自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

由中一學前班去到中六取dse cert, 學校有種文化係學校為所欲為, 老師同學校想點都得, 好唔合理人性化, 學校立場係叫學生如果唔鐘意既唔好讀, 轉校, 只可轉同區一間好差既band 3願意收我地, 通常入我地既學校讀唔上既人都會去呢間; 學校唔容許學生有批評, 到學生考完dse, 係舊生既時候叫學生唔好唸, 已經過去, 學校唔少老師都鐘意用呢套咁狗既手法催化學生/家長, 覺得唔係個個學生/家長都係咁心水清, 想問大家學校係咪都係咁?

1. 課室電腦唔可以用, 否則記缺點.
2. 要求同學放學後立即回家,不可穿著校服在街上走。
3. 不准配戴粗膠框及鮮色眼鏡
4. 書本不可放在儲物櫃或抽屜過夜
5. 頭髮短要戴假髮 學校規定學生頭髮唔可以短過耳仔,如果有人頭髮太短就要戴假髮返學
6. 要擦令對鞋
7. 校呔唔准歪
8. 全年要著JACKET
9. 遲到要搜書包
10. 冬天要著校褸
11. 擺書係櫃筒要扣分
12. 唔准飲汽水
13. 行街唔准食野
14. 番學唔俾著皮鞋,因為會踩花球場塊地
15. 不能帶手機上學
16. 為了使學生有時間觀念及準時上學,學生必須佩帶手錶上課。
17. 夏天攝氏25度或以上,學生不可穿著毛衣。
18. 冬天攝氏15度或以下,學生必須穿著或攜帶校褸。
19. 學生不准帶鏡子回校,洗手間已有足夠鏡子,供學生小息時使用。
20. 學生不准佩戴粗框眼鏡,當然是以學師個人之喜好而決定其標準。
21. 學生不得攜帶「斜膊式」設計手提包,只許使用傳統背包或側肩袋。
22. 學生不得私自攜帶手機上學,違者將被沒收,由家長來學校領取。
23. 家長必須寫信申請學生帶飯午膳,以月份計算。
24. 男學生頭髮不可過長,違者會被教職員記名,每八次會記一缺點。
25. 女學生頭髮過肩要紮起,前端不可過眉,及必須把臉頰兩旁的頭髮夾好。
26. 頭髮必須為黑色,如果頭髮天然啡黃,須向校方提交兒時照片為證。
27. 女學生必須穿著「綁帶」式學生鞋,和一般香港男學生穿著的鞋款相同。
28. 女學生校裙必須及膝。
29. 學校嚴密監察學生撰寫網上日誌,監視學生日記有否談及校方及教職員的負面事情,如有發現,若清楚有關網上日記的學生身份,會處訓有關學生。學校亦會檢查學生在學校電腦室的瀏覽紀錄,並瀏覽有關網誌。而該校校長則認為這會令事件誇張失實,又解釋,老師瀏覽學生日記是為了解其想法,並非侵犯私隱。
30. 所有觸犯校規的學生,需要為自己的行為寫俗稱「口供紙」檢討有哪一些可改善之處,並按程度處分。
31. 學校要求每位學生都要有一本英文字典放在學校,表示這可以讓學生更有效學習
32. 學校禁止學生踏自行車上學,表示預防學生回校時有意外。值得注意的是,學校門外只有一個迴旋處。
33. 學校曾涉及以失實傳單誤導家長及公眾人士事件,向區內小學派發傳單「自我推銷」,並引述有報章出版的升中選校攻略資料。資料經該校整理後,列出三個表列項目,包括會考整體合格率、六科考獲十四分比率,以及人均優良成績,並聲稱該校分別排名。
34. 無故缺席記過
35. 學校未必接納學生意見,不願放寬校規,為保校風能力只會收緊。
36. 升班、選科和評分有較嚴謹要求。
37. 師生權力不等。
38. 上課去廁所需簽到。
39. 開學收額外「校規」
40. 不能夠叫外賣
41. 為令學生斯文 禁穿打底褲
42. 與男親戚外出 被罰寫悔過書
43. 頭髮長度
男生 --- 前額髮長不得蓋眉,髮腳須在衣領及兩耳以上,髮鬢不得過耳。
女生 --- 前額劉海不得蓋眉,兩鬢不得蓋耳。
髮長過肩者,必須用黑色或深藍色之樸素髮夾、
髮圈或普通橡筋圈束好。

公爵府

所以話覺得世界搞笑,好多老師小小事就反政府,但自己對學生既規條仲多。小小事就記過,批評。佢又覺得無問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢度問黎都嘥氣
都係叫你唔岩讀就轉校

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

你好似已經是大學生
點解咁得閒成日在C9網埋怨放負?
眼睛是用來向前望,放眼看下世界好嗎

熙fi媽媽    發表於 24-4-4 13:51

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

你唔係已經year 4啦咩?何必成日諗返以前d嘢呢?

子爵府

冇 有錢去第2度讀

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

其實以上得1,2點唔認同,其他係正常校規

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好負能量

別墅

回覆 加菲貓3 的帖子

好憎d黃師雙重標準, 成日叫人點反政府, 唔反係膽小, 但係學校比同北韓咁苛刻, 唔明反政府既思維, 香港好自由!

加菲貓3    發表於 24-4-4 13:32

珍珠宮

29、41 & 42咩校規呀?咁奇怪嘅?不過,其他又唔算係好奇葩,因為好多學校都係咁!
聽樓上jm 講樓主已經係大學生,點解仲咁放唔低以前嘅中學校規?做人要向前望,呢啲咁小嘅事忘記佢啦!

大宅

年青新紀元 發表於 24-4-4 12:54
由中一學前班去到中六取dse cert, 學校有種文化係學校為所欲為, 老師同學校想點都得, 好唔合理人性化, 學校 ...

第42點:與男親戚外出,被罰寫悔過書。
女校都無咁騎呢嘅校規。
你間咩學校呀?開名啦!

子爵府

由中一學前班去到中六取dse cert, 學校有種文化係學校為所欲為, 老師同學校想點都得, 好唔合理人性化, 學校 ...

唔鍾意就轉校
冇問題
你有能力就得

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我以前間學校, 如果學生有情緒問題唔肯返學,負責嘅輔導老師就最開心!因為唔使處理又可以當一個個案!

珍珠宮

回覆樓主:

大部分以前我地讀中學時已經係咁喎
無乜特別

子爵府

睇到37 點笑咗
只能怪自己太認真

珍珠宮

不如你列啲你個人認為有問題既規矩出黎?
以上邊啲你覺得好有問題?
大部份既規矩各學校都有

伯爵府

第41點有啲唔明,點解要禁穿打底褲?
防走光都要禁?
著打底褲同斯唔斯文有乜關係?
點解著打底褲就係唔斯文?
學校真係會檢查有冇著打底褲?佢點分女生著住嗰條係底褲定打底褲?

凌陵綾    發表於 24-4-4 17:29

珍珠宮

2024年龍年勳章

應該唔係來自一間學校?

有啲自相矛盾又有啲重覆咗喎

有啲的確比較嚴厲但多數都係你唔讀就過主㗎啦!唔通你罷課反校規學校會so你咩
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

加菲貓3 發表於 24-4-4 12:59
所以話覺得世界搞笑,好多老師小小事就反政府,但自己對學生既規條仲多。小小事就記過,批評。佢又覺得無問 ...

説得對!

侯爵府

external 發表於 24-4-4 13:15
你好似已經是大學生
點解咁得閒成日在C9網埋怨放負?
眼睛是用來向前望,放眼看下世界好嗎

樓主已經廿幾歲正常已經大學畢業,但時不時攞自己喺大中小學不得志嘅事嚟怨,一樓所列出嘅又無出處,係真有其事定係佢自己作呢就不得而知。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊