自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年紀漸大,我 64, 老公65,個女長期响美国,我地唸緊係咪要請定工人,以便將來我地老啲再做唔到所有家務。
但係請了工人之後,就剝奪了好多自由。
例如我先生就唔可以着條孖煙通出嚟坐梳化。
還有,我哋喜歡養兩隻小狗,之前有養開嘅,但已經去了彩虹橋而家想再養,如果冇工人我哋要去美國探女嘅時候狗仔放在狗酒店係咪有啲唔好呢,
其實呢排我哋諗到好煩,究竟響香港退休定響美國退休呢,兩邊都各有好處,各有壞處,總之唔識諗啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首先樓主要決定响美國定香港安老! 但你是美國公民嗎?如果唔係,醫療費用好貴亦不及香港醫療好! 養竉物請唔請姐姐都取決於你們會留港定點! 另外其實請鐘點幫頭幫尾都得!

男爵府

我哋係有美國護照的,用佢哋個Medi care都會幫到手,但自己都要負責,有co payment and deductible, 月費等等,非常複雜!

而且去到美國要揸車,我而家年紀大反應又遲鈍好怕響highway嗰個揸車,其實主要想搬回美國係因為想一家團聚, 唔係就每年去探女,但坐飛機10幾個鐘頭好辛苦!

伯爵府

nachoboy 發表於 24-4-6 23:14
年紀漸大,我 64, 老公65,個女長期响美国,我地唸緊係咪要請定工人,以便將來我地老啲再做唔到所有家務。 ...

而家你哋未老到做唔到家務或冇自理能力,唔駛請工人止。請到又未必做得長不似預期。到你哋真係覺得體力上差唔多有需要先請都未遲,反正你而家都未諗掂去唔去US。
你仲1516去美國長住團聚就唔好養寵物了。
如果真係養,到時記得帶埋佢哋移民唔好遺棄。

男爵府

nachoboy 發表於 24-4-6 23:30
我哋係有美國護照的,用佢哋個Medi care都會幫到手,但自己都要負責,有co payment and deductible, 月費等 ...
Medicare 保費都唔平

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

nachoboy 發表於 24-4-6 23:30
我哋係有美國護照的,用佢哋個Medi care都會幫到手,但自己都要負責,有co payment and deductible, 月費等 ...

亞女係咪唔會返香港長住?你地習慣美國生活嗎?如果可以你地過美國退休方便佢就近照顧

唔揸長途日常出入唔上highway你地可以?其實外國揸車易過香港,再唔掂可以網購,等亞女放假至接送你地出去飲茶行街,嗰邊屋大,唔出街幾日我接受到

男爵府

天天天藍 發表於 24-4-6 23:46
Medicare 保費都唔平

唔平,而且好複雜!

子爵府

2024年龍年勳章

我老公在家都唔著衫打大赤,請工人佢會唔舒服,所以鐘點每日煮飯清潔就可以,反而司機助理可以請全職

象牙宮

年紀漸大,我 64, 老公65,個女長期响美国,我地唸緊係咪要請定工人,以便將來我地老啲再做唔到所有家務。 ...

個女長期响美国。成家? 你女在美國那位置?。
美國氣候最好的是 海岸的 洛杉磯 和 舊金山 地區, 氣候非常溫和。

1.健康 + 預防腦退化
2. 行得, 走得時 : 冬天留港半年。 夏天居美。
3. 定居香港。定居美國。根據健康狀況
3. 當健康往下坡時。 留港須雇工人。將來我地老啲再做唔到所有家務。
4. 當樣樣家務, 由工人代做, 缺點。加速腦退化。
5. 現在開始 將自己身體+腦 健康延長。

有效減低患腦退化症的風險:
運動是最為重要的一環,降低患腦退化症風險高達35%。多運動、多做家務、多社交,讓自己的大腦保持健康活力,遠離患腦退化症的風險。
1. 頻繁運動
2. 多做家務
3. 社交

我計劃退休/ 70前須雇工人。殘障另計。
N年前一改變原意, 怕腦退化提前左。延長自己身體+腦子健康 比其它更重要。
長者家居設施 ->雇 part time

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

回覆樓主:

64/65都唔係好老
行得走得
想點都得
隨心而行
其實你想點?
想過美國陪下個女
定自由自在響香港??

珍珠宮

回覆樓主:

如果經濟許可,請長工家助,我見有朋友(唔熟)請星期一至五下午一至七點,清潔同煮飯。當長工請,不過我唔知佢要用幾多錢呢

子爵府

我中意食 所以吾會考慮到美國退休
美國出街要稅和貼士 加晒落去 出街食好貴如果住東岸 冬天簡直是無處可去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

redhot 發表於 24-4-7 00:27
如果經濟許可,請長工家助,我見有朋友(唔熟)請星期一至五下午一至七點,清潔同煮飯。當長工請,不過我唔 ...

長工解決唔到出門養狗問題呀

伯爵府

其他移民問題我唔太熟就唔方便提意見,但我有養貓10幾年,等貓貓百年歸老我也不敢再養了,你同先生而家60幾歲,狗狗一般10幾年命,其間你地有機會會返美國探女,跟住到時年紀再大自己照顧自己都可能有問題,又或者衰D講句無人知自己有幾長命,到時又無在港家人接手就麻煩了,所以年紀大真要諗清楚先決定養窬物問題,真係想養狗狗可考慮做義工暫托吖

侯爵府

2024年龍年勳章

工人方面可以請鐘點先,每星期來清理打掃下,平日啲簡單野自己做翻
諗清楚邊度退休,問下老公有咩睇法,兩公婆傾掂先
養寵物就唔建議了

男爵府

多謝各位jm 嘅實際意見,我會好好考慮清楚!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

你一步一步嚟,諗咗响邊度生活先再諗工人養狗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實未必要請工人,請個ee嚟做下家務清潔,或者煮埋飯都得,兩個大人住,ee未必需要日日嚟,始終你們又唔係完全無自理能力

男爵府

LoveCorgi2 發表於 24-4-6 23:40
而家你哋未老到做唔到家務或冇自理能力,唔駛請工人止。請到又未必做得長不似預期。到你哋真係覺得體力上 ...

我姑姐,姑丈分別 80 同 90
都仲未請

話唔想屋企多個外人喎

佢哋話做得1日得1日

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

6x歲,身體ok,其實工人主要for養狗。我係你,唔會養,請個工人煩多好多野,寧願請鐘點。而養狗,除非真係返去美國住,地方大,又有阿女同住先養。
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊