0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題… 原因係該名長輩自己有關節痛…

其實bb入冷氣地方已經有紗巾冚住個身同對腳,但長輩話手踭腳踭都一定要有野遮住,仲話bb瞓咗就一定要再冚多另一條紗巾響心口保護氣管,又逼佢一路食奶一路再包條大紗巾…

其實當日冷氣一啲都唔大,同行個個都著短衫短褲無人著褸,而我仲熱到有啲岀汗…

想問下大家夏天bb要岀入冷氣房衣著係點嘅…
Bb真係會關節痛?
定係我帶多件長和尚袍岀街去冷氣地方就著應酬吓長輩就得?

子爵府

回覆 DicTai 的帖子

可以去買一啲好薄好薄既長衫長褲比佢著,尤其係腳,,有開冷氣就著,吹到少少,都會流鼻水或鼻塞

子爵府

回覆 DicTai 的帖子

如果BB沖涼,所有冷氣,風扇都要關掉,因為沖完涼毛孔曠張,容易入風,好易病,沖完涼,半小時先開

大宅

BB 唔會關節痛, 關節痛亦同吹風冇關
至於保護氣管更加係神神地.

BB 出入公眾冷氣地方都會穿條褲仔, 因為怕無啦啦有風吹住佢
但自己屋企開冷氣我就唔會要佢穿褲仔, 我冷氣開25 + 靜音 (冇風)

大宅

唔該大家

我陪月話bb體温高好易岀熱痱,焗到成身汗都好易病,政府都寫唔可以穿着過多…

但啲長輩長期發冷幾多度都著褸著長袖,係咁逼bb包到實又話會凍親…

個個都講唔同嘢真係人都癲

大宅

DicTai 發表於 24-4-2 12:32
唔該大家

我陪月話bb體温高好易岀熱痱,焗到成身汗都好易病,政府都寫唔可以穿着過多…

BB 其實係好熱, 特別係人奶B , 我果隻食完餐奶之後, 成個蒸曼頭咁就黎出煙...
同埋BB 仔都係鐘意唔著衫, 一唔著衫就特別興奮周圍走, 其實咁樣最舒服
只能講長輩講野唔使聽太多, 特別係如果你不求人, 更加可以當佢地唱歌

水晶宮

你好快會發覺老人家對湊bb 有好多不同的概念/ 方法,要學識分析同適當時候say no
而家只係着衫,之後仲有大把說話

大宅

DicTai 發表於 24-4-2 12:32
唔該大家

bb新陳代謝快,訓覺經常熱到出汗,所以唔好著太厚,我會摸佢頸有無濕,同埋手仔腳仔暖唔暖做指標,開冷氣既話bb唔可以太近出風位,因為一出汗再加冷氣吹風好易攝親

大宅

awless 發表於 24-4-2 16:38
BB 其實係好熱, 特別係人奶B , 我果隻食完餐奶之後, 成個蒸曼頭咁就黎出煙...
同埋BB 仔都係鐘意唔著衫, ...

多謝分享,我已經盡量當佢哋唱歌,但每次見面佢哋都講唔停仲會岀手搞哩樣搞嗰樣,真係要好多智慧同好高 EQ 去處理

大宅

Nbs 發表於 24-4-2 18:23
你好快會發覺老人家對湊bb 有好多不同的概念/ 方法,要學識分析同適當時候say no
而家只係着衫,之後仲有 ...

聽到都驚
我啲老人家仲要係玻璃心,唔跟佢嗰套又唔開心、俾說話你聽同襯你擰轉面偷偷做…
唯有同自己講所有唔會有生命危險嘅嘢都讓吓佢哋…

大宅

greensock 發表於 24-4-2 18:29
bb新陳代謝快,訓覺經常熱到出汗,所以唔好著太厚,我會摸佢頸有無濕,同埋手仔腳仔暖唔暖做指標,開冷氣 ...

我一開頭就係咁做,直至佢哋語重心長咁日俄夜俄我先響度懷疑自己

多謝你分享,我會繼續努力做返啱嘅嘢

水晶宮

DicTai 發表於 24-4-3 11:03
聽到都驚
我啲老人家仲要係玻璃心,唔跟佢嗰套又唔開心、俾說話你聽同襯你擰轉面偷偷做…
唯有同自 ...

唔係一齊住就由佢當耳邊風
之後食嘢加固仲煩,如果你諗住行新派BLW 就更加之
仲有其他細嘢例如食唔食得糖,睇唔睇得電視,玩唔玩得手機,甚至返甚麼學校都有排講
(假設你嗰個係好多聲氣又乜都想插手嘅長老)

大宅

Nbs 發表於 24-4-3 11:18
仲有其他細嘢例如食唔食得糖 ...

我睇緊BLW資料,不過唔係好敢試,亦相信長輩見到一定好多野講,俾佢地見到一定好激動

水晶宮

合桃小蛋糕 發表於 24-4-3 11:27
我睇緊BLW資料,不過唔係好敢試,亦相信長輩見到一定好多野講,俾佢地見到一定好激動
...

我屋企人三個細路都係行BLW
佢哋每次食飯都打仗咁,成身成頭成地都係,甚至索性唔着衫食。你要接受個細路有時食多有時食少有時甚至乜都無食只當食物係玩具,亦要接受會浪費好多食物。
不過呢個都係佢地嘅事,我哋as 屋企人無過問,最多幫下手執拾。另外我地個個連長老工人都識急救。
你長老如果好多聲氣的,be prepared to fight them

複式洋房

其實bb好怕熱

大宅

Nbs 發表於 24-4-3 11:18
仲有其他細嘢例如食唔食得糖 ...

唔一齊住,不過會忽然門鐘響,原來佢已經企咗響你門口…

叫佢嚟通知聲,就話你唔覆 what’s app (一小時內)唔聽電話…
最後勸到佢早一日講聲大概幾點會嚟已經係奇蹟,總之就老是常出現

而我真係想 BLW,睇嚟要預早教育長輩…

大宅

mixwell 發表於 24-4-3 11:53
其實bb好怕熱

知道,我會堅持唔好焗親 bb

水晶宮

DicTai 發表於 24-4-4 01:10
唔一齊住,不過會忽然門鐘響,原來佢已經企咗響你門口…

叫佢嚟通知聲,就話你唔覆 what’s app (一小時 ...

呀原來係呢隻唔識做唔通氣嘅長老。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊