自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電子支付工具 WeChat Pay HK 表示,目前中國所有商戶已經可接受以港幣支付。用戶在中國網上或實體商戶消費時,如看見「微信支付」或「WeChat Pay」標誌,即可使用 WeChat Pay HK 以港幣付款,系統會自動將人民幣消費金額換算為港幣。

據《明報》引述 WeChat Pay HK 指,現時用戶可以利用香港信用卡、香港銀行戶口及 WeChat Pay HK 餘額在中國付款,而且無須繳付任何手續費,亦無須使用中國銀行卡及使用中國手提電話號碼。WeChat Pay HK 又指,完成實名認證的用戶單次交易限額已提高至港幣 38,000 元,全年度累計交易限額亦提高至港幣 400,000 元。

WeChat Pay HK 官方網站表示,用戶在中國可以使用港幣預約車、支付餐飲娛樂費用、叫外賣、乘坐地鐵等。

資料來源:明報、WeChat Pay HK

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

真係好方便,自從搞左大陸戶口同開通WeChatHK內地錢包可以自己過錢比自己後,返上去未用過現金!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

push

翡翠宮

回覆樓主:

我早幾日去汕尾,即使轉左香港錢包狀態,掃小商戶微信碼都係自動用番大陸錢包,根本用唔到香港錢包,似乎唔係所有商戶畀到喎。

珍珠宮

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 24-4-3 08:15
我早幾日去汕尾,即使轉左香港錢包狀態,掃小商戶微信碼都係自動用番大陸錢包,根本用唔到香港錢包,似乎唔 ...

如果我沒有開通內地錢包,咁用香港錢包又比到錢嗎?

男爵府

我早幾日去汕尾,即使轉左香港錢包狀態,掃小商戶微信碼都係自動用番大陸錢包,根本用唔到香港錢包,似乎唔 ...

我去到重慶d公園仔既汽水機,都收wechat HK.

翡翠宮

PaPa 發表於 24-4-3 08:23
如果我沒有開通內地錢包,咁用香港錢包又比到錢嗎?

咁又唔知,不如你試下掃圖中二維碼,輸入密碼,下一步睇下係唔係有香港支付方式,定係叫你綁大陸卡
attach0/tmp/phpEZJ8SH

翡翠宮

stopmebye666 發表於 24-4-3 08:41
我去到重慶d公園仔既汽水機,都收wechat HK.

汽水機應該得嘅,但類似7樓啲小商戶碼我就畀唔到香港錢包

男爵府

這篇新聞是4月2日發出,幾日前可能未實施。 不過不排除系統至今未完善

官方在上個月要求支付工具改善對外國人使用支付工具流程, 原目的是為吸納外地遊客, 但在一國兩制下, 香港人亦面對同樣的支付困難。

翡翠宮

raylife 發表於 24-4-3 08:54
這篇新聞是4月2日發出,幾日前可能未實施。 不過不排除系統至今未完善

官方在上個月要求支付工具改善對外 ...

都係,可能過一排就得

別墅

所以其實好想去吓太湖,一嚟唔識講普通話,要淘翻譯機,二嚟好驚用唔到蚊就閉傢伙,返唔到屋企。不如叫V7大陸版攪互連八達通熊喵卡 ,好似西瓜卡咁 ,連虛疑熊喵卡去入錢V7大陸版戶口,用熊喵卡啲蚊俾蚊。真係好難攪好煩喎而家。唔敢去得遠。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

用香港錢包係咪都可以搵到深圳乘車碼?我剩係見到話可以用wechat hk買地鐵飛

翡翠宮

polliebb 發表於 24-4-3 09:21
用香港錢包係咪都可以搵到深圳乘車碼?我剩係見到話可以用wechat hk買地鐵飛
...

深圳乘車碼香港微信未得,香港方式可以用雲閃付、香港支付寶的深圳乘車碼。

或者用銀聯卡實體卡/huawei pay/apple pay拍卡,呢期香港銀聯卡搭深圳地鐵巴士半價(每日2次,每次最多減¥2)。

珍珠宮

虎到金來勳章

lyh80115 發表於 24-4-3 09:31
深圳乘車碼香港微信未得,香港方式可以用雲閃付、香港支付寶的深圳乘車碼。

或者用銀聯卡實體卡/huawei p ...

我知有其他方法,只係假如wechat hk全國用得,連乘車碼都有就簡單好多,唔洗每次俾錢都用唔同支付工具

翡翠宮

polliebb 發表於 24-4-3 09:34
我知有其他方法,只係假如wechat hk全國用得,連乘車碼都有就簡單好多,唔洗每次俾錢都用唔同支付工具
...

咁我又鍾意用唔同工具玩下,好好玩 ,可以互補不足,食盡各錢包優惠 ;以及想維持多競爭多進步 ,所以見我多數推介冷門又好用嘅嘢。

珍珠宮

虎到金來勳章

lyh80115 發表於 24-4-3 09:48
咁我又鍾意用唔同工具玩下,好好玩 ,可以互補不足,食盡各錢包優惠 ;以及想維持多競爭多進步 :w ...

後面排緊隊,自己慢慢揀咩心水支付工具,我就唔覺得有咩好玩囉

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

raylife 發表於 24-4-3 07:23
電子支付工具 WeChat Pay HK 表示,目前中國所有商戶已經可接受以港幣支付。用戶在中國網上或實體商戶消費 ...

所以返內地,我用微信多過支付寶的

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-3 09:34
...

對,好唔方便

要下下轉換local 深圳先可以掃碼出入閘,好煩。

仲有唔知係咪呢幾日換緊系統,已搞咗實名登記同綁銀行卡,但是轉換大陸的乘車碼時又係唔得。

珍珠宮

虎到金來勳章

mln 發表於 24-4-3 10:20
對,好唔方便

要下下轉換local 深圳先可以掃碼出入閘,好煩。

最麻煩就係個個地方唔同,有啲地方地鐵用到支付寶香港嘅大陸乘車碼或者拍銀聯卡,但我剛去完其他地方又用唔到,只可以用微信,我老公微信大陸錢包又唔知點解用唔到,結果次次要買飛,好煩

翡翠宮

polliebb 發表於 24-4-3 10:04
後面排緊隊,自己慢慢揀咩心水支付工具,我就唔覺得有咩好玩囉

識多啲,一樣唔得可以即時轉換;只識一樣,萬一撻Q就企咗喺度……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊