自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

anan84 發表於 24-3-30 21:22
回覆 cbeyond 的帖子

本來都唔知有呢個關注組,係睇新聞知

真係叫"執粒關注組"定"執笠關注組"呀? 新聞點講?

子爵府

回覆 whyyou 的帖子

叫'全港店舖執笠關注組'

大宅

梗係執啦,而家d人成日話北上消費,食玩北上,超級市場買嘢又話北上,夠膽死連醫療都北上

啱啱book即日自助餐,放題又有位,酒店又有位,幾恐怖

大宅

依個乜乜關注組根本同綠嶺同一性質,今次背景又係乜人呀?話你知,本地班老細店主一早已經賺夠晒,可以食幾世幾代,又有晒外國籍,員工更加唔駛擔心佢哋,東家唔打打西家,師兄師姐、看更速遞、清潔超市大把位職位,攪咁多嘢為乜?貪。作為一個平民,唔好咁易受人煽動,俾晒啲錢班有錢人。

大宅

回覆樓主:

生意為唔到皮交租執都正常。想當年(2019)打鬼爛晒人地D舖搞屎搞掍搞到人地損失慘重做唔到生意先陰公

男爵府

pochario 發表於 24-3-30 23:26
x2。
屋企附近有間勁難食嘅食肆,成日望佢執都唔執 。
另外附近有間好食抵食茶餐廳,多人幫趁, ...

有啲放題真係去襯都爆,呢間The Market我平均一個月去兩次,次次都差不多坐滿人,可能同佢地久唔久換吓新菜台式有關,好似呢個月同悅榕莊個總廚合作設計新菜色而佢甜品真係食極都唔厭
attach0/tmp/php4F8vge
attach1/tmp/php8eDQs9
attach2/tmp/php4wwrF4
attach3/tmp/phpS0PqSZ
attach4/tmp/phpyTyd6U

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-3-31 00:19
有啲放題真係去襯都爆,呢間The Market我平均一個月去兩次,次次都差不多坐滿人,可能同佢地久唔久換吓新菜台 ...

咁樣藉BK平台賣廣告都得咩?有d似之前嗰d 51網教英文平台係度打廣告。

伯爵府

回覆 anan84 的帖子

確係,我常經過的幾區及商塲,
都係好多吉鋪

伯爵府

mandy952 發表於 24-3-30 21:07
業主肯減一半租,應該冇咁多舖執嘅

X 2

男爵府

留強汰弱,適者生存.

好生意冇人得閒會大大聲講,只有冇生意者才呱呱嘈,駡天駡地最好駡唔會駁你咀既政府,黑面唔好食衛生差唔會提,永遠別人錯.我一眼都冇興趣睇D垃圾POST,我不知幾爽過正面生活,D YC誠心所願,去食美心而有感生於亂死.冇法啦,成班200幻冇腦又被洗腦唯有痴痴呆呆坐埋一枱講垃圾執垃圾.

子爵府

REANA 發表於 24-3-30 23:01
反而好想知點解啲吉舖業主寧可丢空也不平啲租比人,平啲租比人起碼仲可以有租金呀 ...

所以事實唔係一面倒,純粹租金問題,係生意資金利潤不成正比
識得兩姐妹手作餅店,工廈網上接單,走來走去交收,做唔到嘢,搬到二線尾地鋪,疫情時儲落有熟客底,加生客流,都請唔起夥計,靠男朋友、老公兼住幫手,至儲返啲錢
宜家北上外遊,留港消費謹慎,竟然生意來自,人食同寵物食,各佔一半
我估寵物美容,不受外地消費影響喇啩

男爵府

stopmebye666 發表於 24-3-31 01:10
咁樣藉BK平台賣廣告都得咩?有d似之前嗰d 51網教英文平台係度打廣告。

喺你角度係賣廣告,喺我角度我係想帶出呢個成功例子,比其他就接埋嘅食肆一個參考同作為一個食客嘅心態改請救面臨倒閉嘅食肆。喺香港食肆要生存,必須好似呢間咁有突顯令佢得以生存嘅優點,令佢人氣旺嘅原因,態度只係其次,呢間嘢嘅服務態度唔係我幫唔幫襯嘅重點,重點係佢菜色經常更換,借用外部名氣同主題賣點去推推廣自助餐。佢refill頻密,連飲品都唔係獨孤幾味,不過我亦想同酒店講,我係常客,次次都欣賞你地羊架,但呢次食嘅羊架好普通。仲有就係點解你今次無咗蝦片嘅?其他問題不大。但無論如果我一家人仍會係你嘅鐵粉。

大宅

領養喵回家 發表於 24-3-31 00:11
依個乜乜關注組根本同綠嶺同一性質,今次背景又係乜人呀?話你知,本地班老細店主一早已經賺夠晒,可以食幾 ...

自己錢當然自己話事

大宅

REANA 發表於 24-3-30 23:01
反而好想知點解啲吉舖業主寧可丢空也不平啲租比人,平啲租比人起碼仲可以有租金呀 ...

影響商鋪估值
影響售價影響加按

子爵府

Kittymummy 發表於 24-3-30 21:20
今日沙田新城市飲茶,不知幾好生意,11點已經要等枱。野又好食,$15xx埋單/12人。
...

請問哪間茶樓?thanks!

子爵府

cbeyond 發表於 24-3-30 21:18
睇少d呢d群組, 只會放負。

同意!九成九呢d關注組都係深黃色極端人士,少睇(不睇最好)為妙

侯爵府

回覆樓主:

睇少啲fb嗰啲XX關注組啦,差不多無一個正常個個關注組都係黃人圍爐區。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

anan84 發表於 24-3-30 20:13
原來真係咁多鋪頭執粒
心傷

有睇個group 最後quit左,個gp趁機宣揚黃c窄思想...人地執左開返張個啲又唔提。
圍哂板個啲就影,嗯...2019年佢地打到鋪頭都爛哂好多人都無開工,佢地有無寫到甘悲哀?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

xl_bigbig_b 發表於 24-3-31 00:17
生意為唔到皮交租執都正常。想當年(2019)打鬼爛晒人地D舖搞屎搞掍搞到人地損失慘重做唔到生意先陰公
...

最好笑係衣家啲黃c都唔留港消費 佢地好主動衝關添。笑住甘夾公仔。
又唔見佢地幫襯下啲香港鋪頭!不到老店話唔做喇先喊住話政府無人情味 平時行過路過都唔入去睇。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-3-30 23:39
以前周圍燒野破壞乜罷阻路嚇到無晒遊客時又唔見care咩鋪頭執笠喎

以前嗰啲人恨不得香港冧,依家執笠又關注又惋惜…

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊