自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近幫小朋友搵外補(補小學數學),搵到兩個,諗緊好唔好同步試下,但又驚教法唔同,小朋友會亂,大家可以比啲意見嗎

1) 上門私補, 老師本身專長補英文,但因為小朋友考試唔合格,我地叫佢改補數,試左2堂,未見成效(佢係操練習,無相關學卷可操)

2)補習社,專補小朋友間學校嘅學生,有past paper 可操,一對四,有家長補緊,成績有進步,但比較遠,要等星期日先有位可補

謝謝大家

大宅

Up

男爵府

Kellytai 發表於 24-3-28 20:10
最近幫小朋友搵外補(補小學數學),搵到兩個,諗緊好唔好同步試下,但又驚教法唔同,小朋友會亂,大家可以 ...

2)好啲

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

回覆樓主:

而家啲家長係唔係太過進取
學校老師教足5日都未見進步
但私補2堂就希望小朋友脫脫換骨

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

珍珠宮

最近幫小朋友搵外補(補小學數學),搵到兩個,諗緊好唔好同步試下,但又驚教法唔同,小朋友會亂,大家可以 ...

1操exe冇乜意思,因為2已經直接操緊你學校d卷。

同步原本冇衝突,補小組好多時係有提供試卷,教睇題技巧,但個別學生問題好難跟足。
私補係針對一個學生有嘅問題去教,邊度未ok就教邊度,或者鍾意教快d深d又得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

試了2堂想進步??

子爵府

如果補兩堂就見到成效,樓主小朋友一定係神童。

男爵府

一定要搵個專補數學啦
專科數學會教小朋友搵magic word,同埋有啲tricky問題。

大宅

fupigpig 發表於 24-3-29 02:53
1操exe冇乜意思,因為2已經直接操緊你學校d卷。

同步原本冇衝突,補小組好多時係有提供試卷,教睇題技巧 ...

但補數學會唔會唔同教法會令到小朋友亂左呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔小學時數有出去補... 都有進步... 後來轉私補.. 仲能針對性幫助.. 補習真係要試過先知..

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我會揀2
有學校以往pastpaper,對成績有顯著既幫助。因為而家你想補到合格,目標為本比較好。如果係成績已不錯想精進些,就會揀1,因為可以學習多點校外野。

大宅

anpanmenbaby 發表於 24-3-29 09:45
我會揀2
有學校以往pastpaper,對成績有顯著既幫助。因為而家你想補到合格,目標為本比較好。如果係成績已 ...

Thanks thanks ( & thanks 樓上jm 有用嘅回覆)

確實我都係想2) ,不過呢個私補老師又不錯,我又想keep ,

或者我應該私補轉補英文,數搵出面較好

珍珠宮

Kellytai 發表於 24-3-29 09:36
但補數學會唔會唔同教法會令到小朋友亂左呢?

教法好少會唔同,反而可能學多左技巧。
有時係各校課程有d教先教後,但我地已高小就影響唔太大。

珍珠宮

應該好好多,佢哋有經驗補你間學校嘅學生,有卷操,特別係數學,方法係操卷

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講到尾,家長都係要成績進步,揀2 ,就係目標為本!

大宅

私補。

珍珠宮

Kellytai 發表於 24-3-29 10:04
Thanks thanks ( & thanks 樓上jm 有用嘅回覆)

確實我都係想2) ,不過呢個私補老師又不錯,我又想keep ...

其實數學唔合格情況下,真係私補會較適合,因為要個別搵番邊part未明就教。但係你覺得呢個私補喺現階段「操練習」都覺得佢ok?? 未明未識就「操」其實好大機會越操越亂。
唔合格搵私補係for補底,exe用嚟講解又做一兩題,少量家課,我覺得「私補補底」一般都係咁。

侯爵府

畀面勳章

Kellytai 發表於 24-3-29 10:04

確實我都係想2) ,不過呢個私補老師又不錯,我又想keep ...

語文同數學都係浸出嚟及操練, 不是一、兩堂就可以睇到成效,我都係建議你試下2先,然後再針對性睇小朋友問題,數好多時操練多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊