自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0406_00822_001.html

主打代購BB生活用品的Choco Cloud Kids近日突然宣布結業,事件料有逾千人受影響。幫襯該店多年的苦主向東網表示,今年1月至3月間在該公司網站多次購物,惟公司宣布結業,部分交易未能收貨,懷疑受騙,她個人損失近2,000港元。香港海關表示已接獲相關舉報,現正作出積極跟進,如發現違例會採取執法行動。消委會已接獲14宗求助個案,涉款約1.5萬元。

Choco Cloud Kids在網站刊出結業通知,指由於嚴重資不抵債,在没有新資金注入下,公司已無法繼續營運,已於本周四(4日)按勞工法例遣散所有工作人員並結業,公司目前正安排清盤程序,有進一步消息會另作公告,目前仍可以透過公司電郵聯絡。

苦主林太表示,今年1月19日至3月24日期間於網站購物,包括小朋友及大人衣服、家居用品、日用食品等,共花費1,861.6港元,至上月初獲某部分貨物提貨通知,但由於運送物件一般需時1至2個月,她習慣連同其他貨物一同提取,豈料該公司日前宣布結業,門市忽然關閉,電話更未能接通,她的部分或整單交易未能提貨。

社交平台Facebook亦有苦主設立討論區,至今已有逾千成員,不少網民紛指近月在該公司網站訂了數十件貨物,如口罩、零食等,金額由數百元至數千元不等,惟公司現已結業,又沒法聯絡,憂慮無法追討損失,已分別向執法部門、海關及消委會求助。

有網民指,該公司上月26日不論門市及網站均運作正常,更追客戶付款;到本周三(3日),公司網站、WhatsApp、Facebook突然全部剷走,電話不能接通,門市無人上班;至周四才發結業公告,怒斥「既然知道要執笠就唔應該話4月中會到貨啦 (仆X)」,亦有網民質疑該公司所謂的復活節放假,根本是預備「走佬」。

另有網民指出,「早排仲見佢(公司老闆)喺英國post佢阿仔同新屋啲相」,但今年新年卻狂推禮券吸客,質疑有人一早移英,有預謀呃錢,「揾香港人錢英國使」;有網民亦慨嘆:「依家想追都難,佢哋唔會返香港」。

消費者委員會至今共接獲14宗與Choco Cloud Kids結業相關的投訴,涉及金額合共15,603元,每宗個案平均涉款1,114元,最高一宗的金額為4,784元。

根據該公司網頁,Choco Cloud Kids於2013年秋天成立,在觀塘及荔枝角各設一個自提點。

男爵府

回覆樓主:

我記者個老細移英好耐啦,起碼年幾,之前香港好似住康樂園
移英之後話香港有staff跟會繼續做生意
宜家呃錢執埋,真係人渣

別墅

黃sick經濟圈

別墅

淘仔天喵京東汪最安全

伯爵府

開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 24-4-7 00:21
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240406/bkn-20240406153016304-0406_00822_001.html

其實這些網店冇保障,同fb一樣好易受騙。。

我覺得淘寶安全過這些店,起碼有淘寶這中介先,收不到貨,按退貨就可以

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

領養喵回家 發表於 24-4-7 01:20
淘仔天喵京東汪最安全

而家係架

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mickeyeva 發表於 24-4-7 00:21
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240406/bkn-20240406153016304-0406_00822_001.html

無錢移民,為咗移民真係咩都做得出。
之前已經有一單。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

wai4919 發表於 24-4-7 02:10
其實這些網店冇保障,同fb一樣好易受騙。。

我覺得淘寶安全過這些店,起碼有淘寶這中介先,收不 ...

正確
d 人話依間嘢好多淘貨
但日版包裝

我剛淘個30元手機売
有問題
補發
補發也有問題
找客服
快到一秒即全數退
嚇得我,咁快

侯爵府

正cheap 精!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

睇啲苦主留言話三月廿幾仲叫人入錢,真係呃錢呃到盡,話店主有錢喺英國買大屋,個仔讀私校

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ada2288 發表於 24-4-7 10:27
睇啲苦主留言話三月廿幾仲叫人入錢,真係呃錢呃到盡,話店主有錢喺英國買大屋,個仔讀私校
...

騙到last minute
放下自在

男爵府

回覆樓主:

佢唔係搵香港人錢去英國洗,佢係呃香港人錢,好卑鄙,代價系永遠吾好返港同親人見面,佢仔學佢甘做一個無恥騙徒,呢啲人其身不正

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

melomame 發表於 24-4-7 10:22
正確
d 人話依間嘢好多淘貨
但日版包裝

係呀,淘寶退款超快手架,我試過買垃圾桶,佢冇俾蓋我,我一反映,佢立刻就退錢,但係轉頭又送多個垃圾桶俾我,我都唔要都唔得,服務好到嚇死人

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ylang_123 發表於 24-4-7 10:49
佢唔係搵香港人錢去英國洗,佢係呃香港人錢,好卑鄙,代價系永遠吾好返港同親人見面,佢仔學佢甘做一個無恥 ...

咁的確有好多人打算一世唔返嚟嘅,呢啲人我祝佢長命百歲啦

男爵府

親戚、財仔、銀行被部份移英者走數得仲多

珍珠宮

哎,為左移民英國,可以幾無良?!
香港人專騙香港人!之前已經有例子。
大家小心詐騙。

正生會涉詐騙|香港、英國查冊分析 英子公司持3200萬元現金

原文網址: 正生會涉詐騙|香港、英國查冊分析 英子公司持3200萬元現金 | 香港01 https://www.hk01.com/article/982 ... utm_medium=referral

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔明點解仲咁多人起FB 買野,長呃長有。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔明點解仲咁多人起FB 買野,長呃長有。

子爵府

可唔可以快啲取消雙重國籍呀,唔想呢啲人遲啲返黎香港

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 24-4-7 11:02
係呀,淘寶退款超快手架,我試過買垃圾桶,佢冇俾蓋我,我一反映,佢立刻就退錢,但係轉頭又送多個垃圾桶 ...

垃圾桶反而我麻麻地
但係唔買又唔得
因為我想要嘅size香港沒有
次次買完返嚟都會凹咗
叫佢打木架又唔打
之後就陪少少錢算
所以我都有啲陰影

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊