自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

港人除了北上消費,最近出現不少人到深圳求醫。近日微信公眾號「深圳微時光」刊出文章,指深圳的醫院多、掛號方便、價格便宜。《光傳媒》記者嘗試在「小紅書」搜尋「深圳看病」,發現不少港人分享深圳求醫攻略,大讚深圳醫療體驗勝過香港,惟深圳網民紛紛在貼文下留言:「別佔內地便宜」。《深圳特區報》今(29日)報道,今年深圳10間境外人士就診量較大的醫院會成為「國際醫療旅遊試點」。

微信公眾號「深圳微時光」在週二(26日)刊出一篇名為《香港人「盯上」深圳社保:看病也求「平靚正」,帶火陪診師月入過萬》的文章,指港人在深圳就醫「省事省錢」,甚至購買中國的社會保險(社保)。

患上疝氣的「李哥」在文中分享,在香港公立醫院排期需等上6年,卻不能承擔私家醫院港幣約6至8萬元的手術費。他在深圳醫院求醫,用醫保報銷人民幣14,000元,只需自費2,000元。

《小紅書》網民大讚深圳醫院「快靚正」 深圳網民:「別佔中國便宜」
《光傳媒》記者嘗試在《小紅書》查看港人到深圳看診情況,發現不少港人分享深圳求醫經驗和攻略。網民陳女士稱自己在香港公立醫院排期做手術需等一年,在深圳醫院就診只輪候了兩個月,大讚深圳醫療水準高,「快靚正解決長期痛苦」;更有網民發文分享深圳看診攻略,建議人們用微信綁定銀行帳號和電話號碼預約掛號。

但有深圳網民在貼文下回覆:「別吹捧深圳醫院了,我怕香港人太多一堆回來就診」、「不要擠兌我們的醫療資源,我們都是納稅的」、「別佔內地便宜,回去你們的公共醫療」。

搶佔醫療旅遊市場 深圳醫院診症人次不斷增加
《深圳特區報》今(29日)報道指出,深圳市內醫院去年為77萬人次境外人士提供醫療服務,當中港澳人士佔64萬人次,佔總數超過8成。

而港人熟悉的「愛康健」口腔集團在過去29年累計服務港人超過100萬人次,上月更在羅湖口岸建設首家「港式口岸綜合醫院」,將於今年7月開始使用。為了搶佔醫療旅遊市場,深圳今年選取首批10間境外人士就診量較大的醫院,成為「國際醫療旅遊試點」。

https://photonmedia.net/shenzhen-doctor/

珍珠宮

hct300 發表於 24-3-30 12:40
港人除了北上消費,最近出現不少人到深圳求醫。近日微信公眾號「深圳微時光」刊出文章,指深圳的醫院多、 ...

香港人真係好需要牙科服務,實在太貴 洗牙都要幾百,杜牙根又6-7千,種牙要幾萬。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地黎香港窮遊, 港人北上又窮遊仲要睇埋醫生
一山還有一山高.. 打和

公爵府

今時今日,根本係政府造成,比有錢高層人物話實,好似牙科,搞到好似研發黑洞咁,要最精英先比讀,根本唔合理。。唔係太過限制,使咁貴?依家連補牙都要排隊,幾百一只,係大陸幾十已經好大型專科牙醫院

子爵府

香港牙科好貴,補隻牙過千蚊,要杜牙根都6000-8000,完全唔合理。

另外做手術公立要排長龍、私立都10幾萬起。如果能夠聯繫到使用國內服務都係好事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

識路上去睇醫生...都係移民黎香港佔多 佢地習慣果邊既生活習慣 亦都會信任
我就慣左香港醫療, 一定唔會上去睇

其實香港醫療要等咁耐, 又唔係因為佢地落黎香港人口多左 睇既時間就耐左, 就好似等公屋 10幾年前邊使等咁耐

psleung803    發表於 24-4-2 15:33

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

但係過去睇醫生啲人有畀錢,又唔係走數,咁都叫佔便宜?

psleung803    發表於 24-4-2 15:33
goldpiglet    發表於 24-3-30 18:11

水晶宮

回覆樓主:

香港睇牙真係好貴

男爵府

大陸人嚟香港睇醫生咪仲多,又走數、嗰啲點計數啊!

psleung803    發表於 24-4-2 15:34

大宅

風水輪流轉

珍珠宮

Tung2476 發表於 24-3-30 13:41

現在已無雙非,問題有改善

水晶宮

Tung2476 發表於 24-3-30 13:41

計百分比,香港人上去肯定多過大陸人落嚟睇,走數就唔知有幾多,已我所知住私家醫院,住緊時已經要分段找數,如果咁都比佢哋走到數醫院都要諗下點解

珍珠宮

畀面勳章

敬亭綠雪 發表於 24-3-30 13:28

以前內地人嚟香港購物,直頭比香港人話佢地嚟搶,人地都係有比錢買架

當初點話人,今日比人話番轉頭就唔得?心胸開闊D啦

琥珀宮

港人除了北上消費,最近出現不少人到深圳求醫。近日微信公眾號「深圳微時光」刊出文章,指深圳的醫院多、 ...

香港人返大陸都係睇私家,點解話係佔人便宜
內地單程症黎香港一年就可以申請公屋,長者申請黎香港即時可以每月攞長者津貼,呢啲係未佔便宜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

敬亭綠雪 發表於 24-3-30 13:28

同樣唔少國內人士嚟香港睇醫生,打疫苗,大家都有比錢,唔知便宜係點佔。

girlbear    發表於 24-3-30 16:28

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我喺香港見到多左好多大陸牙科廣告
又搵埋香港藝人拍
擺到明想做香港人生意啦

以前邊有咁多呀,咪得朱咪咪一間

珍珠宮

selinako^^ 發表於 24-3-30 13:09
佢地黎香港窮遊, 港人北上又窮遊仲要睇埋醫生
一山還有一山高.. 打和

唔止,咁耐以黎好多大陸孕婦落黎沖急症室生完唔俾錢果啲又點計?果時攪到公立醫院婦產科病房爆晒,我地香港孕婦都只可以訓走廊
見到佢哋話我地攞佢哋資源我就突然諗起呢個

yk8ky    發表於 24-3-30 17:26
girlbear    發表於 24-3-30 16:28

珍珠宮

charlieXD 發表於 24-3-30 14:01
我喺香港見到多左好多大陸牙科廣告
又搵埋香港藝人拍
擺到明想做香港人生意啦

張兆揮拍廣告,巴士不停播

珍珠宮

laukkk 發表於 24-3-30 14:06
唔止,咁耐以黎好多大陸孕婦落黎沖急症室生完唔俾錢果啲又點計?果時攪到公立醫院婦產科病房爆晒,我地香 ...

無雙非,應已改善

水晶宮

咁大家咁話啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊