自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

咁不滿,又唔開學校名⋯
你有乜企圖

水晶宮

年青新紀元 發表於 24-4-4 12:54
由中一學前班去到中六取dse cert, 學校有種文化係學校為所欲為, 老師同學校想點都得, 好唔合理人性化, 學校 ...

放過自己啦…你前面仲有好漫長既路,去看看美麗風景
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

師兄忘記以前啲事啦,讀大學係新開始,畢業就試下去留學,啱就留喺外國生活,到時對你將來啲小朋友嚟講,啲學校狗唔狗都唔駛再care啦,係咪?

珍珠宮

由中一學前班去到中六取dse cert, 學校有種文化係學校為所欲為, 老師同學校想點都得, 好唔合理人性化, 學校 ...

我三十年就讀一間Band 1A 中學,據聞現在依然是B1A。。。你所列的所謂不合理要求,包括1, 2, 7,17, 25, 26, 28, 30, 31, 34, 43,我當年校規已有,我就唔覺好大問題。
至於35, 36, 37, 39, 43。。。學生們你當自己是老幾?!唔滿意可以退學,揾一間你100%你自付的私校,你就可以話哂事!

學校是社會縮影,連這小小規矩也受不了,怎出友來工作生活,真係太自我中心,以為社會要圍住你轉?!

子爵府

2024年龍年勳章

有保留,除非樓主開名

伯爵府

中學有呢啲要求絕對合理,唔守校規第時出嚟社會就唔會守法,你唔鍾意咪搵間可以放任嘅學校囉。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

啲校規來自同一間學校?

子爵府

回覆樓主:

我相信大部分都唔係 白紙黑字所講的校規. 只係係不同情景之下 老師作出不同嘅提示. 樓主就覺得 呢啲係校規. 我都好想知邊一間學校 會寫出啲咁嘅校規. 每一間學校都有自己的校規 國有國法家有家規, 唔想遵守的 就真是只有移民同退學 如果你本身讀band2, 轉校亦都只會越轉越差一定係band3先會收你啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

Bloomberg 發表於 24-4-4 14:29
第41點有啲唔明,點解要禁穿打底褲?
防走光都要禁?
著打底褲同斯唔斯文有乜關係?

我估唔係禁穿打底褲,係禁穿褲管長過PE短褲的打底褲,即係d藍球員的穿法,唔守規矩的學生無講事實的全部
attach0/tmp/phpNV5fKw

侯爵府

回覆樓主:

邊間?
開名!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

開名啦,沙田區中學?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

太長無睇晒,但睇左頭20條,都係好普通野,我讀書個陣都係咁,因為學校唔想學生標奇立意,等大家專注學業,唔好花咁多時間係外表。

校服係代表學校,一般都唔比著校服周圍去,或一邊行一邊食野,都係叫回家換左校服再出街,有咩事都唔會影響校譽。 其實到出黎做野都一樣,穿制服好多指引,將來一係做,一係唔做,都係無得揀。

大宅

放鬆點吧

男爵府

講左學校名先啦,再報東張

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

野原美冴 發表於 24-4-4 18:15
我估呢條不是校規,可能係女學生同男性拍拖被老師見到,女生搵個藉口話係男親戚,老師唔信,不接受呢個牽 ...

言之有理

男爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

睇晒咁多條,除咗唔俾著打底褲一條唔明發生喺乜情況之外,其他全部都好正常。有啲係為咗學生專注學習,有啲就係要保持學生同學校應有嘅正面形象,當然當中好多係特別情況先有,例如同男親戚出街,肯定係同「表哥」拍拖被老師斷正啦。
恕我孤漏孤聞,我諗冇校規嘅學校,除咗美國之外,可能得返發展中國家嘅學校啦。國有國法,家有家規,每個地方、每間公司、每個團體或組織都有訂規則,唔會任得每個人隨自己意思,想點做就點做,就算你讀緊嘅大學都有規則,你忍受唔到就唔好讀囉。
一邊睇一邊以為樓主係中學生,甚至小學生添,原來已經係year 4。不過真係好同意如果你學校老師教你哋反建制,但自己又同時set咁多規則去做建制嗰個,佢哋做人的確係好矛盾嘅,其實說穿咪又係佢哋想點就點囉,個人主意。或者就係咁,搞到你到咗yr 4仲有咁多誤解,只會諗自己想點就點,仍然完全唔明白規則對一個國家、地方、組織、團體嘅重要性。

侯爵府

年青新紀元 發表於 24-4-4 13:31
回覆 加菲貓3 的帖子

好憎d黃師雙重標準, 成日叫人點反政府, 唔反係膽小, 但係學校比同北韓咁苛刻, 唔明反 ...

唔準帶手機嘅學校唔係好多間,我個仔嗰間都係,我覺得好騎呢,都唔與時並進嘅。樓主學校咩區呀?係咪band one何文田?

子爵府

s0650993 發表於 24-4-4 14:21
睇到37 點笑咗
只能怪自己太認真

即刻拉上去睇下
睇黎呢堆野都唔知有幾多係真正校規
定樓主自己解讀出黎

別墅

回覆 jellyfish1989 的帖子

是band1

子爵府

年青新紀元 發表於 24-4-5 14:36
回覆 jellyfish1989 的帖子

是band1

咁band one學校都有啲band3學生, 當然我都唔知道究竟 被勸退嘅學生係band幾啦, band3學生讀band3學校正常不過 ,不過正常band one嘅學生, 老師一講就即刻改, 絕對唔需要老師管咁多 ,正常band one學生自律性好高, 自問以前讀書都係band one學校 真係好似冇 校規。 因為大家都 好自律

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊