自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

因為早幾年疫情同父母年紀大同身體麻麻的關係,無番去拜山同上年無出席阿婆的遷墓儀式,之後阿媽經常夢到阿婆,內容都無咩特別,只係日常相處片段果d。想問下有咩方法可以唔洗番上去拜山都做到的?例如去廟買份衣化、在屋企樓下燒衣?因為屋企無安祖先同埋門口都唔方便上香放祭品,所以只諗到燒衣呢種方法

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

鄉下好遠? o佢地冇講想去拜吓?
如果鄉下唔遠我會選擇同佢地返去拜, 因為唔知仲可以去到幾多次

男爵府

ynin 發表於 24-4-4 20:31
因為早幾年疫情同父母年紀大同身體麻麻的關係,無番去拜山同上年無出席阿婆的遷墓儀式,之後阿媽經常夢到阿 ...

如果諗住屋企樓下燒,一定收唔到。

珍珠宮

回覆樓主:

母親可能係心結,你諗方法代拜咗未必有用。不如真係問下係咪想,應該唔會遠到去唔到呱

珍珠宮

回覆樓主:

問衣紙鋪會教

民房

多謝大家嘅回覆,其實地點唔算遠,只係山路有點難行,d草高過人,d大石又有青苔,次次都跌,所以年紀大難行上去,因為阿媽本身隻腳都不太靈活,所以先想一個容易d嘅做法

珍珠宮

ynin 發表於 24-4-5 08:57
多謝大家嘅回覆,其實地點唔算遠,只係山路有點難行,d草高過人,d大石又有青苔,次次都跌,所以年紀大難行 ...

其實年紀大就真系吾好去啦,叫d後生既做代表,或者自己樓下燒啦,都系心安理得者,無話一定收到或收吾到,又無簽收又無物流追蹤,邊個可以証明丫,陽間都有跨境付運陰間都可以啦,問題系等你亞媽打開心結

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

因為早幾年疫情同父母年紀大同身體麻麻的關係,無番去拜山同上年無出席阿婆的遷墓儀式,之後阿媽經常夢到阿 ...

在法藏寺之類的寺廟買個位供奉先人,隨時都去拜祭一下,地點都方便。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

疫情唔去,而家都唔去,不如以後唔好去喇
總有離別的時候

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去衣紙鋪問下,如果香港既話好易搞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊