單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

40+歲單親媽媽,帶兩個女,好累啊。沒有離婚的時候,死佬出去爛賭,不回家。終於離左婚一年幾,我卻放唔低,沒人無精打采,完全沒心機做野,覺得日子好難挨,有時無拉拉喊,發脾氣。覺得自己好失敗,付出全部去愛一個人,結果不被珍惜,我覺得自己從來都沒有被愛過,一直都是我在愛著對方。

男爵府

lq769 發表於 24-4-5 20:27
40+歲單親媽媽,帶兩個女,好累啊。沒有離婚的時候,死佬出去爛賭,不回家。終於離左婚一年幾,我卻放唔低 ...

吾好想咁多,雨過便會天晴。
找吓專業人士幫我。

https://www.shallwetalk.hk/zh/get-help/emergency-helplines/

大宅

40+歲單親媽媽,帶兩個女,好累啊。沒有離婚的時候,死佬出去爛賭,不回家。終於離左婚一年幾,我卻放唔低 ...

兩個女幾大呀?
有屋住、有工返就好!

複式洋房

離到婚未好囉!點都好過冇得走,要硬著共同生活...況且爛賭好大鑊!過渡期嚟!出去見多D朋友 自自然然就會放低!

別墅

tammaggieqq 發表於 24-4-6 14:12
離到婚未好囉!點都好過冇得走,要硬著共同生活...況且爛賭好大鑊!過渡期嚟!出去見多D朋友 自自然然就會 ...

我付出的代價太大了,我唔甘心。一次又一次還債,幾困難都挨過來了,最後還是沒有守住當初的誓言變成單親家庭

別墅

090922 發表於 24-4-6 11:34
兩個女幾大呀?
有屋住、有工返就好!

一個八歲,一個九月十二歲升中一,好擔心單親家庭兩個女自卑啊

大宅

lq769 發表於 24-4-6 17:22

雖然小朋友唔叫大或者細,
我相信你捱多五年就會好好多囉!
你仲後生我相信你可以挺過來的,
加油!

複式洋房

lq769 發表於 24-4-6 17:12
我付出的代價太大了,我唔甘心。一次又一次還債,幾困難都挨過來了,最後還是沒有守住當初的誓言變成單親 ...

人哋唔珍惜,亦無謂守當初誓言...唔甘心只會另自己痛苦,不過又咁講,離婚總會有呢種感覺嘅,爭在你要用幾多時間去消化呢種心情...

大宅

tammaggieqq 發表於 24-4-6 19:30
人哋唔珍惜,亦無謂守當初誓言...唔甘心只會另自己痛苦,不過又咁講,離婚總會有呢種感覺嘅,爭在你要用幾 ...

你用咗幾多時間去消化?

複式洋房

回覆 lq769 的帖子

離咗婚仲好,因為爛賭真係可以好大鑊,陣間比人淋紅油咪仲嚇親兩個女,離咗婚咪重新出發囉,時間可以沖淡一切,當然開始時吾慣,小朋友亦無咩需要自卑,你要正面d,d女先會正面,我既經歷仲悲慘過你,過了兩年多,諗返都會眼濕濕,但時間久了,亦慢慢習慣了,個仔亦已經中一了,支持你!

複式洋房

090922 發表於 24-4-6 22:25
你用咗幾多時間去消化?

自從生咗個女之後,我哋就關係破裂...因為我感受唔到對方愛惜我倆,我傷心及唔甘心只源自佢唔錫個女!其實佢唔愛我,我又冇乜嘢喎!講真我都做咗阿媽,我已將愛情轉換為親情,落哂阿女度啦!我都唔鬼稀罕佢嘅愛,只希望佢錫個女...我滿月已經帶走咗個女,直至個女5歲大左右 我先完全消化到對方嘅"衰"!

大宅

tammaggieqq 發表於 24-4-7 16:20
自從生咗個女之後,我哋就關係破裂...因為我感受唔到對方愛惜我倆,我傷心及唔甘心只源自佢唔錫個女!其實 ...

你都好叻喎!
自己獨立湊大個女

複式洋房

090922 發表於 24-4-7 22:03
你都好叻喎!
自己獨立湊大個女

叻鬼!有娘家幫手咋(emoji)

複式洋房

唔好咁樣啦,你兩個小朋友幾大呀?我而家都有三個仔女添

伯爵府

lq769 發表於 24-4-6 17:22

你帶領佢哋就唔會自卑。十幾年前我女得十歲時變成單親家庭,我一路帶住佢,鼓勵佢去做更多成功嘅事。小朋友好易滿足,只要你多啲鼓勵,畀多啲機會佢哋發揮就得。

別墅

總會捱得過,加油啊!

男爵府

kl1 發表於 24-4-10 00:25
你帶領佢哋就唔會自卑。十幾年前我女得十歲時變成單親家庭,我一路帶住佢,鼓勵佢去做更多成功嘅事。小朋 ...

時間上與我家小姐完全對上。 自卑?點解會有?手冊上父母兩欄一樣無變,需要父母一齊出席時,一樣到齊,升中interview 時一樣雙方都有陪伴出席。
生活上基本上完全沒有改變,學照返,飯照食。變的只是大人,需要做埋從前有人分擔了的工作。

複式洋房

失敗既唔係你,比多d時間自己,喊無問題架,只係比自己一種釋放,唔須要刻意唔比自己喊,記住單親唔係一個人做成;只要你唔覺自卑,小朋友就唔會,我都係40+單親媽媽,宜家好多人離左婚,生活一樣可以精彩!唔好比唔甘心拖住自己,我離婚後覺得開心左,亦可做番真正既自己!

別墅

唔好灰心,人生每個階段都有困難,但都會過去。重要嘅係要愛護自己,尋找自己嘅幸福同快樂。你值得被愛,記得要珍惜自己。希望你能慢慢走出佢,重新找到屬於自己嘅快樂。加油!

別墅

Scarlettttt 發表於 24-4-21 16:27
唔好灰心,人生每個階段都有困難,但都會過去。重要嘅係要愛護自己,尋找自己嘅幸福同快樂。你值得被愛,記 ...

多謝你的鼓勵令我此刻覺得好溫暖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊