自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

揀1A

男爵府

回覆 loveclementine 的帖子

"名校/band 1A收都吾好去呀‘’就好似好多人會話‘’有錢人吾好做呀,錢買吾到快樂,仲驚俾人绑架‘’。
其實每間學校都有自身特點,但樓主冇開學校名,純用banding level黎計(同意其他jm講30分鐘車程不是考慮因素),我自己會揀1A囉.

公爵府

2024年龍年勳章

GreenMaDad 發表於 24-3-29 03:17
回覆 loveclementine 的帖子

"名校/band 1A收都吾好去呀‘’就好似好多人會話‘’有錢人吾好做呀,錢買吾 ...

正常嘅~人望高處嘛!

但講到底都係衡量能力,至少要睇遠少少去高中揀科,一個30分鐘路程嘅憂慮對比就唔算得係問題~~

-

複式洋房

Band 1A,但要視乎小朋友嘅適應力

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 24-3-28 16:25
個女就係讀緊1A血汗工廠(乜鬼全港排名最前嗰幾間),我做阿媽不停年年月月進貢補習費,個女就讀到呼天搶地 ...

所以問用家意見最好!留意有d 2線力谷一線,精英班都唔會舒服

大宅

1A 撘車都只係30分鐘,我會揀1A

珍珠宮

Band 1如讀得唔女選科無資格爭,又影響大學揀科。 有哋band 1會勸退或要你補習

珍珠宮

webjen 發表於 24-3-27 17:37
回覆 No113113 的帖子

答你標題問題,我囡1A 畢業,同一間學校入面,佢話精英班同唔係精英班已經有好多分別 ...

有什麼分別? 成績好嘅先有得揀心儀科目讀?

珍珠宮

hedhed 發表於 24-3-27 19:29
一定要去1A! 不要令自己後悔!下向上係萬裡挑一。上向下,點滑下去都易。
...

咁會唔會裡面好多勁人,父母又知識分子。 仔女入到去如只考到120/160, 要揀科咪好輸蝕?想揀嘅科都唔夠分爭,影響埋入大學時選科,揀唔到想讀嘅科,又影響埋職業?

珍珠宮

回覆 cara.mak 的帖子

又唔係,我囡學校中三選科絕大部分人可以讀心儀科目
分別係上堂氣氛,讀書氣氛,尤其去到高中,小息精英班大部分人溫書計數,非精英班大部分人都係玩! 上堂氣氛一樣,當然最後大部分人係入到 U

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

想生BB熱投

cara.mak 發表於 24-3-30 14:48
咁會唔會裡面好多勁人,父母又知識分子。 仔女入到去如只考到120/160, 要揀科咪好輸蝕?想揀嘅科都唔夠分 ...

Band1A係追夢嘅學生,學校會俾佢地盡量做到想做嘅嘢。band1a考第尾都勁過band1C考第一。真係咁唔好彩,揀科嘅時候揀到自己鍾意嘅科,先跌落去都唔遲,唔洗未試就自己行落去囉。
I am Agent P

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

hedhed 發表於 24-3-31 08:55
Band1A係追夢嘅學生,學校會俾佢地盡量做到想做嘅嘢。band1a考第尾都勁過band1C考第一。真係咁唔好彩,揀 ...

Band1A考最尾勁過Band1C考第一,呢個一定無可能,因為只要小學成績達標,Band1ABC學校都有機會入。仲有好多小學叻嘅學生,上到中學未必keep到,所以Band1A考得差,仲要選完科先唸轉校,Band2都大機會唔收

男爵府

找對的人 發表於 24-3-28 10:43
我去1A同1B學校參觀 感覺好唔同
1A係好有讀書氣氛 學生好乖 好嚴肅 好緊張
介紹學校時好正經 唔識笑 跟稿 ...
最喜歡最後嗰段
其實讀書依家嘢,盡力做到最好已經好好
我估其實幾多家長都做到,只係唔多唔少都執著

गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

大宅

YOGISOELMO 發表於 24-4-2 01:51
最喜歡最後嗰段
其實讀書依家嘢,盡力做到最好已經好好
我估其實幾多家長都做到,只係唔多唔少都執著

可能因為我自己係過來人
中學讀b1a
但唔係我自己揀嘅
喺入面一直係中游位置
有啲科全班頭三 有啲科又包尾

個個同學返學 小息 午飯時間都係坐喺樓梯 喺走廊溫書
個個都好緊張成績 一派卷就摺起隻角 驚死人知佢幾多分
老師派卷就由最高分派到最低分 係人都知你包尾
又故意叫你出黑板計數 唔識又俾人當住全班面前鬧
果時俾老師打擊到無晒自信 壓力好大
成日抆自己頭髮 溫書溫到掉書發脾氣 喊 自己都經已承受唔到啲壓力
中三已提出想轉校 家人唔批准 結果又繼續上
揀唔到心儀嘅會考科目 愈讀愈無心機 愈讀愈差
中六去左間b3學校度讀 當然老師無心教書 同學無心讀書 成個氣氛都唔係讀書嘅 A level都唔會考得好
但反而果兩年我先有返啲開心嘅中學生活 有得打下波 入下學會玩 跟老師去camp 去考察
睇多左課本以外嘅野
最後 慶幸自己兜兜轉轉都成為返一個大學生 亦有自己嘅專業 有唔錯嘅工作

到依家諗返喺b1a成個中學生涯都係唔開心 日日讀書讀書 溫書溫到零晨
咩都無玩過 無打過波 無同同學行街睇戲
所有同學都只係識讀書
我一啲中學嘅開心回憶都無 唔開心 喺壓力下捱左五年
到最後 即使我去左b3讀預科 我仍然有機會成為大學生 做到自己想做嘅工作 有自己嘅專業 仲做到管理層
所謂條條大路通羅馬

所以我就唔想小朋友步我後塵
寧願俾佢揀佢鍾意嘅學校
讀得輕鬆開心有自信
第日回望返 中學係開心充實 除左讀書仲有得玩
佢本身有能力嘅話 b1b都可以讀得好好
揀到鍾意嘅科 dse都可以考得好

所以 我唔明點解啲家長 係要催谷小朋友入b1學校
明明小朋友係b2能力 搏命補習博入b1
自行去考b1
如期喺b1考包尾 不停俾人打擊自信
不如係b2考頭幾 開開心心咁升學

我真係覺得讀書唔係人生嘅全部
我覺得自己係嘥左五年時間 最青春嘅時候 唔開心 壓力下度過左
俾我再揀 我都唔會入返b1a

大宅

找對的人 發表於 24-4-2 07:15
可能因為我自己係過來人
中學讀b1a
但唔係我自己揀嘅

同情你既遭遇
不過唔係所有1A校都係咁
仔嗰間好多同學好多活動,小息放學係咁踢波,放假又玩
係考試先讀書
所以唔好因此限制自己選擇
不過我係贊成你死谷爛谷去1A,不如去1C

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

找對的人 發表於 24-4-2 07:15
可能因為我自己係過來人
中學讀b1a
但唔係我自己揀嘅

好多人都放唔低個光環嘛,正如有人話1A考尾都一定叻過1C考第一,呢啲思想諗法真係害死人,因為唔係自己讀,過中辛酸又點會明,所以我前面都有講,1A都有人成績差條路辛苦,1B亦有人入三大入醫科,值唔值得咁辛苦行上去,定衹係為個光環就自己衡量。

別墅

其實學校有咩科揀都好重要,睇下兩間學校選修科有咩揀,同埋學校有咩課外活動都好重要,如果小朋友玩開中樂但冇中樂團又或者小朋友係玩開跑步但學校冇校隊,得排球隊之類,都可以作為參考,有啲學校校隊只得男隊或女隊都有可能,唔睇都唔知

男爵府

回覆 花生威化餅 的帖子

好同意呀,其實課外活動係非常重要!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

真係睇你本身成績係點, 如果讀開一線小學級5內建議去band 1a, 其他去band 1bc便好, 因為我個中學雞小學考頭, 想佢舒服啲去咗band 1b, 而家覺得好似晒咗咁, 有啲後悔, 但見佢啲fd, 考band 1尾一齊上嚟果班又好似跟唔上。課外活動我反而覺得如果學校無咪出去學。

珍珠宮

1A 中學搭車正常

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊