自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

試過樓上半夜不停製造嘈音,搞到我地經常唔夠瞓,唔夠精神返工,向管理處投訴也沒有用,最後實在忍無可忍,住佐幾個月向業主反映情況,希望提早退租,好彩當時租金上升,業主肯俾我地提早三個月退租

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

身同感受,自從樓上上年下半年搬入一家三口+工人,就係我惡夢的開始,日日bing ling ban lan,冇分閒日定紅日。開頭我都忍下,諗住有人住就一定有聲,冇可避免,但原來唔係幾聲,係持續性,唔明點解咁好體力,完全唔使停。向看更投訴,停完好快又繼續,日日如是。大半年到目前為止,投訴過三次。 最離譜試過由下晝兩點一路嘈到夜晚十點都係不停,移枱移凳、打波,還有各種不同撞擊聲。未見過啲人面皮厚成咁,畀人投訴過都唔收斂下,超級自私。

男爵府

brother4 發表於 24-4-7 22:36
看舊post有講有效方法

請問那個post?

大宅

jumpy 發表於 24-4-9 22:46
身同感受,自從樓上上年下半年搬入一家三口+工人,就係我惡夢的開始,日日bing ling ban lan,冇分閒日定紅 ...

我都投訴過幾次,但無改善;日日跳,跑,拉椅,跌嘢;佢哋面皮厚過石屎牆,覺得係一般生活噪音。總之搞到冇日
安寧,日日頭痛。

伯爵府

回覆 Patsiu 的帖子

我會攞地拖枝棍係咁隊個天花,宜家我樓上又開洗衣機,一陣洗碗,她只係一個人住,真係痴痴地,咁樣可以玩到兩,三點。一陣又推枱推椅,關房門,又開關個水喉,但係不停咁開幾秒,關幾秒,一個星期總有一,兩晚係咁,真係人都痴。
最重要係樓上條女係小學老師,係咪教書都到痴痴地。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Peg_Peg 發表於 24-4-7 22:10
近年大半年,樓上搬來一家人,每日都會發出拉椅聲,重物跌落地,不停跑跳,嘈音不斷。有向管理處投訴,但冇 ...

52 yixiang发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) sGskOxNYut1gTqz (emoji) http://xhslink.com/JMo9dG

今朝喺小紅書見到,俾你參考下

男爵府

近年大半年,樓上搬來一家人,每日都會發出拉椅聲,重物跌落地,不停跑跳,嘈音不斷。有向管理處投訴,但冇 ...

震樓神器幫到你

男爵府

我樓上每逢假期、周末都開party,好多人又拉櫈又走嚟走去,玩足一晚,凌晨12點都未散band。就算平日,佢哋都凌晨2點先瞓,隔瞓前都會拉一輪櫈,瞓咗都會嘈醒。
投訴過去管理處好多次,報警都冇用,警察唔會第一時間嚟,就算嚟到,都係响佢門口聽吓就走,但係門口根本聽唔到响我哋頭頂嘅拉櫈聲,警察又唔肯入我屋企聽。
結論係,只有搬、忍、等,到最後可能都要去淘個震樓神器,我都好無奈。

珍珠宮

老實講句,真係等啲小朋友大
我細個住果度,同層有家人打仔好勁
當年唔興講咩虐兒、家暴
日嘈夜嘈打仔、教仔
慢慢習慣咗
一直到佢仔上高中,唔用打罵方式先靜落來

男爵府

天天天藍 發表於 24-4-12 17:49
我樓上每逢假期、周末都開party,好多人又拉櫈又走嚟走去,玩足一晚,凌晨12點都未散band。就算平日,佢哋 ...

有啲咁嘅樓上真係好無奈

我巳經受樓上嘈音影響好多年,今日樓上個小學生又跳足一日,天花震晒。 無奈

男爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-8 00:12
樓上兩大兩小 (一小學、一初中) 租客搬來 2-3 年,佢哋行為極討厭,持續每日 7am 大象行、突發重物擲地 ( ...

我舊同學以前好多兄弟姊妹
樓下單位喺露台拉banner "還我寧靜‘
佢講出來我地仲覺得好好笑
之後佢地搬咗去2樓嘅單位
樓下冇人住,唔洗再成日被投訴

男爵府

Silver1127 發表於 24-4-13 20:57
我舊同學以前好多兄弟姊妹
樓下單位喺露台拉banner "還我寧靜‘
佢講出來我地仲覺得好好笑

樓下真硬食

水晶宮

2024年龍年勳章

我樓上近一年就不時傳來拉椅子聲,掉一D好重的物件(例如鎚仔)落地聲,有時夜晚,有時凌晨天濛光,我都受困擾,不過我呢幢樓老人家偏多,冇諗住投訴了,當作係佢家中老人家有病算
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

Rita 發表於 24-4-14 12:21
我樓上近一年就不時傳來拉椅子聲,掉一D好重的物件(例如鎚仔)落地聲,有時夜晚,有時凌晨天濛光,我都受 ...

非常想知道樓上經常重物落地再回彈幾下究竟係咩嘢嚟

大宅

戴耳塞訓教,平時開下歌聽下有啲聲,無咁應聲

大宅

回覆樓主:

樓上個賤人又係到跳,正賤人⋯⋯
真心希望佢跌倒,可以休息幾日安靜下
係,因為日日噪音,令我黑心咗

跳完又跑,正賤哩

男爵府

Peg_Peg 發表於 24-4-21 14:36
樓上個賤人又係到跳,正賤人⋯⋯
真心希望佢跌倒,可以休息幾日安靜下
係,因為日日噪音,令我黑心咗

我樓上都係咁,我仲錄埋音,再甘落去我會報警投訴噪音滋擾
樓上同管理處講:係屋企同小朋友正常生活,咁都叫噪音?
樓上要跑要跳落公園或平台啦,好自私囉
我從來唔比小朋友係屋企跑同跳,係屋企佢地通常睇書、playmad上玩玩具。

大宅

sharebuy 發表於 24-4-21 14:45
我樓上都係咁,我仲錄埋音,再甘落去我會報警投訴噪音滋擾
樓上同管理處講:係屋企同小朋友正常生活,咁都 ...

你樓上回覆,同我樓上回覆一樣;都係話正常生活噪音。
佢哋呢班自私人,原來答案都係一樣;如果可以歸納佢哋住喺同一棟樓就好啦

大宅

green1apple 發表於 24-4-12 00:00
回覆 Patsiu 的帖子

我會攞地拖枝棍係咁隊個天花,宜家我樓上又開洗衣機,一陣洗碗,她只係一個人住,真係 ...

頭先試過用地拖棍,但佢停一陣再跳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊