自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

shareen1109 發表於 24-3-31 08:06
如果自己畀錢買嘅位,我會講聲。。唔好意思我係畀錢買嘅所以唔會調位。我唔會同佢調囉!!
...

嗰班怪獸父母唔會理你哋俾錢定唔俾錢

佢哋淨係覺得點解唔可以換啫?。。你橫掂一個人坐邊都一樣啦。。

講真就算我有俾錢或者冇俾錢,總之個位就安排咗係我。。。唔一定要就你調位。。。俾錢就直頭唔合理啦,如果我唔係想坐呢個位做乜俾錢?俾人打散嗰啲咁想坐埋一齊又點解唔預先俾錢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

子爵府

回覆樓主:

其實我覺得無問題,廉航係咁,好多人都會訂票時俾錢劃埋位,俾咗錢劃位唔一定肯同你調位

或者搭其他航班,例如大家都推薦既灣區航空

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

exocy 發表於 24-3-30 19:07
飛機上係唔應該亂咁換位,唔換位無做錯,想一齊坐咪比多幾廿蚊,好心打攪人地啦 。
...

正確﹗

飛機上正確黎講係唔可以換位既。

因為TOUCH WOOD 有事上黎,係對坐位名上報架﹗

我本都唔知既。 見有次有兩公婆,本來係分開坐既,只係佢地兩個互換左位,其後嗰位太太叫左野食,空少攞野食去時對名,名係女士名,位先生至講嗰個係佢太太。之後被空少嚴厲同佢講,唔可以調位,若真係有必需,就應早同佢地講,等佢地決定。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

小肉妹 發表於 24-3-31 05:05
剛坐大媽區返港,坐位好舒服,仲有usb頭同水送,好過uo

想問吓大灣航空準唔準時同會唔會被人改航班?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實錢又响自己手,明知係廉航,而且而家又知咁規矩,咪自由選擇囉﹗

老實講,搭得廉航既都多係搭短線,唔會幾個鐘分開一陣坐都唔得卦?

若真係有細路要照顧,咁加少少錢或改搭其他囉,國泰有時做特價都唔貴吖﹗

明碼實價,若知道規矩,OK吖﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

上次日本返嚟,三座位中間竟然俾人隔開左,見仲有位,那個人點解要咁選位?聽講係人多分左出來專登咁選中間位,等check in 時地勤會幫忙改返一齊坐。咁我地唯有吾網上check in。到時去櫃位做,地勤見到就幫我地改左一齊坐。最後都成功左一齊坐。

象牙宮

my005 發表於 24-3-31 09:09
正確﹗

飛機上正確黎講係唔可以換位既。

好重要既資訊。

男爵府

BK Milk勳章

seaheart88 發表於 24-3-31 08:50
嗰班怪獸父母唔會理你哋俾錢定唔俾錢

佢哋淨係覺得點解唔可以換啫?。。你橫掂一個人坐邊都一樣啦。。

咁又係,你講得啱!!特別依家香港人嘅質素心知就算啦!!不過如果我真係唔想調我諗我會企硬唔調囉,你有權出聲可以問下人,但係我都有權拒絕㗎嘛。
除非你話我揀咗窗口位你畀返窗口位我調咁我都會諗下。如果我揀咗窗口位你焗我坐走廊或者中間咁我就唔會掉囉。

珍珠宮

冇錢劃位咪唔好去旅行囉,又要揀廉航又學人有要求,咁不如儲多一年錢先搭傳統航空公司去旅行啦

子爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 24-3-30 18:15
有人唔介意分開坐嗰喎 ~ 廉航機程短,分開坐有咩問題?
小朋友其實坐返傳統航空好 d
...

同意!
小朋友唔啱坐廉航

子爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 24-3-31 09:56
冇錢劃位咪唔好去旅行囉,又要揀廉航又學人有要求,咁不如儲多一年錢先搭傳統航空公司去旅行啦
...

係呀,我唔覺得快運衰
俾幾十蚊咪買到位,介意咪唔好俾

珍珠宮

longyiuma 發表於 24-3-30 16:25
我上次係set鬧鐘,一夠鐘就check in
可以兩個兩個坐

我次次都夾好一齊check in, 都可以編一齊坐,係有一次差一個分開左 到機場寄行李時同佢講,佢都編返埋一齊

複式洋房

真係好多cheap友架,要一齊坐就比錢啦,上到飛機問黎問去要調位,話要照顧小朋友,咁點解唔一早比錢一齊坐呢,我買咗位唔會讓

伯爵府

ydoris 發表於 24-3-31 09:23
上次日本返嚟,三座位中間竟然俾人隔開左,見仲有位,那個人點解要咁選位?聽講係人多分左出來專登咁選中間 ...

唔知你有冇聽過,有啲自私嘅單身人士揀位,係專登咁揀,佢博班機唔滿,啲人上網劃位見到中間被隔住,就多數唔會考慮。咁佢嘅大計就成功,一個人獨佔一排三坐位!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Bloomberg 發表於 24-3-31 11:25
唔知你有冇聽過,有啲自私嘅單身人士揀位,係專登咁揀,佢博班機唔滿,啲人上網劃位見到中間被隔住,就多 ...

班機唔滿,帶小朋友又唔比錢劃位嘅,都可以問咗空姐任坐。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 24-3-31 07:30
國泰48小時前可以自己上網劃位架,點解仲要搵人掉?

我啱啱飛阿聯酋長途,已經好早checkin都無位,只得分開嘅中間位
咪加錢買長腳位囉,人哋早book到因為人哋有俾錢,好簡單,唔駛呻

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Bloomberg 發表於 24-3-31 11:25
唔知你有冇聽過,有啲自私嘅單身人士揀位,係專登咁揀,佢博班機唔滿,啲人上網劃位見到中間被隔住,就多 ...

唔使聽過,我直頭親眼見過,坐HX, 3人位,前面有兩個人明明識嘅,係要隔開中間坐,點知班機係爆嘅,佢地焗住分開座,唔記得中間嗰個最後肯唔肯同佢地換位

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-31 11:49
我啱啱飛阿聯酋長途,已經好早checkin都無位,只得分開嘅中間位
咪加錢買長腳位囉,人哋早book到因為人哋 ...

咁我又未試過咁,可能我次次都係較定鬧鐘劃位,好好彩又次次都有相連位

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-31 11:49
咪加錢買長腳位囉,人哋早book到因為人哋 ...

阿聯酋一出機票就可惘上免費揀位,唔使等checkin

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊