自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pauline_c 發表於 24-3-30 09:35
我唔明點解返大陸食茶記,咁貴值咩?食香港無嘅嘢唔係更值咩?

意思係食呢啲野香港都唔係貴好多,仲要正宗。
咁要用一樣既野先有可比性嘛

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我早午餐求其麥記食個包16.5,下午茶食大家樂35蚊燒鴨米加熱飲,然後幫襯小店食多串燒賣。
夜晚外賣星州米加凍飲62。
全日卡路里超晒標。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

stopmebye666 發表於 24-3-29 16:22
已經幫襯d大集團茶餐廳既下午茶,
點左個mini版干炒牛河+凍檸茶。
干炒牛河雖知係mini版,

我今日響荔枝角茶餐廳食咗個下午茶,豬扒包要加$9先至有雜果沙律,跟餐有熱咖啡 埋單要$52。冇計啦香港租貴人工又貴

侯爵府

我去左食韓國野,一兜仔炒飯、幾舊飯團要二百幾蚊,如果唔係北上,都係屋企煮好過所以隔離鋪話叫人留港消費,如果啲嘢唔抵,真係留港都未必消費

子爵府

一向沒北上,今天一家四口食下午茶,海南雞飯連飲品才$51。大大碗麵加大大件多士不用$50。埋單$199。想再去食甜品也吃不下。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

薯圈 發表於 24-3-29 17:22
又要睇你幾多歲?如果過左65歲,搭巴士去蓮塘$2, 返到大6 地鐵免費,食完再shopping返港,來回$4 車錢,抵 ...

算到盡
如果有路數做埋代購仲好

子爵府

nobodyfool 發表於 24-3-30 01:53
但3日1000我覺得係窮遊

我窮遊都一人都350-400一日,仲只食2餐,1杯茶飲店

返而呢幾日假期我真係在港窮遊,5oo/3日(一人錢)
1日-郊野公園BBQ,坐埋的士,玩左5個鐘,每人夾$150(已包含一日三餐,晚餐都不用食)
2日-唱k Lunch+午餐玩左4個鍾+飲品$135 &敏華冰室下午茶$38,仲去左睇展攬
第三日約左朋友食晚餐,預洗$2OO

大宅

係香港都要識揀嚟食啦,好多茶記d 茶餐仲係30-40幾蚊,大大份,唔知樓主食邊間,香港人返大陸都會揀下,唔會是但入一間都100分滿意囉

子爵府

唔係細路 發表於 24-3-30 09:26
百x百、意樂呢d好難食,小店茶記仲好味過佢

呢兩間真係難食過以前,味精又重,食完好口渴!我附近的小店可能獨市關係,唔止難食,係連食材都唔新鮮

男爵府

saikungyan 發表於 24-3-30 08:54
下午茶餐50蚊都話唔貴,唔知幾多錢先為之合理價錢或者貴,即是香港嘅餐廳有加價嘅空間.
...

咁樣計啦,返深圳食碗粉麵都要$20人仔,佢地人工例如麵包店員都係得$6-7000人仔左右,對佢地黎講咪一樣算貴

男爵府

ichigolatte 發表於 24-3-29 16:44
干炒牛河再加杯凍飲先50,算平啦

吓,50蚊得3啖河粉加一杯無檸檬既檸茶,都覺得平?

男爵府

gruntel 發表於 24-3-29 23:54
$50真係算平,
非下午茶時段起碼要60蚊起,
我屋企附近已經冇左$50以下的了(包括任何時段)

最近食過有一間88蚊一個加拿大野生龍蝦尾蕃茄意大利麵(有兩條龍蝦尾)包埋沙拉或蕃茄湯,我自己覺得算平
attach0/tmp/phpEQP1uY
attach1/tmp/phpSOFhGR

男爵府

stopmebye666 發表於 24-3-29 16:22

如果吾好食去第二間好過,上大陸食可能好味,但佢啲料未必係人食到,多數係工業用的

珍珠宮

trenycebaby 發表於 24-3-31 05:37
如果吾好食去第二間好過,上大陸食可能好味,但佢啲料未必係人食到,多數係工業用的
...

其實樓主成日強調碟河粉得三啖,又冇圖片,又冇講佢嗰一啖其實係咪塞爆成個口,又唔講明係邊間食肆,根本由頭至尾都冇人知碟牛河實際份量,點睇都係老作,睇佢之前啲留言都係誇張失實兼騎呢,佢係咪真係食咗一碟咁嘅牛河都成問題,人地作故仔想踩一捧一,你咁大膽講佢想捧嘅係工業用,小心

複式洋房

子爵府

三啖食完一碟干炒牛河,我覺得無咩可能囉!可能只係形容小得可憐咋!

香港打工賺錢去大陸消費,樣樣都覺得比香港平。如果大陸一般打工仔女在當地消費,相信就跟港漂一樣想法了!

複式洋房

50蚊都話貴無錢唔夠錢去進修下搵份好啲嘅工,或者搵多幾份pt做

大宅

回覆樓主:

50蚊覺得唔算貴

珍珠宮

北上都吾平(遲早同香港有得揮)1柸手打檸檬茶22人仔,蛋撻6人仔,茶餐廳食個面19人仔但系好小面加两片紙甘薄牛肉,半隻手撕雞45人仔香港都系60蚊(可能關口附近)

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Forgetmenot999 發表於 24-3-31 05:32
最近食過有一間88蚊一個加拿大野生龍蝦尾蕃茄意大利麵(有兩條龍蝦尾)包埋沙拉或蕃茄湯,我自己覺得算平
...

香港?好平喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊