0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大仔就黎2歲,細仔2個月大,2個都係飲人奶大,間中會補奶粉,但發現佢哋好容易交叉病,細仔病完又輪到大仔…佢2個好鍾意一齊玩,病緊期間有分開佢哋,但都係會傳染到…自從細仔出世之後,都跟足醫生同陪月姨姨講法,注意清潔同空氣流通,唔好過度保暖,不過都仲係成日咳,點算好?

別墅

回覆 huating 的帖子

我會帶小朋友落街做下運動&曬下太陽, 可以幫到增加免疫力, 冇咁容易病, 不過你個仔仲細, 可以嘗試下飲食方面幫佢地補補先

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

我個B以前成日都病,明明都足月但唔知點解就係成日咳同打乞嗤~我復工無幾耐就同佢補雅培隻心美力,見呢隻有NTS話有多啲抗體俾小朋友,病咗都可以快啲好返,依家都好少見佢咳啦

複式洋房

ivettew 發表於 24-3-30 10:29
我個B以前成日都病,明明都足月但唔知點解就係成日咳同打乞嗤~我復工無幾耐就同佢補雅培隻心美力,見呢隻 ...
認同, 我地當初揀心美力都係因為有nts同hmo, 而家流感咁勁, 真係好容易會病, 好彩仔仔無中招咋

洋房

運動同飲食都緊要,我得閒會叫工人姐姐煲淮山豬展湯俾仔仔飲,加上飲緊嗰隻雅培心美力奶粉有埋hmo同益生菌,對bb腸道消化會比較好,而家仔仔個免疫力都幾好,就算病左都好快好返

子爵府

除左曬太陽保持空氣流通,你細仔仲細要揀隻奶粉增強抵抗力,我仔之前都成日病,轉咗皇家美素後免疫力好左,乳脂豐富營養夠全面真係病少左好多

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

會唔會係鼻敏感?你可以試下帶BB 曬下太陽,清潔下鼻仔,揀隻奶粉可以增強免疫力。

別墅

其實病親好易打孖上,不過我兩個都係補皇家美素,病左都快好,加油呀!

大宅

Eeee...我地都飲緊呢隻喎,仲要啲奶本身無蔗糖成份,唯一開心既係佢飲得幾好,免疫力幾好,少病,增磅都唔錯

別墅

傻豬仔包 發表於 24-4-3 16:55

其實病親好易打孖上,不過我兩個都係補皇家美素,病左都快好,加油呀! ...

我兒子都係補呢隻奶粉 冇乜病痛 好健康 而且日日都有便便 腸胃好好

大宅

小朋友要多D去室外活動同曬太陽,飲食方面都要注意,避免食煎炸同埋糖類食物,因為對腸胃有負擔。可以食益生菌或接骨木補充劑。如果小朋友冇胃口可燉肉汁,容易吸收營養。

大宅

大仔2歲可以試下食接骨木,增強抵抗力

男爵府

兩個細路仔仲好細喎,營養來源都係主要靠奶粉,我既兩個細路飲皇家美素係幾好,印象中如果病左,兩三日後會好返d…然後會不了了之(emoji)(emoji)

複式洋房

yaula 發表於 24-3-30 22:57
運動同飲食都緊要,我得閒會叫工人姐姐煲淮山豬展湯俾仔仔飲,加上飲緊嗰隻雅培心美力奶粉有埋hmo同益生菌 ...
我地都係餵呢隻心美力, 第一次試係拎試用裝, 個排大女病得好密, 加上就黎開學, 所以諗住同佢試下轉飲雅培, 又真係補得唔錯喎…其他同學仔病左佢都冇事…有次見佢返到屋企有小小流鼻水, 好似作感冒咁, 結果訓一晚又好返…可能隻NTS同HMO真係幫到手, 小朋友免疫力強左, 唔洗擔心成日病完又病

複式洋房

發表於 4 天前 |只看該作者
真係要勤力清潔同埋見到一個有唔舒服要即刻隔離,我嫂2個真係咁樣嚴格mon住,間中睇漏眼即中招…我屋企2隻暫時就還好,幫個細嘅轉飲hipp後又真係好似冇咁易俾大嘅傳染,唔使病完一個又一個,我都舒服唔少

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊