找對的人 發表於 24-4-2 07:15
可能因為我自己係過來人
中學讀b1a
但唔係我自己揀嘅

好多人都放唔低個光環嘛,正如有人話1A考尾都一定叻過1C考第一,呢啲思想諗法真係害死人,因為唔係自己讀,過中辛酸又點會明,所以我前面都有講,1A都有人成績差條路辛苦,1B亦有人入三大入醫科,值唔值得咁辛苦行上去,定衹係為個光環就自己衡量。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊