自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

最少 3 名自稱該校學生在 Instagram 專頁匿名舉報,指聖保羅男女中學推行學生自備電腦學習政策,但在日前開始要求學生交出電腦,讓校方安排的人員安裝活動追蹤程式,自此學生不論在校內校外的電腦使用情況,包括通訊軟件、社交媒體的聊天內容、數碼足跡等都被校方知悉。根據投訴內容,據悉有學生因為在家中用私人電腦打機亦被校方責備,學生安裝非學習程式亦被禁止。舉報的學生質疑,校方的做法已經觸犯《個人資料(私隱)條例》。

https://hk.news.yahoo.com/聖保羅男女中學疑爆侵犯私隱風波-涉在學生電腦裝追蹤程式查紀錄-教育局:要求校方檢視機制|yahoo-120636941.html

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

陰公,學校IT真係好唔得閒,咁多學生要追蹤

子爵府

最大爭議係部電腦係自資,但校外活動受監管,學校睇到晒所有電腦資料,有任何打機紀錄,唔用學校既 app就會記過

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-28 23:04
陰公,學校IT真係好唔得閒,咁多學生要追蹤

出發點係想學生專注學習,但嚇親學生

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

學校咁做係咪有啲過份

大宅

學校提供電腦就話姐,我自資你憑咩

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-28 23:05
最大爭議係部電腦係自資,但校外活動受監管,學校睇到晒所有電腦資料,有任何打機紀錄,唔用學校既 app就會 ...

點解唔直情買部新機呢?通常都是咁

goldpiglet    發表於 24-3-29 01:06

公爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-29 03:31

通常用一部、玩又分開另一部
-

水晶宮

追蹤學生digital footprint就誇d,但唔比安裝非學習的程式,呢樣都常見。

男爵府

我哋學校部ipad 都係唔俾裝非學習及任何未經學校批准的程式,應該都有追踨程序,不過,學校一早講明部ipad係100%學習工具,非娛樂用途。我哋家長好放心,冇問題

大宅

回覆樓主:

點解條link最尾要加段咁嘅野?根本兩件事。攞埋一齊黎講只會失去說服力。

校董會2019 年聲明學生不可參與違法示威集會

據聖保羅男女中學網頁,該校校董包括主席、太平紳士遴選委員會成員鄭慕智,全國政協委員李民斌,及牧師兼選委界議員管浩鳴等。2019 年時,聖保羅男女中學校董會曾表示,學生在校內校外都不可以參與違法的示威或集會,所有人均不可利用學校作平台,在校內宣示個人政治立場或主義。違反的學生會被視為違反校規,面臨紀律處分。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Adiezz 發表於 24-3-28 22:56
最少 3 名自稱該校學生在 Instagram 專頁匿名舉報,指聖保羅男女中學推行學生自備電腦學習政策,但在日前開 ...

過份!
自資電腦,唔可能強逼咁做嘛!

阿仔話,佢唔會用學校Wi-Fi ,因為知學校係可以monitor到。學校亦有軟件,set up 時,有大堆條款,即同意定唔同意你揀。好多人唔睇(包括我女 )就全部同意。

我仔真係睇曬,所以有啲佢覺得自己嘢,關學校乜事,真係選咗不同意。

有幾次,我女新裝啲校外嘢連結,每次登入時,都一定自動先link咗去學校個版面先,先可以登入到阿仔就話因為阿女之前自己同意咗我問咁點unlink,仔就話佢都唔知,要研究,可能要先鏟走學校軟件,重新set up,佢都唔肯定,而且入面啲嘢會無曬

水晶宮

Adiezz 發表於 24-3-28 22:56
最少 3 名自稱該校學生在 Instagram 專頁匿名舉報,指聖保羅男女中學推行學生自備電腦學習政策,但在日前開 ...

我仔女返學用一部

平時玩既係另一部

大宅

RoseRosa 發表於 24-3-28 23:50
我哋學校部ipad 都係唔俾裝非學習及任何未經學校批准的程式,應該都有追踨程序,不過,學校一早講明部ipad ...
都係自資既?你唔覺得俾同樣價錢,但買部私人時間都被監控、用途受限既ipad係好唔抵?

珍珠宮

咁奇怪嘅規條,邊個諗出嚟,根本係靠害,校長又俾佢通過嘅?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-28 23:31

某中學有通告, 集體買iPad,
就算在街外自己一早買左I Pad,
學校都規定要交出來裝MMD(?) 軟件.

只可上堂用 或回家做功課用,
disable 了裝社交媒體或遊戲的功能.

St. Paul 學生居然成功裝倒遊戲玩?

別墅

有乜咁出奇老鼠先,聖婆做得好光明正大啦。支持佢喎。日常好多鴨屎都有問題啦,好似兩登仔去造反之後,成日咁易俾師兄捉到,就係因為個鴨屎有料到。我覺得聖婆處理得好中庸,好過鬼鬼鼠鼠咁。可以保護到學生,又唔會得失人。名校果然不同凡響。

男爵府

Acaciacacia 發表於 24-3-29 00:25
咁奇怪嘅規條,邊個諗出嚟,根本係靠害,校長又俾佢通過嘅?
...

我知有另一間名校都係咁做,站喺家長立場我緊贊成

子爵府

love2talk 發表於 24-3-29 00:04
我仔女返學用一部

平時玩既係另一部

其實大部分都係咁
上堂用一部,屋企另外有一部娛樂用

首頁
12345...6

尾頁

跳至