論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好!想請問完約後我哋唔同姐姐續約,佢話佢未搵到新工想去入境處extend多14日visa搵工,果14日要我額外比$230/日佢。有冇人知道係咪要比呢?

子爵府

她應該指14日年假?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chloechan831 發表於 24-3-30 18:02
大家好!想請問完約後我哋唔同姐姐續約,佢話佢未搵到新工想去入境處extend多14日visa搵工,果14日要我額外 ...

啲14日係咪指她的大假?頭1年7日,之後1年7日,所以有14日大假。如果她之前沒有放,你用錢代替,就需要付14天的錢給她。

日薪計法:姐姐的月薪×12個月÷365日

別墅

PonyMom 發表於 24-3-30 18:23
她應該指14日年假?

佢意思唔係年假啊,計晒年假同機票錢之外,完約後佢會自己去入境處延長visa期多14日,果14日佢既洗費

別墅

shirley_chiang 發表於 24-3-30 22:24
啲14日係咪指她的大假?頭1年7日,之後1年7日,所以有14日大假。如果她之前沒有放,你用錢代替,就需要付1 ...

佢意思唔係年假啊,計晒年假同機票錢之外,完約後佢會自己去入境處延長visa期多14日,果14日佢既洗費

子爵府

我個姐姐完約時都係留港14天玩下,我告訴她完約果日踏出我門口之後我地顧傭關係已盡,我已不用對她負責,她需要自己照顧自己留港14天的安全同生活。 如果你已比足14天年假錢,你個姐姐是否對可以留港14天呢項措施有誤解?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chloechan831 發表於 24-3-30 22:26
...

其實離開你家後,你哋已經完了僱員關係。不能夠留港多14日,你要付她洗費。

伯爵府

chloechan831 發表於 24-3-30 18:02
大家好!想請問完約後我哋唔同姐姐續約,佢話佢未搵到新工想去入境處extend多14日visa搵工,果14日要我額外 ...

佢真係大想頭,完約之後,佢離開你屋企,你同佢已經冇関係,

伯爵府

chloechan831 發表於 24-3-30 22:26
...

呢14日,佢留低你屋企,繼續工作?

大宅

2024勳章

自工人姐姐離開你家門那一刻開始僱主就已沒有任可責任繳付她在外的一切洗費。不論被炒或完約!當然離開前比好哂所有薪金機票和大假錢比佢啦,簽收好就各有各嘍!

男爵府

No need, she is crazy =.=

別墅

明白,謝謝大家(emoji)(emoji)

伯爵府

...

無d咁野,發佢個夢!佢自己留係度揾工關你咩事?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最重要係入境處會唔會批佢多留14日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊