自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

Prosperous 發表於 24-4-9 18:21
其實 2, 5, 6 同 1, 3, 4, 7 應該定位不同! 縱橫遊好多年前跟過兩三次去日本, 非常好, 但已經好耐冇跟團, ...

其實睇咗咁多JM覆,我諗住永安就一定out。心中係翠明同尊賞,依家睇埋你嘅回覆,對尊賞加多分。嚟緊星期六尊賞有個講座介紹絲路新疆,聽完再決定!

多謝你嘅寶貴意見!

大宅

lalalumlum 發表於 24-4-7 10:02
中旅得一個南疆團咋!唔係好啱!

国内自游行都可以

伯爵府

bobomia 發表於 24-4-9 17:32
提起勝景遊,就想起熱氣球意外

埃及熱氣球慘劇 9名團友被裁定死於意外

侯爵府

lalalumlum 發表於 24-4-9 22:37
其實睇咗咁多JM覆,我諗住永安就一定out。心中係翠明同尊賞,依家睇埋你嘅回覆,對尊賞加多分。嚟緊星期六 ...
講座後即場報名有好多 discount, 我西藏果次, 每人平多 700, 你最好去之前做好比較, 啱就去馬。

大宅

永安試過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大姑娘 發表於 24-4-9 11:45
以前都唔見得好,我最後一次跟永安係20年前

原來妳講緊、20年前~

我近十年、跟左永安幾十次、ibank朋友去東歐跟鐵行、無論航班、酒店、食用、日日都同踫到永安、要比多1/3價錢、佢話真係唂鬼氣~

上年由於永安、土耳其中間沒有接駁內陸機、要坐12個小時都有車、所以破例跟左美麗華、領隊交行貨、酒店更差到不得了~

老婆以前做採購經理、佢報團前做好曬研究分析比、包括航班時間、航空公司、是否多自費項目、景點、酒店、會否走回頭路、價格收費........

永安領隊十個有八個、我都會比多些小費、因為真心勤力窩心、通關後我跟過幾次、暫特都冇問題、因為有人話佢地、疫情時走了很多人~

從小就跟父母自由行及跟團、很多平貴旅行社都跟過~

複式洋房

大宅

大姑娘 發表於 24-4-9 13:46
如果去到大風唔開,我認命。

但嗰日陽光普照,個領隊將我哋帶咗去封閉式購物三小時,都唔帶我地去桌山! ...
領隊係無講係咩原因唔去桌山,定佢就咁話天氣問題唔開但你唔信係咁?陽光普照唔等於唔大風呢,沿途風速先係重點。不過20年前網絡可能未有咁發達,未必咁容易自己查到當日風速?

珍珠宮

大力大力 發表於 24-4-10 16:36
原來妳講緊、20年前~

我近十年、跟左永安幾十次、ibank朋友去東歐跟鐵行、無論航班、 ...

你班 ibank 朋友跟鐵行咁唔好彩呀? 鐵行都起碼40年前囉! 而家都無咗鐵行旅遊囉!

我跟過捷旅/勝景咁多次,都未碰到過永安/美麗華既團同一間酒店,餐廳喎?

你睇呢度有回覆既人,都有好多人鬧永安啦!

唔係你老婆識比較行程,其他人一樣識既。

珍珠宮

原來妳講緊、20年前~

我近十年、跟左永安幾十次、ibank朋友去東歐跟鐵行、無論航班、 ...

你班 ibank 朋友跟鐵行咁唔好彩呀? 鐵行都起碼40年前囉! 而家都無咗鐵行旅遊囉!

我跟過捷旅/勝景咁多次,都未碰到過永安/美麗華既團同一間酒店,餐廳喎?

你睇呢度有回覆既人,都有好多人鬧永安啦!

唔只係你老婆識比較行程,其他人一樣識既。

珍珠宮

CathyLss 發表於 24-4-10 19:04
領隊係無講係咩原因唔去桌山,定佢就咁話天氣問題唔開但你唔信係咁?陽光普照唔等於唔大風呢,沿途風速先係 ...

重點喺要去購物點囉!

不過你唔信唔緊要,你喜歡跟永安亦都唔關我事。

大宅

原來妳講緊、20年前~

長線四大你有冇跟過?(金怡/勝景/捷旅/翠明)?領隊真係好唔同,我有同佢地講過我既經歷,感覺佢地係嫌棄呢啲旅行社,但會係四大互走。

我報團係要安全、工作人員醒目,有解決事情能力,我個2次跟領隊、導遊態度都係好,但無能力處理問題,如果冇事發生,我諗我都會覺得佢地好殷勤

大宅

大姑娘 發表於 24-4-10 22:41
重點喺要去購物點囉!

不過你唔信唔緊要,你喜歡跟永安亦都唔關我事。
我只係回應你提出大風唔開你會認命、但果日陽光普照導遊都唔帶你地去桌山呢一點,疑似講緊導遊呃你地/唔合理地取消行程。

我想講既係你指出既陽光普照根本證明唔到D咩,纜車開唔開重點係風速,陽光普照唔等於唔大風。如果你提出既係當日check過山上無咩風/check過當刻纜車有開、但導遊都唔帶你地去,咁就話證明到導遊呃人/唔合理。20年前我唔知道,宜家係好容易自己check到,啱啱睇纜車網頁咁啱佢地既今日(10/4)都有因惡劣天氣唔開,見當地氣象部門話Cape Town下午風速37km/h,未計陣風、未計唔同高度。

其實都唔太關我事,我超過10年無跟團了(除左廣東2天團之外),只係見到理據上邏輯上有問題忍唔住回應。

公爵府

原來妳講緊、20年前~

我相信你老婆嘅research都唔及做內部嘅職員清楚吧!
你老婆咁犀利,知唔知邊幾位老婦人同無能Gm係邊位?又知唔知佢哋上位後搞到內部點樣?點解出名嗰啲領隊個個都嗌走?

水晶宮

Jay_mi 發表於 24-4-9 04:39
我都有同感,永安join過2次,2次都俾團友既行為影響我地心情,領隊導遊態度係好,可惜經驗不足完全handle ...

有啲咁嘅團友真係煩,如果佢想包團就真係去包團,唔好攞人便宜,唔知醜

珍珠宮

20162016 發表於 24-4-11 06:05
有啲咁嘅團友真係煩,如果佢想包團就真係去包團,唔好攞人便宜,唔知醜
...

包團要比貴啲嘛! 唔捨得比錢,但就以為自己包咗團?!

永安啲團下下三,四十人一團,45人旅遊巴坐到滿哂。 點似人哋啲精品小團,一人坐兩個位咁鬆動?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

永安聽過, 其他都係電視台買廣告見過

珍珠宮

CathyLss 發表於 24-4-11 04:45
我只係回應你提出大風唔開你會認命、但果日陽光普照導遊都唔帶你地去桌山呢一點,疑似講緊導遊呃你地/唔合 ...

20年前未有 internet。

問題係: 一早,陽光普照,佢帶我哋去購物點,閂埋門購物三小時。 然後,就話趕唔切去桌山。。。。。你認為咁做佢無問題,咪無問題囉!

我跟得團去,飛十幾個鐘而去唔到,而領我有遺憾。

唔緊要, 都係嗰句,你可以唔信。

我只係回應樓主問跟過邊間旅行社啫!睇唔到你咁肉緊諗到咁多理由,幫導遊平返。

大宅

大姑娘 發表於 24-4-11 09:29
20年前未有 internet。

問題係: 一早,陽光普照,佢帶我哋去購物點,閂埋門購物三小時。 然後,就話趕唔 ...
我無話唔信你定唔信邊個,只係覺得你之前既理據不足。你即係話導遊係完全無講過係因為天氣原因唔開而唔去?其實你咁樣簡單講返,已經可以說明係導遊有唔啱,呢樣亦都係我第一個post開場問既問題。如果真係唔開導遊有責任同團友解釋返,如果有開佢就更加唔應該私自更改行程,但唔係話陽光普照導遊都唔帶你地去就一定係導遊唔啱,淨係得呢個理由根本無可能作出正確判斷。

20年前當然有internet,讀書寫文搵資料都會用到,只係無宜家咁普及,人人拎住手機上網。

另外呢今朝八卦search左下,鐵行好似2005年先改名做Kuoni?唔係40年前。勝景遊係當年鐵行既品牌,收購改名之後一直保持用返呢個品牌,到宜家TCI都係。

(更新一下,當地宜家係早上,桌山網頁顯示纜車依然係唔開,當地氣象局預測今日全日陽光普照,而桌山即時webcam亦顯示的確係陽光普照。要知悉陽光普照唔等於山上唔大風。)
attach0/tmp/phpWIYSDx

attach1/tmp/phpzc3GS2

別墅

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊