自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今年攞小小假就可以有個超長假,大家都會想離境玩,去日本又好,泰國又好,大陸又好,點解大家只係集中blame 去大陸玩嘅人? 俾媒體帶咗風向? 就算啲人返大陸玩兩日,都仲有其他日子係香港消費。 我早兩日星期四放假前夕出去一間唔錯嘅餐廳食晚餐,兩人消費800幾蚊,但我地等咗半個鍾見其他枱遲過我哋嚟都上晒飲品,得我哋冇,有禮貌問個經理叫佢追追,已經發脾氣,最後有個餸等咗一個鍾先到,唔緊要,我體諒可能廚房唔夠人手,個餸到咗(片皮鴨),但其他配菜醬汁同薄皮等多十分鍾都未到又再問,佢又黑晒口面,仲好大力擺底啲配菜,我真係覺得自己好無辜囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都唔明有咩好blame
我唔反對在港消費,尋晚至兩人食咗$5xx,但我唔會講到「要留港消費至負責任」囉
去玩都唔得嘅咩?

侯爵府

回覆樓主:

反正大陸人來香港又唔鍾意,香港人上去消費又唔鍾意,但去日本消費又無問題喎,香港傳媒大家都知咩事。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

szesze_lam 發表於 24-3-30 11:31
今年攞小小假就可以有個超長假,大家都會想離境玩,去日本又好,泰國又好,大陸又好,點解大家只係集中blam ...

就係, 平時返工返學都係留港啦, 放長期去旅行玩下都正常啦, D 人講到唔留港就不負責任感

伯爵府

今年攞小小假就可以有個超長假,大家都會想離境玩,去日本又好,泰國又好,大陸又好,點解大家只係集中blam ...

咩奇怪人都有,消費者有權選擇,想去边咪去边囉,人地講事實話香港服務差,又話人踩低香港,又叫人要喺香港消費,真係好多餘,自己認為香港服務好,咪幫襯多啲囉,理得人咁多,市場定律,做得好自然多人幫襯,做得差就被淘汰,唔好賴人北上

子爵府

以前覺得潮流總有一日會退,不過北上消費就唔會,住鐵路沿線嘅人就更加唔使講,過一個関,就大把選擇,唔使限時間,唔使睇人面色,睇唔到香港嘅成本咁貴,可以如何調低

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一人之下 發表於 24-3-30 11:54
反正大陸人來香港又唔鍾意,香港人上去消費又唔鍾意,但去日本消費又無問題喎,香港傳媒大家都知咩事。
...

我呢個假期都在港,但我唔會刻意去消費,都係正常買下餸叫下外賣補下日用品。我都堅唔明,上深圳消費係死罪?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸福花海 發表於 24-3-30 12:12
咩奇怪人都有,消費者有權選擇,想去边咪去边囉,人地講事實話香港服務差,又話人踩低香港,又叫人要喺香 ...

無辦法,而家興架,間鋪生意差左,關d人北上事。人流少左,關北上事。間鋪要摺埋,關北上事。70幾萬人北上左就咁大影響,唔講以為香港得80萬人

子爵府

horsepant 發表於 24-3-30 12:15
以前覺得潮流總有一日會退,不過北上消費就唔會,住鐵路沿線嘅人就更加唔使講,過一個関,就大把選擇,唔使 ...

成本最大係減租金,如果業主肯減50%租,50蚊既餐可以去返30蚊

珊瑚宮

回覆樓主:

去日本, 去多幾次都無問題
北上, 1日都有說話講,唔留港消費。
個班人先有痴線, 錢係我, 我點用關你乜事。

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-3-30 11:48
我都唔明有咩好blame
我唔反對在港消費,尋晚至兩人食咗$5xx,但我唔會講到「要留港消費至負責任」囉
去玩 ...

其實以前長假期都係多人北上啦,啲傳媒用心好明顯啦,仲吹話有1100萬人北上,攪到我朋友send比我睇又話香港死得又盛,我話你睇清楚啦,佢係講緊成個長假期有1100萬啊其實有咩出奇,好誤導,用心不良,就算去玩咁又點,撘飛機去日本又得嘅,北上就係罪

伯爵府

cbeyond 發表於 24-3-30 12:19
個班人先有痴線, 錢係我, 我點用關你乜 ...

到咗個個一窩蜂去日本,佢哋買唔到機票又埋怨其他人去日本。各有各鍾意旅遊地點、模式,有咩好講。好似我鍾意睇山水風景,所以我鍾意返大陸睇一樣,佢哋唔識享受人生,反而覺得佢哋好可憐。

子爵府

Adiezz 發表於 24-3-30 12:19
成本最大係減租金,如果業主肯減50%租,50蚊既餐可以去返30蚊

我覺得就算業主減租,餐飲業者都未必會相應減返餐價,因為香港餐飲業好多本身就係服務差、出品求其、劏客、不肯改善,總之賺到盡,好短視。
根本冇得攪

珊瑚宮

kl1 發表於 24-3-30 12:34
到咗個個一窩蜂去日本,佢哋買唔到機票又埋怨其他人去日本。各有各鍾意旅遊地點、模式,有咩好講。好似我 ...

香港有7百萬人, 昨日話離港77萬, 十分一咋
原來只係得77萬人會係香港消費, 其餘630萬係零消費一族。
我剛剛知道了

侯爵府

cbeyond 發表於 24-3-30 12:19
個班人先有痴線, 錢係我, 我點用關你乜 ...

早排有個調查話香港人平均一年去8次旅行,bk曾經有個會員話每個月去一次日本玩,呢度有啲會員仲覺得無問題鍾意就去啦,但一講到返内地玩就好似十惡不赦咁。點解佢哋又唔叫嗰班泰日韓鄉下人留港消費呢。

伯爵府

cbeyond 發表於 24-3-30 12:37
香港有7百萬人, 昨日話離港77萬, 十分一咋
原來只係得77萬人會係香港消費, 其餘630萬係零消費一族。
我 ...

佢哋就係鍾意攻擊返內地旅行嘅人。我噚日喺內地返嚟,玩咗兩日不知幾舒服。

男爵府

真 大把人搭飛機去第二到玩
尋日睇新聞機場都爆哂棚

珍珠宮

其實有兩批好極端,但佔少數,大部份人都係中立的,想返大陸就返,想去外國其他地方咪去囉,留港又得,有咩好拗

珍珠宮

BK Milk勳章

擺明別有用心可惜佢哋唔會成功,注定係LOSER

珍珠宮

哈哈我反而約friend香港食飯被blame 話食中菜不如約上大陸食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊